A dance in 2044 / Sonja Pregrad (HR) & Willy Prager (BG)
Prezentare informala urmata de o sesiune de feedback cu publicul
Marti, 18 iunie, ora 19:00
WASP – Working Art Space and Production
Str. Ion Minulescu, nr. 67-93, Fabrica Flaros, corp E, etaj 2
Intrare libera
Am inceput sa lucram in Bucuresti la proiectul „A dance in 2044” pornind de la intrebarea: care va fi statutul dansului, ca arta performativa in anul 2044 si cum se va practica acesta?
Vom continua sa abordam anumite concepte care ne-au preocupat in ultimele saptamani, cum ar fi conceptul de science fiction, paraziti si patos, fictiune si fractiune, povesti individuale ca paradigme, contemporaneitatea ca realitate istorica, noul sistem geo-politic si estetic de tip cyber, precum si problematica corpurilor imbatranite.
Pentru a dezvolta continutul lucrarii noastre, in loc sa pornim de la o cercetare pe teoriile geo-politice, politice si estetice si adaptarea lor in dans, am ales un artist foarte activ in prezent, cu varsta de aproximativ 30 de ani si unul care a fost foarte activ in anii 80’, si i-am intrebat cum/de ce si-au desfasurat activitatea in arta contemporana intre anii 1984-2013 si cum isi imagineaza scena de dans in anul 2044. In Bucuresti am inceput interviurile cu Raluca Ianegic si Eduard Gabia.
In prezentarea finala vom arata o parte din metodele, instrumentele si materialele folosite in proiect si le vom dezbate intr-o conversatie libera cu publicul.
Sonja Pregrad este coregraf si performer. Are un master in Solo/Dance/Authorship la Univesitatea Kunste Berlin si o specializare in ArtEZ, ex – European Dance Development Centre in Arnhem, Olanda. Printre lucrarile ei se numara „Transformability” impreuna cu Willy Prager si Tian Roteweel, „Already made theatre” impreuna cu Nina Kurtela si Igor Koruga, „Dishevelled” impreuna cu Johanna Chemnitz si solo-uri: „Carnival tent rusts in the evening breeze”, „Oh my body, if only you were here with me”.
A lucrat cu Isabelle Schad, Frederic Gies, Willi Dorner, Monica Gomis, Katie Duck (Magpie Cie), Keren Levi, Bad Company, Marjana Krajac, Aleksandra Janeva. Din 2009 lucreaza impreuna cu artistul vizual Sanja Ivekovic la lucrarea „Practice makes a Master” prezentata la MoMA/New York, AdK/Berlin, BAK/Utrecht, PSI International/Zagreb si ZKM Karlsruhe.
Willy Prager este artist independent. Este absolvent al Teatrului-Studio “4XC”-Sofia si a realizat lucrarea „Synthetic Stage Arts“, la Universitatea din Plovdiv, Bulgaria 1999. In 2013, Willy a absolvit programul de master SODA, la UdK- HZT Berlin.
A lucrat impreuna cu regizori si coregrafi precum: Galina Borissova , Nikolai Georgiev , David Zambrano, Ivo Dimchev, deufert&plischke, Xavier le Roy, Thomas Lehmen, Dalija Acin, Matej Kejzar, Maren Strack. A realizat lucrarile „Prager Strasse”, „Game -a-porter”, „Transformability, „Egyptina spring”, „The victory day”.
A fost bursier danceWeb Viena in 2001 si al Teatrului Treffen Berlin 2000, co-fondator al proiectului Brain Store Project-Sofia. Impreuna cu echipa proiectului el a realizat lucrari ca autor si co-autor precum: „Watch your back”, „Cliche”, „Dona Clara”, „Migratory restlessness”, „359 Topology”, „Hygiene Museum”, „The Victory Day”. De asemenea este co-fondator al proiectului Nomad Dance Academy si al festivalului Antistatic -Sofia.
Prezentarea informala „A dance in 2044”, sustinuta de artistii Sonja Pregrad (HR) & Willy Prager (BG) face parte din proiectul european Jardin d’Europe, proiect dedicat crearii unei infrastructuri europene care sa sustina profesionalizarea dansatorilor, coregrafilor, coordonatorilor si criticilor de dans emergenti.
Rezidenta este oferita de catre Asociatia 4 Culture si WASP – Working Art Space and Production, in cadrul Jardin d’Europe Wild Cards. Proiectul „A dance in 2044” este sustinut de Programul Cultura al Uniunii Europene, de Ministerul Culturii din Croatia, Zagreb City Council for Culture, HIPP, Sophiensaele –Berlin si Zagreb Dance Center (co-producator).
Organizator: Asociatia 4Culture
Parteneri: WASP – Working Art Space and Production
In cadrul proiectului Jardin d’Europe, cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene
Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.