Apel deschis pentru proiecte – Visualizing the Sound 2017

stephane clor
WASP STUDIOS în co-producție cu Asociația 4Culture lansează un nou apel pentru proiecte artistice in cadrul programului Visualizing the Sound.
Dedicat tinerilor artiști sau grupurilor de artiști pasionați de arta sonoră, programul susține propuneri pentru realizarea unor instalații transdisciplinare și interdisciplinare, reflectând conceptul curatorial. Șase propuneri selectate vor fi realizate și expuse la WASP-Working Art Space and Production, în București, in perioada septembrie – noiembrie 2017, acestea fiind totodata expuse in anul 2017 și la Iași și Arad.
Solicitanții ar trebui să dovedească cunoștințe în tehnologia utilizată, iar proiectele să fie conceptual și material posibil de realizat pe durata programului din 2017.
Instalațiile de sunet trebuie să integreze si alte medii, cum ar fi video și lumină. Sunt incurajate propunerile care acorda o atentie speciala categoriilor de public ce includ persoane cu deficienta de vedere si/sau auz.
Fiecare dintre artiștii selectați va primi un onorariu de producție pentru implementarea proiectului.
Pentru artiștii români și străini, care nu locuiesc în București, organizatorii vor asigura cazare, transport și un mic onorariu (pentru acoperirea cheltuielilor de transport local si masa).
_______________________________________________
Metode de aplicare:
Trimiteți-ne dosarul de candidatură care conține:
• Formularul de candidatură, completat și semnat, disponibil aici:
• CV (obligatoriu) și portofoliu (proiecte selectate, 5 pagini max, pdf)
• Alte anexe relevante pentru aplicație, maxim 5 pagini, pdf (descrierea detaliată a proiectului, fotografii, documentații, schițe etc.).
* Materialele video și audio pot fi trimise și sub formă de format dvd, mp3 sau mp4, numai prin intermediul transmisiei umede, myairbridge sau dropbox.
Toate documentele trebuie trimise până la data de 18 august 2017 la următoarea adresă de e-mail: contact@waspmagazine.com, cu subiectul Visualizing the Sound 2017.
Calendar:
Apel deschis: 31 iulie – 18 august
Selecția aplicațiilor: 19-23 august
Anunț privind selecția (numai artiștii selectați vor fi informați prin e-mail): 24 – 31 august
Perioada de implementare a proiectelor: 5 septembrie – 15 noiembrie
Datele pot fi modificate la decizia organizatorilor.
Conceptul curatorial al proiectului Visualizing the Sound 2017:
“Printr-o deschidere internațională, proiectul Visualizing the Sound a reușit de la prima ediție să activeze un segment insuficient explorat în zona multimedia inter și transdisciplinară a artei contemporane locale. Astfel, instalațiile de sunet și video au integrat variate dimensiuni tehnologice și performative, având loc o serie de transferuri de limbaj și concept la granița dintre sunet, imagine generată și construcție vizuală. În arhitectura sonoră a spațiilor de la WASP (white box și black box) au fost introduse noi soluții de creație audio-video de la muzica electroacustică, sisteme chinetice, sound performance, instalație imersivă, computer sound grafics, operă live, open sound-art software și bursa financiară, sound environment real și artificial. Visualising the Sound aduce laolaltă nu doar un public variat, ci și grupuri creative din diverse zone ale culturii audio-vizuale, compozitori, muzicieni, performeri, computer scientists, artiști vizuali, DJ și VJ, șamd.
Noua ediție a proiectului urmărește continuitatea acestui concept introducând o nouă provocare în relația dintre sunet și imagine, anume componenta light art.
Light art este o formă de artă cultivată începând cu modernismul și dezvoltarea urbană, însă predecesorii energiei electrice folosite în scop artistic au fost vitraliile catedralelor și templelor dependente de lumina naturală, artificiile din China secolului IX, și nu în ultimul rând teatrul cu umbre descris de Platon în Alegoria Peșterii. O serie de curente s-au născut în jurul luminii precum Op Art, Neon Art, Kinetic Art și Lumino Kinetic Art. Arta contemporană juxtapune tot mai des tehnologiile media care presupun ca implicită lumina, precum arta video, fotografia, instalația multimedia, proiecția și 3D mapping, însă utilizarea luminii ca mediu artistic mută accentul de la instrument la creație vizuală și mesaj artistic.
Într-o zonă a precarității economice relația dintre artă și tehnologie se confruntă cu limite serioase de dezvoltare cu toate că sistemele capitaliste se folosesc la maximum de oportunitățile tehnologice pentru profit și entertainment. Totodată acolo unde există resurse tehnologice minime creația tehnologică se dezvoltă prin prisma imaginației și a unor opțiuni auto-sustenabile și procese de tip DIY (do it yourself/făcută de tine). Susținerea dezvoltării tehnologice inclusiv în mediul artistic este importantă pentru trecerea unor noi granițe creative cu profund impact la nivelul dinamicii societății contemporane. Aici nu ne referim doar la impactul social direct asupra comunitățior defavorizate (precum Little Sun, proiectul artistului Olafur Eliasson și inginerului Frederik Ottesenand dedicat unei forme de energie sustenabilă și accesibilă tuturor), ci și la impactul asupra dezvoltării comunităților artistice și a valorizării muncii creative.
Visualising the Sound urmărește realizarea unor instalații de sunet, imagine și lumină încurajând folosirea soluțiilor alternative, soluțiilor proprii în relație cu tehnologia disponibilă din spațiile puse la dispoziția artiștilor. Este un proiect care urmărește să diversifice perspectivele asupra creației contemporane mizând pe colaborări inter și transdisciplinare și pe dezvoltarea imaginativă cu resurse minime a artei cu componente tehnologice. Ediția curentă pune accent pe light art, o componentă cu propriile sale dimensiuni în procesul de vizualizare a sunetului.“
Olivia Nitis si Ciprian Ciuclea
Curatori Visualizing the Sound 2017
12670816_10154303420774206_2909263793262565756_n
Foto:
“AquAcus Tectonium” – instalatie de Catalin Cretu realizata in cadrul Visualizing the Sound 2016
“Perspective, thread and speakers, space installation, variable dimension, 2016“ – instalatie de Stephane Clor, realizata in cadrul Visualizing the Sound 2016
Producator: WASP Studios
Parteneri: UNARTE – Universitatea Nationala de Arta, Zeppelin, PostModernism Museum, Asociatia Tandem, Centrul de Fotografie Contemporana Iasi
Proiect cultural co-finantat de AFCN – Administratia Fondului Cultural National.
Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural “București Oraș participativ”, prin Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și Primăria Municipiului București.
www.waspmagazine.com
Top