ATELIER DANS CONTEMPORAN | Gigi Căciuleanu

CoverAtelierGigi

WASP — Working Art Space and Production găzduiește un nou atelier de dans contemporan susținut de coregraful și dansatorul Gigi Căciuleanu.

În luna octombrie, Gigi Căciuleanu își propune să le deschidă celor pasionați orizontul de mișcare, punând accentul pe tehnici de dans contemporan și introducând cursanții în spațiul specific lui, guvernat de Vânt, Volume și Vectori, adică jocuri de forțe, corpuri și spațiu, traiectorii și tendințe ale unui corp în ”stare de dans”. Cercetarea artistică și pedagogică a lui Gigi Căciuleanu urmărește modalitățile de transformare a energiilor invizibile în volumele vizibile ale corpului, prin ”Vectorii dansului”.

Program:

JOI, 29 octombrie – LUNI, 2 noiembrie.

Atelierul va fi structurat în două grupe: de la 11:00 – 12:30, și de la 12:30 – 14:00.

Taxă înscriere: 250 RON / 200 RON – elevi și studenți

Atelierul va concluziona cu o lecție deschisă către publicul spectator în data de 2 noiembrie 2015.

Taxa se achită integral în prima zi de curs.

Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: Înscriere Atelier Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu | BIO

Născut la București, la 13 mai 1947, Gigi Căciuleanu a început să danseze în copilărie și a studiat timp de nouă ani la Școala Națională de Coregrafie, unde a descoperit dansul modern sub îndrumarea lui Miriam Răducanu, o figură de avangardă a dansului românesc. În timpul studiilor, participă la celebrele Nocturne din București, cât și în cadrul unor festivaluri internaționale. După absolvire își completează studiile de dans și coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova și este angajat ca solist la Opera din București — ceea ce îi permite să aprofundeze marile roluri ale repertoriului clasic.

În 1970, câștigă Premiul I la Concursul Internațional de Balet de la Varna și în 1971 și 1972 câștigă de două ori Premiul I la Concursul Internațional de Coregrafie din Köln. Doi ani mai târziu, este ales marele câștigător al Concursului Internațional de Dans de la Paris – Bagnolet.

După ce este invitat de Pina Bausch în Essen-Werden, Gigi Căciuleanu se mută în Franța în 1973, unde fondează Dance Studio Contemporan Nancy, secondat de Rosella Hightower; de asemenea, el rămâne alături de Grand Théâtre de Nancy ca dansator și ca director al baletului. În 1978 fondează festivalul de dans stradal „La Danse à Aix”, dând astfel posibilitatea multor artiști să se exprime, fapt pentru care primește de două ori medalia orașului Aix en Provence.

Între 1978 și 1993, Gigi Căciuleanu este director artistic al Centrului Național Coregrafic din Rennes, unde colaborează cu celebrități ale dansului și muzicii și organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin, la Buenos Aires, Tokyo, sau Bruxelles. În această perioadă, el este decorat în Franța cu titlul de Cavaler în Ordinul de Arte și Litere (1984), primește Premiul Brigitt pentru contribuția sa remarcabilă la viața culturală a Bretaniei (1987), precum și premiul de coregrafie al revistei românești Actualitatea Muzicală pentru spectacolul „Il Trovatore” (1991), prezentat la Opera din București.

În 1994 părăsește Rennes și fondează Compania Gigi Căciuleanu la Paris, cu care se întoarce pe scena internațională. Șapte ani mai târziu, fără să renunțe în totalitate la activitatea sa în Franța, preia direcția artistică a Baletului Național din Chile și colaborează în calitate de coregraf invitat cu mai multe companii (din orașe precum Torino, Montevideo sau Sao Paulo). În 2002 primește la Santiago Premiul „Altazor”, echivalentul chilian al Oscarului, pentru spectacolul „Gente”. România îl decorează în același an cu cea mai înaltă distincție — medalia Steaua României. În 2003 este declarat cel mai bun coregraf internațional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile. Primește din nou la Santiago Premiul „Altazor” pentru creația sa, Cuerpos. În 2005 primește pentru a treia oară Premiul APES.

În 2007, sub egida Fundației ”Art Production” , pune bazele Gigi Căciuleanu Danse Company la București, care debutează cu spectacolul „OUIBADA”. Un an mai târziu, Teatrul SOLIS din Montevideo / Uruguay dedică stagiunea sa 2008 personalității și stilului său de dans: teatrul coregrafic. Este numit „vizitator illustru” al orașului Montevideo și primește medalia orașului cu ocazia unei creații special comandate pentru celebrarea președinției franceze a Uniunii Europene. Jurnalul „EL MERCURIO” din Santiago îl numește primul pe o listă de 12 personalități care au marcat cultura în 2008. În 2010 primește din partea UNITER (Uniunea Teatrelor din România): „Premiul special pentru performanță în domeniul teatrului nonverbal și pentru întreaga carieră artistică”.

Recunoscut în lumea coregrafiei cu peste 300 spectacole proprii, Gigi Căciuleanu a făcut parte din juriul mai multor competiții importante: Concursul Internațional de Dans de la Nagoya, Eurovision Young Dancers din Gdansk și Varșovia, Concursul Internațional de Dans de la Paris, sau concursul Treviso. Continuă să creeze și să predea tehnica sa specifică de dans contemporan sub formă de workshop-uri și master-class-uri în cadrul unor instituții de prestigiu, precum: Conservatorul Național Superior „La Villette”, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Centrul Coregrafic Național din Nancy, Conservatoarele Naționale franceze: Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes, Progetto Danza/Treviso, cât și în restul lumii. Cel mai recent spectacol al său, „FOLIA, SHAKESPEARE & CO”, a avut premiera în 2014 la Teatrul Metropolis din București.

În paralel cu activitatea de dansator și coregraf, Gigi Căciuleanu explorează scrisul atât la nivel poetic cât și ca o dorință de explicare și aprofundare a metodelor sale de creație coregrafică. Eseul său: “Vânt, Volume, Vectori” este publicat în 2002 de către Facultatea de Arte a “Universidad de Chile” și apoi tradus în limbile franceză, italiană si română. Din 2008, textele și poemele sale sunt publicate săptămânal în revista online liternet.ro.

Atelierul face parte din GROWASP, un program de formare profesională în domeniul Artelor Performative Contemporane lansat de WASP în această primăvară.

GROWASP – Ground for Research and Education cuprinde workshop-uri, invitați speciali, prezentări periodice, sesiuni de feedback, oportunități de formare în străinătate, rezidențe artistice și acces la producții naționale și internaționale, într-un format special ce își propune să traseze noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i introduce în contextul internațional al performance-ului contemporan, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.

GROWASP 2015 curpinde laboratoare de dance film, real time composition, noțiuni de interdisciplinaritate, compoziție muzicală experimentală, dans contemporan cu influențe jazz și hip-hop, cursuri de mișcare care mizează pe o învățare organică – Feldenkrais, Klein Technique, Contact Improvisation și Ashtanga Yoga.

Participanții în cadrul GROWASP – Ground for Research and Orientation vor beneficia, pe durata desfășurării atelierelor la care se înscriu, de WASPer PASS, ce include:

- access la spectacolele prezentate la WASP, în baza rezervărilor și în limita locurilor disponibile
- acces la mediateca WASP (arhivă video, publicații, cărți și reviste de dans și artă contemporană)

Atelier derulat în cadrul GROWASP 2015, organizat de WASP Studios, în parteneriat cu 4Culture și eXplore festival #10. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural EȘTI BUCUREȘTI, prin ARCUB și Primăria Municipiului București.

Top