„Cerul poeților dispăruți”, la eXplore festival #14

m2
  • Instalație de artă, performance, poemusic // Artist: Mugur Grosu
  • 28 septembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production (Str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2, sector 3, Bucuresti), 19:30
  • Bilete disponibile pe: www.mystage.ro, www.eventbook.ro

Mugur Grosu va prezenta instalația cinetică „Cerul poeților dispăruți” la eXplore festival #14 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, cel mai important eveniment din România și estul Europei dedicat dansului contemporan și performance-ului. Aceasta este realizată din circa 150 ambalaje PET reciclate, decupate și îndoite astfel încât să alcătuiască imaginea stilizată a unor păsări / cărți transparente. Pe ele sunt lipite textele a 22 de poeți contemporani recent dispăruți, în ultimul sfert de veac – unii foarte iubiți / cunoscuți, alții emergenți / subversii / prea puțin cunoscuți.

Instalația este completată de un performance cu muzică live, improvizații și recitative din textele celor 22 de autori. Mugur a mai pus în scenă proiecte similare (dar cu propriile texte) la diverse ediții ale Festivalului Internațional de Poezie București sau ale festivalului Dobrojazz. În luna noiembrie 2018, el a fost invitat să susțină un performance de poezie, muzică & video art în deschiderea festivalului fEastTheatre din Londra.

Mugur Grosu aduce împreună poezia, arta și muzica într-o formulă sincretică, prin instalații și prin performance, dincolo de clișee. Scriitor și artist născut în Constanța și stabilit în București, a învățat să înoate și să cânte la pian înainte de-a învăța să scrie și să citească: la 5 ani lua primele lecții de pian și începea să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian – care avea să-i devină mentor și prieten.

A publicat 6 cărți de poezie și literatură experimentală și e prezent în 20 de antologii, dintre care 3 internaționale. Începând din 1993, a expus în varii galerii de artă, muzee și spații publice.

În ultimii ani, s-a întors la prima pasiune, ca performer în proiecte experimentale ce combină muzica și literatura, inițial cu propria trupă Upanishadows (http://upanishadows.independent.ro), apoi în diverse proiecte colective sau solo.

 

Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului de rezidențe Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, ce susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa, precum și dezvoltarea publicului. Programul multianual este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe este un proiect multianual co-finantat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă.

 

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder, IQads, România Pozitivă

 

Related posts

*

*

Top