WASP – Working Art Space and Production găzduiește în perioada 17-18 iunie un workshop susținut de dansatorul vienez de origine turcă Ziya Azazi, organizat în colaborare cu Forumul Cultural Austriac București, în cadrul evenimentului ”Austria Turcă”. În practica sa performativă și pedagogică, Ziya Azazi combină experimentalismul și repetiția tipice dansului dervișilor cu elemente emoționale și artistice proprii.
Workshopul pe care îl propune la București se adresează deopotrivă profesioniștilor și amatorilor și propune un spațiu în care participanții își pot provoca limitele prin rotire, își pot stimula abilitatea de dozare a energiei corporale, reușind prin aceste abilități să își atingă obiectivele lor în mișcare în cadrul propriul gen, consumând mai puțină energie și având un grad ridicat de conștientizare.
Învârtitul nu este principalul obiectiv al acestui workshop, scopul spre care tinde fiind îmbunătățirea conștiinței fizice, emoționale și mentale prin rotire și exercițiile premergătoare ei. Participanții vor fi conduși în a percepe și accepta ceea ce se întâmplă prin rotire și a ajunge la o mișcare inovatoare prin mijloacele ei.
Workshop-ul este structurat în trei etape: încălzire, conștientizare și învârtire. Partea de încălzire se bazează pe stretching și respirație pentru a mări concentrarea și a pregăti corpul și mintea în câștigarea puterii de a depăși limitele mentale și fizice. Partea de conștientizare include lucrul cu podeaua, cu părțile corpului, exerciții de răsturnare, acrobatică de bază și improvizație la diferite nivele. Se țintește către creșterea conștiinței simțurilor și sistemelor corpului în pregătirea cu întâlnirea necunoscutelor apar în timpul învârtitului.În cea de-a treia etapă, cea de rotație, vor fi obținute noi grade de dezvoltare a conștiinței fizice, emoționale și mentale. Învârtitul începe la verticală, urmând să fie experimentat ulterior și la nivelul orizontal. Această etapă ajută participanții să simtă și să înregistreze condițiile percepției lor asupra spațiului și corpului; astfel conștientizarea este îmbunătățită. Aceasta este o etapă în care participanții confruntă condiții cu care nu sunt obișnuiți. Prin acceptarea necunoscutului, cunoașterea privind conștientizarea și capacitatea de a doza energia corpului va fi mărită.
Program:
Miercuri, 17 iunie | 19:00 – 23:00
Joi, 18 iunie | 19:00 – 23:00
Workshopul se adresează tuturor celor interesați, indiferent de vârstă și experiență profesională, incluzând dansatorii profesioniști, coregrafii, cât și persoanele lipsite de experiență în zona dansului. Cu toate acestea, este util pentru instructor să cunoască numele, data nașterii, profesia și starea de sănătate a celor care participă. El va acorda atenție individuală fiecărei persoane, ținând cont de limitele, cunoștințele și interesele sale.
Accesul la workshop este gratuit, pe bază de înscriere la contact@waspmagazine.com cu subiectul Inscriere Dervish Dance Workshop. Vă rugăm să includeți în textul mailului informațiile menționate mai sus alături de alte detalii pe care le considerați relevante.
Locuri limitate!
ZIYA AZAZI | BIO
Ziya Azazi s-a născut în 1969 în Antakya (TR) și trăiește în Viena din 1994. Din anii `90 până în prezent, practicile de dans ale lui Ziya Azazi s-au bazat în principal pe mișcări rapide în cerc și repetiție, care reflextă analiza lui personală, artistică, conceptuală și motrică asupra dansului tradițional al Sufilor. Caută reprezentarea simultană a unor percepții contradictorii de conștiință fizică și un grad ridicat de extaz, experimentând intensitățile de viteză și tensiune făcute posibile prin învârtire. El țintește către transformarea imaginii uzuale a dervișului care se învârte și dansul clasic Sufi într-o formă spectaculară, propunând astfel posibilități pentru ritualuri personale, care nu se bazează numai pe limitele unor sisteme de credințe deja existente. Munca lui este în căutarea unui derviș la un nivel mare de viteză, tensiune și emoție, și creează un spațiu pentru întâlnirea și experiența spectatorului cu aceste moduri de existență.
Prin performance-urile sale, Ziya Azazi caută să reprezinte momentul de realizare când dervișul începe să se bucure de împlinirea obținută prin repetiția voioasă și extatică a mișcărilor de rotație.
Ziya a studiat inițial inginerie minieră la Universitatea Tehnică din Istanbul și a practicat gimnastica. Între 1990 și 1994 a lucrat cu Teatrul de Stat din Istanbul unde a creat prima sa lucrare coregrafică. Între 1994 și 1998 a lucrat la Tanz Atelier Sebastian Prantl (TAW), Tanz*Hotel, și Willi Dorner pe lângă alte câteva companii. În 1999 a primit bursa danceWEB și o mențiune în Ballet Magazine ca ”Cel mai remarcabil dansator al anului în Austria” .
Din 1999 a creat propriile sale lucrări coregrafice, care au înconjurat lumea: “Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), “’Azab” (2005 / São Paulo), “Dervish” (2006), “Icons” (2007 / Grenoble) în colaborare cu Serge Adam (FR), solo-ul “Ember” (2010 / Valladolid), ”Energy” ( 2012 / Toulon). Din 2004 a lucrat cu Jan Jan Fabre/Troubleyn, Compagnie Thor și a colaborat cu Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida, Thierry Smits, Nona Ciobanu și Mehmet Balkan.
În afara performance-urilor, Ziya Azazi și-a împărtășit experiența și cunoștințele cu publicul în locații academice și non-academice, ca de exemplu Programul internațional de pregătire coregrafică intitulat Choreographic Collision (organizat de Ismael Ivo, în cadrul Bienalei de Dans de la Veneția), la Departamentul de Dans Modern al Universității Istanbul Mimar Sinan (TR), la Școala Coregrafică Națională Carolyn Carlson Roubaix (FR), în cadrul Performance Making Programme la Goldsmiths University, London (UK), la Facultatea de Arte de la Universitatea Klaipeda și cu dansatorii Samsun & Antalya State Ballets (TR).