Chișinău: Deschiderea Expoziției Collective Wall – Liminal Marks la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Collective Walls FB

Vernisaj: Miercuri, 10 iulie 2024
Ora: 16:00
Locație: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău

Perioadă: 10 iulie – 4 august 2024

Curatoare: Andreea Căpitănescu

Asistent curator: Denisa Rad

Artiști: Valeria Barbas, Mălina Ionescu & Andreea Medar, Iosif Kiraly, Rita Lira, Denise Lobonț, Bogdan Mateiaș, Mălina Moncea, Maia Ștefana Oprea, Ghenadie Popescu, Marilena Preda Sânc, Vasile Rață, Valeriu Șchiau.

Muzeul Național de Artă al Moldovei are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției „Collective Wall – Liminal Marks”, care va prezenta lucrările a 12 artiști și colective artistice din România, Republica Moldova și Ucraina. Expoziția prezintă o analiză multidisciplinară asupra tematicii granițelor – fizice și simbolice, precum și a modului în care acestea sunt percepute ca limite teritoriale și individuale.

În contextul Revoluției din 1989, idealurile libertății au deschis calea către o perioadă de schimbare profundă, marcând la nivel personal sfârșitul autocenzurii, diviziunii și marginalizării impuse de regimul comunist. Libertatea a însemnat însă foarte curând exod și restructurare la nivelul societății, iar conceptul de graniță, frontiere și limitări teritoriale și simbolice a fost perceput diferit la nivel individual.

„Collective Wall – Liminal Marks” abordează tema granițelor din diverse perspective – geografice, culturale, intergeneraționale, de gen și etnice, explorând semnificațiile multiple ale acestui concept în contextul actual.

Aceasta subliniază înțelesul granițelor și intersecțiilor în natură și societate. În ecologie, un ecoton reprezintă o zonă de tranziție între două ecosisteme, caracterizată de diversitate, tensiune și adaptabilitate. Zonele de interferență dintre comunitățile distincte este caracterizat, de obicei, de o diversitate mare, tensiune, capacitate adaptativă și reziliență. Spațiile interstițiale nu pot fi definite fără a înțelege granițele pe care le creează și le mențin. Expoziția urmărește să evidențieze cum, atât în natură cât și în societate, spațiile de întrepătrundere și granițele nu sunt doar linii de separare, ci zone fertile de inovație, schimbare și creștere. În acest context, lucrările propuse devin metafore puternice pentru, conectivitate, coexistență evidențiind necesitatea unei abordări integrate și multidisciplinare pentru a înțelege complexitatea sistemelor în care trăim.

Deschiderea expoziției va fi marcată de o discuție ghidată de criticul de artă Vladimir Bulat și artistul Vasile Rață, oferind o perspectivă aprofundată asupra lucrărilor expuse și tematicilor abordate.

Expoziția face parte din proiectul Cultural Connectors – o inițiativă colectivă ce reprezintă colaborările artistice și culturale dintre România și Republica Moldova. Scopul proiectului este de a îmbogăți strategiile de colaborare bilaterală cu artiștii și instituțiile din Republica Moldova prin schimburi culturale și educaționale.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists, Ziarul Metropolis, Happ.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Producător: Căpitănescu St. Andreea PFA

Top