LABORATORUL DE CREAȚIE

Laboratorul de creație este un format inițiat de către Andreea Căpitănescu și dezvoltat împreună cu importanți invitați speciali printr-o serie de ateliere intensive derulate în perioada august – octombrie 2015.

Fiecare atelier va avea un număr maxim de 6 participanți ce vor explora într-un cadru de laborator, noi metode de cercetare și producție artistică, fiind astfel provocați să testeze noi formate de solo performance. Laboratorul de creatie va oferi participanților spațiu necesar cercetării și producției individuale, precum și, pe durata atelierelor, acces la mediatecă și suport tehnic.

Laboratorul de creație este un format gratuit ce își propune realizarea în regim de mentorat a unor lucrări de solo dance performance ce vor fi prezentate public în București, la WASP – Working Art Space and Production și UNATC I.L.Caragiale, în perioada septembrie-noiembrie 2015, precum și ulterior în cadrul stagiunii de spectacole. Proiectul susține formarea profesională și debutul artistic al tinerilor creatori. Sub îndrumarea Andreei Căpitănescu și a invitaților săi – Florin Fieroiu, Ioana Păun, participanții selectați vor fi sprijiniți în realizarea unor producții personale, fiind încurajați să își exploreze identitatea, dar și să acumuleze noțiuni de bază ale coregrafiei și dramaturgiei contemporane.

Astfel, plecând de la corp și prezența sa în spațiu, participanții vor fi ghidați în descoperirea unor modalități personale de comunicare performativă. Laboratorul va fi compus 3 întâlniri săptămânale, în perioada august-octombrie, cu durata de 6 ore/zi. Fiecare întâlnire va avea două părți: prima se va concentra pe descoperirea unor limbaje de mișcare personale, prin potențarea bagajului fizic și emoțional al fiecăruia. Exercițiile propuse se vor axa pe accesarea memoriei corporale și descoperirea unor modalități autentice de expresie, trecând de la gândire către sensibilitate, în încercarea de a accesa noi căi de cunoaștere și comunicare.

În cea de-a doua parte, cursanții vor acumula noțiuni de tehnica de improvizație, dramaturgie și performativitate. Participantii vor fi ghidați de importanți artiști, precum Florin Fieroiu (coregraf), Ioana Păun (regizor), Andreea Căpitănescu (coregraf), în construcția unui conținut coregrafic coerent, inteligent și relevant în raport cu ideile și temele pe care își propune să le atingă. Se vor analiza și discuta modalitățile de a alege în ceea ce privește posibilitățile de punere în scenă, de selectare și structurare a materialului coregrafic, de adăugare a noi straturi de sens și conținut, de asociere și disociere între ele. La finalul laboratorului, fiecare participant va realiza un solo dance performance. Lucrările vor fi analizate în perspectiva contextului creativ internațional si vor fi prezentate împreună, în cadrul unor seri consecutive dedicate Laboratorului de creație, fiind grupate în funcție de tematică, durată și necesități tehnice, în formule de 2 sau 3 solo-uri pe seară.

Top