Marius Jurca (RO), INTROSPECȚIE_2014

proiecție digital interactivă
(înălțime: 2,5 m, lățime: 6 m / ecran de proiecție, PC)

Marius Jurca_Introspectie_2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Introspecție_2014 este o instalație digital-interactivă care implică în egală măsură artistul și utilizatorul ca participanți activi într-o explorare vizual-acustică a hazardului creativ și decizional specific psihicului uman. Instalația este compusă din trei elemente distincte și interconectate în același timp:

1. Algoritmul de Creație (A.Cr.), o rețetă conceptuală formată din instrucțiuni care declanșează Hazardul Personal Creativ (H.P.C.) și definește parcursul întregului experiment;

2. Matricea (M.), o reprezentare vizuală a Hazardului Personal Creativ transpus prin intermediul unui cod alfanumeric digital. Codul a fost distribuit aleatoriu într-o suprfață virtuală predefinită în trei tonuri diferite (20% negru, 50% negru și 100% negru), folosind un cifru unic numit Cifru personal v. 2010…, compus la rândul său din 31 de simboluri abstracte care au la bază cele 31 de litere ale alfabetului românesc. Suprafața virtuală a Matricei este împărțită în două secțiuni.

Secțiunea de sus conține 8.704 simboluri interactive cu sunet care permit utilizatorilor să descopere sursa cifrului la nivel acustic, sunetul generat în urma interacțiunii cu un anumit simbol fiind echivalent ca intensitate sonoră cu intensitatea tonală a simbolului respectiv. Prin interacțiunea cu simbolurile, utilizatorii pot testa propriul generând litere-sonore ca mesaje abstracte în spațiul expozițional.

Secțiunea din partea de jos reprezintă un spațiu dinamic numit Arhivator Interacțiune Simboluri (A.I.S.), care înregistrează deciziile psihice și acțiuniile fizice ale utilizatorilor în relație cu fiecare simbol din Matrice. Acest mecanism dinamic oferă o percepție generală asupra deciziilor utilizatorilor efectuate pe parcursul expoziției, generând totodată un tipar al evenimentului;

3. Intervalul Creativ (I.C.), reprezintă transpunerea textuală a perspectivelor oferite referitoare la numărul de intervenții creative, a intensităților tonale specifice simbolurilor create și asupra interavalului de timp în care a fost generată Matricea.

Instalația Introspecție_2014 se constituie ca un experiment interactiv care reflectă frumusețea și complexitatea reactivă a psihicului uman, oferind utilizatorilor libertatea de a se implica și de explora dimensiunea ascunsă a haosului ca proces creativ spontan.

Statement artistic:
Preocupările mele creative evidențiază strânsa legătură care există între artă, știință și tehnologie. Pornind de la inovațiile contemporane din neuroștiință și informatică, realizez experimente estetice în care mintea umană și software-ul computerului sunt utilizate pentru a decripta vizual complexitatea deciziilor întâmplătoare exprimate la nivel psihologic.

Cred că există tipare ascunse în comportamentul uman, care definesc identitatea psihică a fiecărui individ. Pornind de la acest concept și utilizând ca element grafic absolut un Cifru personal format din 31 de simboluri abstracte, generez la diferite intervale de timp, fragmente idiosincratice ale Hazardului Personal Creativ (H.P.C.). Aceste instanțe creative sunt prezentate ulterior sub formă de Matrici care pot fi explorate prin metode interactive sau non-interactive. Prin urmare, experimentele personale investighează complexitatea deciziilor întâmplătoare generate de mintea umană, prin intermediul unui sistem referențial abstract.

Marius Jurca (RO) este unul din artiștii în rezidență din cadrul Platforma X, cel mai nou program internațional de rezidențe artistice pentru cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media din București.

Top