Performance, Architecture and Landscape Symposium – Ziua 1

Hygin Delimat - BETON

Deschiderea simpozionului Performance, Architecture and Landscape va avea loc vineri, 28 iunie, la 19:30, la WASP – Working Art Space & Production, prin performance-ul BETON, prezentat de artiștii Hygin Delimat și Martyna Lorenc (AT)*.

Hygin Delimat este coregraf și performer. Locuiește și lucrează în Austria și pe plan internațional. El este directorul artistic al Body Arhitects, o nouă companie de arte performative interdisciplinare, dansul aflându-se în centrul său. A studiat la Universitatea Anton Bruckner (Movement Research MA), iar lucrările sale coregrafice au fost realizate și interpretate în Austria și alte țări europene. A fost implicat în coproducții si în diferite programe Artist-in-Residence și colaborează cu artiști din diferite domenii. În munca sa ca performer, el abordează arta mișcării urbane dintr-o perspectivă filozofică.

Alte producții de dans din portofoliul lui Hygin sunt disponibile aici: http://hygindelimat.com/category/dance/.

Martyna Lorenc este performer, coregrafă și cercetătoare în domeniul artelor, științelor și problemelor sociale. Născută în Polonia, ea își împarte în prezent timpul între Polonia și Austria. Este educată în științe cognitive (MA) și dans contemporan (BA), iar în ultimii ani a lucrat la dezvoltarea unor spectacole de scenă, crearea unor lucrări experimentale și cercetare interdisciplinară. Lucrările ei au rădăcini puternice în cercetarea mișcărilor și reprezintă o căutare a expresiilor corporale unice. Acestea tind să abordeze aspecte semnificative din punct de vedere social și folosesc spații mixte și neobișnuite de performanță.

Despre BETON

Hygin Delimat (concept/coregrafie/performance)

Martyna Lorenc (coregrafie/performance)

Polina Stoyanova (visuals)

Ivan Shopov Balkansky / COOH (sound)

Inspirat de vibrația în tonuri de gri, apărută în spațiile condiționate de modernismul greșit interpretat, spectacolul BETON surprinde metafora blocurilor de beton. În loc să fie o întruchipare a idealului transmis de arhitectul și urbanistul Charles-Édouard Jeanneret, cel care a pus bazele arhitecturii moderne și cunoscut sub numele de Le Corbusier, ele sunt o relicvă a erei absurdității. BETON înăbușește dorințele, visurile și țelurile, inhibă interacțiunile umane și provoacă agresiune. Pe de altă parte, acesta este locul în care cultura urbană devine o formă de expresie și evadare, un puternic răspuns al tinerilor.

Seara va continua cu o discuție cu cei doi artiști și arhitecta Oana Iacob (Republic of Architects).

Oana Iacob este arhitect și designer român, partener senior în Republic of Architects. A studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, la TU Delft, Olanda, și are o experiență vocațională în design.

Ca arhitect, Oana are un interes specific în impactul ecologic al mediului construit asupra naturii. În munca sa, ea caută o abordare estetică care să înnobileze publicul spre practică de învățare a frumuseții etice.

În 2013, a înființat CABINET, design de produs. Obiectele create în CABINET sunt forme compacte destinate mediilor virtuoase. Ea locuiește și lucrează la București, un decor improvizat al interesului ei pentru natură, mers pe jos, citit.

În cadrul simpozionului, Oana va vorbi despre limita dintre spațiul antropic și natură, în contextul spațiului public construit, și despre responsabilitatea arhitectului față de acestea.

* Nominalizați de danceWEB Viena, artiștii Hygin Delimat & Martyna Lorenc se află în rezidență de creație la WASP Working Art Space and Production între 19 și 29 iunie 2019, pentru pregătirea performance-ului BETON, prezentat în simpozion. Rezidența are loc în cadrul proiectului de cooperare europeană Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă în perioada 2018 – 2022.

Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa, precum și dezvoltarea publicului. Programul multianual este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Activitățile 4Culture în cadrul Life Long Burning 2019 sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Top