Performance, Architecture and Landscape Symposium – Ziua 4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marți, 2 iulie, începând cu ora 19:30, vor avea loc două prelegeri susținute de artista belgiană Micheline Dufert si arhitecta Ilinca Păun Constantinescu, în dialog cu Andreea Căpitănescu, manager cultural și curator al WASP Working Art Space and Production, și arhitectul Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala București.

Micheline Dufert - explorator urban în compania partenerului său Francis Pourcel, cei doi parcurg împreună trasee care depășesc barierele teritoriale din orașul lor, Charleroi (Belgia). Prin intermediul blogului lor, cheminsdesterrils.be, și al vizitelor ghidate de explorare, Micheline investighează relația de iubire / ură față de peisaj. Micheline încearcă relatarea unei povești despre peisaj și împreună au „făcut” Bucla neagră.

Bucla neagră: prin peisaje industriale, post-industriale, zone urbane și semi-rustice din Charleroi, un traseu marcat și conectat la rute complexe de drumeții europene de-a lungul cursurilor de apă pe care a fost fondat orașul, alături de castele, catedrale industriale și străduțe vechi, se strecoară printr-un parc englez, traversează vechile linii de cale ferată reabilitate pentru plimbare, invită oamenii într-un tunel albastru-verzui, explorează rămășițele unui sit minier, un drum într-o pădure reinventată, escaladează multitudinea balcoanelor deasupra orașului și traversează teritoriile de zgură.

Micheline și Francis sunt muzicieni, muzica lor fiind legată de peisajul industrial al orașului Charleroi din anii 1975-1982.

Kosmose : https://www.discogs.com/artist/3735987-Kosmose

SIC : https://www.discogs.com/artist/154080-Sic

 

Născută la București în 1982, Ilinca Păun Constantinescu și-a obținut diploma de doctor în arhitectură în anul 2013. În prezent, practică arhitectura la Ideogram Studio, predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și conduce proiecte culturale în cadrul Asociației IDEILAGRAM. Împreună cu echipa de la IDEILAGRAM, a condus două mari cercetări și expoziții: Shrinking Cities in Romania (MNAC București, 2016), On Housing (Timco Halls Timișoara, 2018), și a editat Shrinking Cities in Romania. Orașe românești în declin (DOM publishers & MNAC Press 2019).

 

Tot în seara de 2 iulie, artistele Eva Chariatte și Laura Kirschenbaum vor prezenta publicului performance-ul Diaphragm leap!?. Acesta începe cu o cercetare în studio prin intermediul unei practici corporale, ca bază pentru o nouă creație coregrafică. Lucrarea se concentrează asupra relației dintre emoții și expresiile lor prin intermediul corpului – în special prin râs și plâns. Cercetarea este activată de o practică corporală bazată pe centru și pe un mușchi, diafragma. Să ne imaginăm că din această umbrelă fibroasă apar forme arhitecturale de emoții în spațiul vizibil. Aceste forme creează figuri diferite sau personaje, pe care le-am numit cei care jelesc și cei care râd.

Vocile celor două artiste, Laura și Eva, intră într-o interacțiune între consonanțe și disonanțe. Coregrafia devine o încercare de a comunica fără cuvinte: între două corpuri, între membrii audienței și dansatori și, în cele din urmă, poate împărtăși o experiență comună bazată pe emoții.

Eva Chariatte este dansatoare și coregrafă din Jura, Elveția. După un an petrecut la Rudra Béjart, Lausanne, a studiat în Austria la Academia de Dansuri Experimentale din Salzburg (SEAD). Actuala ei cercetare artistică se învârte în jurul noțiunii de muncă, producție, forme de întrebări și de reprezentare. Inspirată de spiritul DIY, este implicată în special în organizarea de rezidențe multidisciplinare. Și-a prezentat lucrările la Tanzquartier Studio Viena, Dampfzentrale Bern, Arsenic Lausanne, Zeitraumexit Mannheim. De asemenea, Eva practică shiatsu.

Laura Kirschenbaum, născută la Milano (Italia) în 1986, trăiește și lucrează în Montpellier (Franța). Artista lucrează cu coregrafi independenți, în paralel cu studiile sale în domeniul dansului și istoriei artei din Israel. A fost membru timp de doi ani din grupul de cercetare performativ „Mișcarea publică”. Cercetarea sa actuală investighează noțiunea de contradicție.

Prezentarea publică Diaphragm Leap!? este organizată în cadrul simpozionului în parteneriat cu Institut Corégraphique International – CCN Montpellier. Eve Chariatte și Laura Kirschenbaum au fost nominalizate de către ICI – CCN Montpellier, prin activitatea Dance Hub, să ia parte la o rezidență de creație în România, la WASP, în intervalul 30 iunie – 10 iulie 2019. Rezidența are loc în cadrul proiectului de cooperare europeană Life Long Burning 2019, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Europa Creativă în perioada 2018 – 2022.

Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa, precum și dezvoltarea publicului. Programul multianual este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Activitățile 4Culture în cadrul Life Long Burning 2019 sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Artistele vor împărtăși practicile dedicate pregătirii acestei lucrări într-un workshop susținut zilnic în intervalul 2 – 10 iulie, la WASP Working Art Space and Production, între 10:00 și 11:30.

Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/events/442656532961448/.

Proiectul este organizat în cadrul Sezonului România – Franța 2019.

 

Top