Absolute Helligkeit, Naoko Tanaka (JP/DE)

3.10.2014 / 19:00 / WASP
(instalație | performance | 40’)

Concept, scenografie, sunet și performance: Naoko Tanaka
Colaborare dramaturgică: Adam Czirak
Fotografie: Naoko Tanaka, Henryk Weifenbach
Producție: Naoko Tanaka, Christine Peterges
Coproducție: SOPHIENSÆLE – cu suportul Senatskanzlei Berlin, PACT Zollverein Essen
Cu suportul: Kunststiftung NRW
Director tehnic în turneu: Milos Vujkovic
Cu mulțumiri: Walter Freitag, Jo Grys, Murata & Friends, Alise Michon
Prezentarea spectacolului “Absolute Helligkeit” în București este susținută de către NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) International Guest Performance Fund for Dance, fondat de către Comisarul Guvernului Federal pentru Cultură și Media, pe baza unei decizii a Bundestag-ului german.
NPN_schwarz_web

 

 

Într-o cameră lipsită de stabilitate, un singur punct de lumină devine protagonist real. Acest ochi autonom plutește ca un satelit în univers, stimulând simțurile și noi sfere ale propriilor noastre gânduri.

În astronomie, conceptul de magnitudine absolută (sau Absolute Helligkeit în germană, ce înseamnă literalmente luminozitate absolută) este o măsură care ne permite să comparăm strălucirea fiecărei stele în parte. Calculată la o distanță de 32.6 ani lumină, ea ne permite să înțelegem ceea ce ne depășește limitele propriilor noastre percepții fizice. Această instalație/performance răscolește conotațiile evocate de măsura matematică, pentru a crea o relație între subiectiv și obiectiv, între senzorial și tangibil.

Naoko Tanaka a studiat pictura la secția de artă a Universității de Artă din Tokyo. În 1999 a primit o bursă la Academia de Artă din Dusseldorf, Germania. De atunci crează performance-uri și instalații în care coregrafia și artele vizuale sunt profund interconectate. Tanaka, alături de coregraful Morgan Nardi, a fondat colectivul artistic Ludica. în 2001, alături de care a fost invitată în cadrul German Dance Platform în 2010. În 2011 a creat primul său solo, Die Scheinwerferin, care se bucură în continuare de succes în Europa. Spectacolul a primit premiul juriului pentru expresie excepțională la INFANT Festival în Novi Sad, Prix Jardin d’Europe 2012 la ImPulsTanz și ZKB Acknowledgement Prize 2012 la Zürcher Theaterspektakel. Cu acest performance-instalație Tanaka a creat un limbaj specific și artistic. A doua parte a ›shadow trilogy‹, Absolute Helligkeit a avut premiera în iulie 2012 în SOPHIENSÆLE Berlin. Naoko Tanaka a continuat să-și dezvolte limbajul artistic, fiind responsabilă nu doar de conceptul instalației și al performance-ului, cât și de design-ul vizual și sonor.
http://www.naokotanaka.de

Top