WASP Magazine http://waspmagazine.com Fri, 15 Dec 2023 10:11:48 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6.1 Strategies of Disappearance http://waspmagazine.com/strategies-of-disappearance/ http://waspmagazine.com/strategies-of-disappearance/#comments Mon, 27 Nov 2023 09:09:29 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7549 ...]]> Strategies of Disappearance
Eveniment expozițional multimedia în colaborare cu WASP Studios

Artiști: Elena Copuzeanu, Flavia Giurgiu, Nikole Gushuley, Ilinca Hărnuț, Radu Marțin, Mălina Moncea, Ioana Rusu
Curatoare: Andreea Căpitănescu
Asistent curator: Mălina Moncea
27 septembrie – 29 septembrie 2023
Deschiderea: miercuri, 27 septembrie, ora 18:00
Galeria Aparte – UNAGE, Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității de Arte George Enescu, Strada Sărărie 189, Iași
Ce poate fi ecologia întunericului, a disparitiei imaginii, a modului în care arta se deschide pentru o înțelegere diferită a lumii, prin reflectarea critică și propunerea de ecologii alternative, înțelese ca un intermediar între modalitățile de organizare a vieții? Cum poate funcționa arta ca un laborator pentru o abordare diferită a lumii? Poate că este nevoie nu de a reglementa viața așa cum o știm, ci de a căuta posibilitățile noilor forme de viață. Nu este o chestiune de angajament de a salva lumea, ci de a renunța la dihotomii stabilite, între natură și cultură, muncă și timp liber, intuiție și știință, subiectul și obiectul uman și non-uman, care, împreună, au în comun distanța și compartimentarea antropocentrică. Strategies of Dissapearance încurajează formele de existență neutre.
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists, Ziarul Metropolis, Happ.ro
_________________________
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
]]>
http://waspmagazine.com/strategies-of-disappearance/feed/ 0
Traces of forgotten sites http://waspmagazine.com/traces-of-forgotten-sites/ http://waspmagazine.com/traces-of-forgotten-sites/#comments Fri, 10 Nov 2023 09:13:45 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7536 ...]]> O istorie în TIMPURI NOI – Studiu de caz asupra Fabricii Flaros

WASP Studios are plăcerea să invite publicul la activitățile proiectului Traces of Forgotten Sites: o expoziție ecou ce va îngloba materiale de arhivă foto și video, discuții panel și tururi ghidate.

Începând cu data de 10 noiembrie 2023, ora 17:30, WASP Studios deschide proiectul Traces of Forgotten Sites, cu discuțiile panel pe tema memoriei patrimoniului industrial din București. Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Panelurile vor fi urmate de vernisajul expoziției, precum și de o serie de tururi ghidate în perioada 10-15 noiembrie. Expoziția va include atât materiale foto și video de arhivă cât și lucrări de artă contemporană ale artiștilor participanți.

10 noiembrie 2023
Discuție panel: 17:30
Cu: Iosif Kiraly, Monica Stroe, Andreea Căpitănescu, Denisa Rad.
Vernisaj expoziție: 19:00
Artisti: Malina Ionescu, Iosif Kiraly, Andreea Medar, Ovidiu Moisin, Marina Oprea, Diana Păun.

13 noiembrie 2023
Discuție panel: 17:30
Cu: Ilinca Păun Constantinescu, Irina Iamandescu, Andrei Razvan Voinea, Andreea Căpitănescu.

Expoziția Traces of forgetten sites va fi deschisă publicului în perioada 10.11.2023 – 8.12.2023, la WASP Working Art Space And Production.
Program de vizitare: luni-vineri: 14:00-18:00.
Detalii si programări: contact@waspmagazine.com

WASP Working Art Space and Production, este „un exemplu în practica pentru reconversia fostelor fabrici industriale în locații culturale”, fosta Fabrica Flaros devenind din anul 2012 unul dintre reperele  de producție artistică în domeniul artelor performative și vizuale din București.

Timpuri Noi reprezintă cartierul cu cea mai bogată diversitate a arhitecturii industriale. Situat în partea de sud a orașului, de-a lungul Dâmboviței, lasă să se întrevadă și astăzi printre fațadele birourilor câte o structură de  cărămidă arsă. Pornind de la Carol și până în zona Vitan, funcționau încă din 1864 tăbăcării și postăvării devenite ulterior fabrici de încălțăminte, de pielărie și tricotaje, cunoscute printre localnici: Mociorniță, Abatorul și Uzinele Lemaitre, ce fabricau instrumente de măsurare și capacele de canalizare ale Bucureștiului. Pe strada Ion Minulescu, denumită anterior Apele Minerale, se afla terenul familiei Mociorniță care în perioada interbelică pune bazele fabricii de pielărie și încălțăminte, devenită ulterior în 1990 Fabrica Flacăra Roșie și până în ziua de azi cunoscută ca Flaros.

Bucureștiul s-a reconstruit în jurul site-urilor și a structurilor industriale. Sistarea producției industriale locale și privatizarea fabricilor, precum și dezintegrarea treptată a acestora, a produs un efect incoerent în planificarea strategică urbană. Pe de altă parte, demolarea unor astfel de structuri este încă adesea considerată o opțiune validă. Însă, cu siguranță nu reprezintă un remediu în ceea ce privește recunoașterea și formularea unei specificități în mentalul colectiv. Abordarea societății față de patrimoniul său ridică problema legăturilor emoționale cu mediul contribuind la identitatea unui loc și distingând între un loc și altul, și în consecință la sentimentul de identitate și apartenență. Trebuie recunoscut faptul că dispariția treptată a diferitelor aspecte ale patrimoniului cultural este o lovitură serioasă pentru “spiritul locului” și atmosfera coerentă a mediilor urbane.

Cartierul Timpuri Noi are o vastă istorie legată de începuturile industriei locale și totodată clădirea unei întregi generații de comunități concentrate în jurul acesteia. Vorbim totodată despre acei agenți ai memoriei locale care păstrează și recontextualizează simboluri generaționale. Este important de urmărit cum fabricile au purtat atât simbolurile avansului economic cât și cel al exploatării resurselor umane și naturale. Astăzi vorbim despre cum astfel de locuri pot rămâne în continuare o zonă de intersecție pentru comunitate redefinindu-și valoarea pentru o nouă generație și funcționând ca platformă de discuții, idei și contexte de relaționare comunitară.

Proiectul propune reformularea și adresarea unor noi inițative de reactivare a patrimoniului industrial, reprezentând în acest caz complexul fabricii Flaros – precum și contextualizarea sa în dimensiunea potențialului de reconversie și integrare în circuitul cultural urban.

_________________________

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB

Partenerii proiectului: Ordinul Arhitecților din România, Revista Zeppelin

Parteneri media: Modernism, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan,Empower Artists, Ziarul Metropolis, Happ.ro

]]> http://waspmagazine.com/traces-of-forgotten-sites/feed/ 0 Simpozion #2 EXPLORING PLUREALITIES http://waspmagazine.com/simpozion-2-exploring-plurealities/ http://waspmagazine.com/simpozion-2-exploring-plurealities/#comments Fri, 27 Oct 2023 11:32:13 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7573 ...]]> EXPLORING PLUREALITIES Simpozion #2

14-18 noiembrie 2023, București

Cărturești MODUL

Strada Academiei 18-20, București 030167

Register here: https://shorturl.at/goqB4

Cărturești Carusel

Register here: https://shorturl.at/aehx8

WASP Working Art Space and Production

str. Ion Minulescu 67-93

Register here: https://shorturl.at/nRSY6

// for English please scroll down //

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

ACCESUL ESTE GRATUIT.

Rezervări: https://shorturl.at/ksNUW Eventbrite

sau pe email coordination@4culture.ro

Curatoare: Andreea Căpitănescu

4Culture anunță deschiderea Simpozionului EXPLORING PLUREALITIES #2. Acesta prezintă un format contemporan de practici dezvoltate în relație cu artele vizuale și performative. Simpozionul va găzdui 5 zile de evenimente interactive, laboratoare și artist talks pe subiecte ce dezbat teme legate de redefinirea relației dintre corp și spațiu, dialog și practici relaționale precum și noi expresii artistice de integrare participativă.

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine – 16,17,18 noiembrie 2023, 14:00-19:00, Cărturești Carusel.

Simpozionul prezintă producția “Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” de Mette Edvardsen în cadrul Cărturești Carusel. Artista va fi prezentă alături de un grup de performeri ce se vor transforma preț de câteva ore într-o bibliotecă de cărți vii pornind de la ideea inspirată din romanul lui Ray Bradbury, Fahrenheit 51 citește mai multe și înscrie-te: https://fb.me/e/1yNf201Xq

Mette Edvardsen va susține întâlniri artistice la WASP Working Art Space and Production în cadrul laboratorului Scrieri în spațiu și timp: 14-15 noiembrie 2023.

Florian Malzacher

The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces

Invitați Mette Edvardsen & Tino Sehgal

Moderat de Florian Malzacher

15 noiembrie 2023, 19:00, WASP Working Art Space and Production

https://fb.me/e/804rWvFZb

The Art of Assembly. Political Theatre Today (prezentare de carte) Florian Malzacher în conversație cu Cristina Modreanu

16 noiembrie 2023, 18:00, MODUL Cărturești – https://fb.me/e/1c6GuGmH5

  • Întâlniri în cadrul laboratorului Future Museums coordonat de curatorul și dramaturgul Florian Malzacher: 16-17 noiembrie la WASP Working Art Space and Production.

  •  Dezbaterea The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces din cadrul laboratorului abordează tema mișcărilor sociale și politice precum și impactul acestora în procesele de formare și negociere în societate. Dezbaterea va avea loc la WASP Working Art Space and Production alături de invitații Tino Sehgal și Mette Edvardsen.

  • Florian Malzacher va susține la MODUL Cărturești o prezentare oficială a cărții sale, The Art of Assembly Political Theatre Today, alături de o discuție pe tema teatrului politic moderată de Cristina Modreanu.

Program evenimente publice:

15 noiembrie 2023, 19:00

WASP Working Art Space and Production

The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces

Florian Malzacher, Mette Edvardsen & Tino Sehgal

16 noiembrie 2023, 18:00

MODUL Cărturești

The Art of Assembly Political Theatre Today

prezentare de carte

Florian Malzacher în conversație cu Cristina Modreanu

16,17,18 noiembrie 2023

14:00 – 19:00

Cărturești Carusel

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

Titluri:

Jurnal (1941-1942) – Etty Hillesum

Vara în care mama a avut ochii verzi – Tatiana Țîbuleac

Hopscotch – Julio Cortázar

Einstein’s Dreams – Alan Lightman

Performeri:

Adriana Gheorghe

Alice Monica Marinescu

Joana Ferraz

Tiziana Penna

Program laboratoare la WASP Working Art Space and Production

14-15 noiembrie 2023

Scrieri în spațiu și timp

Mette Edvardsen

16-17 noiembrie 2023

Future Museums – practici despre reprezentare

Florian Malzacher

Mette Edvardsen (Norway)

Din 2002, Mette Edvardsen este activă ca artist independent. Deși explorează multiple medii sau formate – cum ar fi video, cărți și texte – interesul ei stă în relația lor cu artele spectacolului ca practică și situație. Oricare ar fi mediul ales, Mette Edvardsen examinează în mod constant limitele limbajului, al timpului și al spațiului. Proiectele lui Mette Edvardsen funcționează într-un timp interimar și în spațiu intermediar. Acestea se joacă în intervalul, în spațiul liber, care apare între două cuvinte (Black, prezentat în 2014 la explore Festival București) sau între o carte și un ascultător (Time has fallen asleep in the afternoon sunshine). În activitatea ei, folosește repetarea si multiplicarea ca strategie, ca mod de a face lucrurile vizibile, de a le activa. Mette Edvardsen își desfășoară activitatea international. O imagine de ansamblu retrospectivă a operei sale a fost prezentată în 2015 la Black Box Theatre din Oslo, Norvegia. Cartea „every now and then” (2009) a fost laureată a Premiului Fernand Baudin 2009, un premiu care demonstrează o calitate remarcabilă atât în concepția (editorial și grafic) și în producția (tipărire și legare). În 2013, a fost președintele juriului care a acordat premiul Fernand Baudin și, împreună cu designerul grafic Joris Kritis, a fost responsabilă pentru catalogul publicat cu ocazia festivității de premiere din acel an. În 2016, Mette Edvardsen a primit pentru proiectul său „We to be” premiul Norwegian Ibsen, un premiu de prestigiu acordat anual din 1986 unui autor de teatru norvegian de municipalitatea Skien (locul de naștere al dramaturgului Henrik Ibsen). Mette Edvardsen este in prezent activa in cercetare la Kunsthogskolen din Oslo (Academia Națională a Artelor din Oslo). Proiectul ei de cercetare doctorală, „Writing in Space and Time”, explorează textul și limba ca materie primă pentru practica dansului. De asemenea, ofera în mod regulat ateliere, prelegeri și prezentări printre altele la Kunstakademiet i Tromso (Academia de artă contemporană și scriere creativă din Tromso) (2010); Luca School of Arts, Gent (2011); eXplore festival, București (2014) ; Reykjavik Dance Festival (2015) sau Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles (2017).

Florian Malzacher (Germany)

Florian Malzacher este curator, scriitor și dramaturg. Proiectele sale actuale includ “Training for the Future” (alături de Jonas Staal). A fost director artistic al Festivalului de Teatru Impulse din Köln, Dusseldorf și Mulheim/Ruhr (2013-2017) și co-curator al festivalului de arte multidisciplinare Der Steirischer Herbst din Graz/Austria (2006-2012). Printre numeroasele sale publicații se numără “Truth is Concrete: A Handbook for Artistic Strategies in Real Politics” (2014, cu steirischer herbst); “Not Just a Mirror: Looking for the Political Theatre of Today” (2015); “Empty Stages, Crowded Flats: Performativity as Curatorial Strategy” (2017, cu Joanna Warsza). Cartea sa “The Art of Assembly: Political Theatre Today” a fost publicată în limba engleză în 2023. Cărțile și eseurile sale au fost traduse în cincisprezece limbi.

Tino Sehgal (UK/Berlin)

Tino Sehgal este artist, dansator și coregraf. Lucrările sale iau în cea mai mare parte forma a ceea ce el numește “situații construite” – piese bazate pe timp, activate de întâlnirile în direct dintre spectatori și cei care realizează opera. Munca lui Sehgal a provocat percepția și concepția a ceea ce este în mod obișnuit încadrat ca opere de artă, depășindu-le materialitatea pentru a se concentra asupra gesturilor fugitive și subtilităților sociale ale experiențelor partajate. Practica lui Sehgal este influențată atât de pregătirea sa ca dansator, referindu-se subtil la istoria dansului și, într-un sens mai larg, la arta modernă și contemporană, cât și de educația sa în economie, deoarece munca sa este încadrată într-un discurs critic și conceptual strâns și elaborat care pune la îndoială valoarea, sensul și capitalul. Producând piese imateriale, efemere, reproductibile, dar adesea imprevizibile, lucrările lui Sehgal sfidează categorizarea și pun în discuție impactul ecologic al sistemelor noastre actuale de producție, precum și relația pe care arta o are cu piața sa și cu agenții săi.

—————————————————————————————————————-

Despre proiectul EXPLORING PLUREALITIES:

Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.

Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative – dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)

Durată: 31 luni

www.exploringplurealities.com

www.4culture.ro

www.metteedvardsen.be

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.

Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Promotor proiect: ASOCIATIA 4 CULTURE

Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)

Parteneri locali Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #1: Cărturești Verona, WASP Working Art Space and Production.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

]]>
http://waspmagazine.com/simpozion-2-exploring-plurealities/feed/ 0
Time has fallen asleep in the afternoon sunshine (Mette Edvardsen) http://waspmagazine.com/time-has-fallen-asleep-in-the-afternoon-sunshine-mette-edvardsen-2/ http://waspmagazine.com/time-has-fallen-asleep-in-the-afternoon-sunshine-mette-edvardsen-2/#comments Fri, 27 Oct 2023 11:13:29 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7568 ...]]> 16, 17, 18 noiembrie / 14:00-19:00

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
ACCESUL ESTE GRATUIT
Rezervări aici: communication@4culture.ro / https://shorturl.at/fhO68
Un grup de oameni/performeri memorează câte o carte aleasă de către ei pentru Time has fallen asleep in the afternoon sunshine. Împreună, acești oameni alcătuiesc o colecție de bibliotecă ce constă în cărți vii. Cărțile își pierd timpul prin bibliotecă, plimbându-se de colo-colo, citind alte cărți de pe rafturi, pregătite să fie consultate de către un vizitator. Vizitatorii bibliotecii aleg o carte pe care ar vrea să o citească, iar cartea conduce cititorul într-un loc din bibliotecă sau afară, la o plimbare, în timp ce își recită conținutul (și interpretări posibil valide).
Această idee a unei biblioteci de cărți vii vine de la romanul lui Ray Bradbury, Fahrenheit 451, o viziune futuristă a unei societăți în care cărțile sunt interzise, deoarece sunt considerate periculoase, iar fericirea trebuie obținută prin absența cunoașterii și a gândului individual. Numărul 451 reprezintă temperatura la care hârtia cărții începe să ardă. Din moment ce cărțile sunt interzise în societate, oamenii dintr-o comunitate clandestină încep să memoreze conținutul cărților pentru a le prezerva în viitor.
Citim cărți pentru a ne aminti și le scriem pentru a uita. A memora o carte sau, într-un mod mai poetic, „a învăța o carte pe de rost”, înseamnă cumva o rescriere a acelei cărți. În procesul memorării, cititorul ajunge, pentru un moment, să îi ia locul scriitorului sau, mai degrabă, el/ea devine cartea însăși. Poate abilitatea de a învăța o carte pe de rost ține de alegerea cărții, de timpul investit și, poate, de aptitudini. Dar, oricât de mult sau bine înveți ceva pe de rost, trebuie să continui să repeți, altminteri vei uita din nou. Poate până ajungi la sfârșit, uiți începutul. A învăța o carte pe de rost este o activitate și un efort menținut. Nu există nimic final sau material de obținut, practica învățării unei cărți pe de rost fiind un proces continuu de amintire și uitare.
Titluri:
Jurnal (1941-1942) – Etty Hillesum
Vara în care mama a avut ochii verzi – Tatiana Țîbuleac
Hopscotch – Julio Cortázar
Einstein’s Dreams – Alan Lightman
Performeri:
Adriana Gheorghe
Alice Monica Marinescu
Joana Ferraz
Tiziana Penna
Creația lui Mette Edvardsen este situată în domeniul artelor performative ca performer și coregraf. Chiar dacă unele lucrări ale sale explorează alte medii sau alte formate, precum video, cărți și scriere, interesul ei a stat întotdeauna în relația dintre artele performative ca practică și ca situație. A lucrat din 1994 ca dansatoare și performer pentru un număr de companii și proiecte și își dezvoltă propriile lucrări din 2002. Își prezintă creațiile internațional și continuă să dezvolte proiecte cu alți artiști, atât drept colaborator, cât și ca performer. O retrospectivă a lucrărilor sale a fost prezentată la Black Box Theatre în Oslo, în 2015 și în cadrul programului Idiorritmias, la MACBA, în Barcelona, 2018. Proiectul său, Time has fallen asleep in the afternoon sunshine este în desfășurare din 2010, a fost prezentat de două ori la Kunstenfestivaldesarts, în Bruxelles, în 2013 și 2017, la Bienala din Sydney, în 2016, la Index Foundation, în Stockholm, 2019, la prima ediție a Bienalei din Oslo, în 2019-2020, în cadrul expoziției Trust & Confusion la Tai Kwun Arts, în Hong Kong, în 2021, la Bienala din Sao Paulo 2021. Ea va prezenta numeroase lucrări la Amant, în New York, în 2022 și va dezvolta un proiect în rezidență la Les Laboratoires d’Aubervilliers, în Paris, în 2022/2023.
Mette Edvardsen este susținută structural de Norsk Kulturråd (2021-2025), BUDA Arts Centre Kortrijk (2017-2021) și a fost artist asociat la Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie (Franța) pentru perioada 2019-2021. În prezent, își finalizează cercetarea ca doctorand la Academia Națională de Arte Oslo.
Eveniment organizat în cadrul Symposium#2 EXPLORING PLUREALITIES ce aduce laolaltă artiști cu viziuni contemporane incluzive la nivel artistic, politic și socio-cultural, creatori pluridisciplinari și tematici de actualitate la nivel local și european. Dezvoltând cadrul ideal pentru o expunere și vizibilitate crescută și urmărind dezvoltarea audienței prin noi formate și spații de expunere a creațiilor artistice contemporane, 4Culture își propune conectarea participanților implicați în proiect și activarea de noi publicuri.
În cadrul simpozionului vor fi organizate o masă rotundă cu artiștii participanți, parteneri și reprezentanți ai presei, două întâlniri ‘artist talk’ ce vor introduce publicului practicile abordate de către artiștii invitați: relația dintre cuvânt, memorie și corp – teme recurente în creația artistei Mette Edvardsen (Time has fallen asleep in the afternoon sunshine) și relația dintre artele performative și noile tehnologii media, cu Ciprian Făcăeru și Andrei Raicu, coordonatori ai laboratorului #2 – Noile tehnologii si publicul tânăr, respectiv a instalatiei Transsystemic Signals 2.0.
Simpozionul va găzdui producția “Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” de Mette Edvardsen, într-o versiune nouă ce include și participanți din România, precum și instalația Transsystemic Signals 2.0 rezultată în urma laboratorului #2 – Noile tehnologii si publicul tânăr, coordonatori Ciprian Făcăeru (cercetator AR) și Andrei Raicu (sound-artist).
Curatoare: Andreea Căpitanescu
______________
Despre proiectul EXPLORING PLUREALITIES:
Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.
Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative – dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)
Durată: 31 luni
www.exploringplurealities.com
www.4culture.ro
www.metteedvardsen.be
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.
Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro
Promotor proiect: ASOCIATIA 4 CULTURE
Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)
Parteneri locali Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #2: Cărturești Carusel,, WASP Working Art Space and Production.
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă
]]>
http://waspmagazine.com/time-has-fallen-asleep-in-the-afternoon-sunshine-mette-edvardsen-2/feed/ 0
http://waspmagazine.com/%f0%9d%90%93%f0%9d%90%a1%f0%9d%90-%9e%f0%9d%90%80%f0%9d%90%ab%f0%9d%90-%ad%f0%9d%90%a8%f0%9d%90-%9f%f0%9d%90%80%f0%9d%90%ac%f0%9d%90%ac%f0%9d%90%9e%f0%9d%90%a6%f0%9d%90%9b%f0%9d%90%a5%f0%9d%90-%b2%f0/ http://waspmagazine.com/%f0%9d%90%93%f0%9d%90%a1%f0%9d%90-%9e%f0%9d%90%80%f0%9d%90%ab%f0%9d%90-%ad%f0%9d%90%a8%f0%9d%90-%9f%f0%9d%90%80%f0%9d%90%ac%f0%9d%90%ac%f0%9d%90%9e%f0%9d%90%a6%f0%9d%90%9b%f0%9d%90%a5%f0%9d%90-%b2%f0/#comments Fri, 27 Oct 2023 11:10:21 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7565

]]>
http://waspmagazine.com/%f0%9d%90%93%f0%9d%90%a1%f0%9d%90-%9e%f0%9d%90%80%f0%9d%90%ab%f0%9d%90-%ad%f0%9d%90%a8%f0%9d%90-%9f%f0%9d%90%80%f0%9d%90%ac%f0%9d%90%ac%f0%9d%90%9e%f0%9d%90%a6%f0%9d%90%9b%f0%9d%90%a5%f0%9d%90-%b2%f0/feed/ 0
Florian Malzacher – The Art of Assembly. Political Theatre Today. Prezentare de carte http://waspmagazine.com/florian-malzacher-the-art-of-assembly-political-theatre-today-prezentare-de-carte/ http://waspmagazine.com/florian-malzacher-the-art-of-assembly-political-theatre-today-prezentare-de-carte/#comments Fri, 27 Oct 2023 11:06:48 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7562 ...]]> Florian Malzacher – The Art of Assembly. Political Theatre Today
Prezentare de carte

16 noiembrie 2023, 18:00
MODUL, Cărturești ( Strada Academiei 18-20, București)
Rezervări: eventbrite sau pe email coordination@4culture.ro
Vă invităm joi, 16 noiembrie 2023 în cadrul Simpozionului #2 Exploring Pluralities la prezentarea de carte a dramaturgului Florian Malzacher, The Art of Assembly. Political Theatre Today. Discuția, pornind de la tema teatrului politic, va fi moderată de Cristina Modreanu (critic și curator de teatru).
The Art of Assembly analizează teatrul de astăzi pentru a demonstra potențialul politic al acestuia, atât în ceea ce privește forma, cât și conținutul. Bazându-se pe numeroase studii de caz din domeniul performance-ului, al artelor vizuale și al artei cu rol activist, curatorul și autorul Florian Malzacher examinează lucrări care se bazează pe posibilitățile particulare ale teatrului pentru a naviga spațiul dintre reprezentare și participare. Într-o perioadă de criză de amploare, The Art of Assembly este un îndemn pentru o definire fermă a politicului și pentru un teatru care nu se mulțumește doar să reflecte conflictele lumii, ci acționează pentru a le schimba.
Florian Malzacher este curator, scriitor și dramaturg. Proiectele sale actuale includ “Training for the Future” (alături de Jonas Staal). A fost director artistic al Festivalului de Teatru Impulse din Köln, Dusseldorf și Mulheim/Ruhr (2013-2017) și co-curator al festivalului de arte multidisciplinare Der Steirischer Herbst din Graz/Austria (2006-2012). Printre numeroasele sale publicații se numără “Truth is Concrete: A Handbook for Artistic Strategies in Real Politics” (2014, cu steirischer herbst); “Not Just a Mirror: Looking for the Political Theatre of Today” (2015); “Empty Stages, Crowded Flats: Performativity as Curatorial Strategy” (2017, cu Joanna Warsza). Cartea sa “The Art of Assembly: Political Theatre Today” a fost publicată în limba engleză în 2023. Cărțile și eseurile sale au fost traduse în cincisprezece limbi.
_____________
Despre proiectul EXPLORING PLUREALITIES:
Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.
Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative – dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)
Durată: 31 luni
www.exploringplurealities.com
www.4culture.ro
www.metteedvardsen.be
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.
Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro
Promotor proiect: ASOCIATIA 4 CULTURE
Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)
Parteneri locali Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #1: Cărturești Verona, WASP Working Art Space and Production.
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă
]]>
http://waspmagazine.com/florian-malzacher-the-art-of-assembly-political-theatre-today-prezentare-de-carte/feed/ 0
Diorama|performance de Ingri Fiksdal http://waspmagazine.com/dioramaperformance-in-fata-bibliotecii-nationale-a-romaniei/ http://waspmagazine.com/dioramaperformance-in-fata-bibliotecii-nationale-a-romaniei/#comments Wed, 25 Oct 2023 11:00:12 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7512 ...]]>

DIORAMA
performance de Ingri Fiksdal
Locație: În fața Bibliotecii Naționale a României (intrarea principală)
Data: 28 & 29 octombrie 2023
Ora: 17:00
Intrarea liberă
WASP Studios prezintă la București performance-ul DIORAMA, coordonat de fundația Fiksdal Dans Stiftelse și realizat în urma unui workshop la care au participat dansatori din România și Norvegia. Evenimentul are loc în cadrul proiectului EMERGING TOWARDS (FUTURE), organizat de WASP Studios in parteneriat cu Fiksdal Dans Stiftelse.
Cu seria de performance-uri Diorama, Fiksdal pune în scenă perspective particulare asupra peisajelor naturale și urbane din diferite orașe și contexte urbane. Cuvântul “diorama” se referă la un model tridimensional al unui peisaj, așa cum este expus în muzeele de istorie naturală. Un alt sens al cuvântului diorama este legat de practica introdusă în teatrul francez de Louis Daguerre în 1822, în care publicul asista la scenele cu tablouri de peisaj manipulate atent prin efectele de lumină și sunet ce ofereau întregului spectacol o impresie a unui spațiu real. În performance-ul Diorama, Fiksdal folosește coregrafia ca lentilă prin care modifică sau interferează cu o anumită priveliște și ghidează profunzimea acesteia. Prin scenografia ca practică ecologică și intervenție particulară, spectacolele DIORAMA reflectă asupra conexiunii și interdependenței dintre corpul uman și peisajul urban. Muzica este compusă de muziciana norvegiană Jenny Hval și artistul Lasse Marhaug, compoziția fiind gândită să se strecoare în peisaj.

Coregrafa INGRI Midgard FIKSDAL este stabilită și lucrează în Oslo, Norvegia. Aceasta deține un doctorat în cercetare artistică la Academia Națională de Arte din Oslo, intitulat ‘Affective Choreographies’ (2019). În prezent lucrează la o serie de proiecte care cercetează postumanul și această hegemonie a cunoașterii și puterii. În cadrul acestora, coregrafia este înțeleasă ca un format de ficțiune speculativă care poate propune înțelegeri complexe și multiple ale corpului, genului, speciei, etniei, cunoștințelor și istoriei. Ingri este preocupată de modul în care practica și teoria sunt îmbinate în munca sa, într-un mod în care niciuna nu este percepută ca fiind anterioară celeilalte. Din 2020, Ingri este cercetător artistic afiliat la CoFUTURES la Universitatea din Oslo.(www.cofutures.org). Grupul CoFUTURES condus de Bodhisattva Chattopadhyay cercetează futurismul global din tradițiile non anglofone.
Lucrarile lui Ingri Fiksdal au fost prezentate în ultimii ani la Obscene Festival din Seul, Homo Novus din Riga, Kunstenfestival din Bruxelles, Palais de Tokyo din Paris, Muzeul de Artă Contemporană din Chicago, festivalul Santarcangelo, Beijing Contemporary Dance Festival, Sommerszene din Salzburg, Reykjavík Art Museum, brut-Wien, Teatro di Roma, Harbourfront Centre Toronto, Contemporary Art Center Cincinnati, BUDA Kortrijk, Tanzhaus NRW din Dusseldorf și Steirischer Herbst Festival din Graz, și în turnee extinse în Norvegia. Ingri este susținută de Fri scenekunst – kunstnerskap de la Arts and Culture Norway. Mai multe informații aici: https://ingrifiksdal.com/
Concept, coregrafie: Ingri Fiksdal
Muzică: Jenny Hval and Lasse Marhaug
Costume: Fredrik Floen
Dezvoltat și performat de: Rannei Grenne, Pernille Holden, Harald Beharie, Louis Schou-Hansens and Jeffrey Young
Outside eye: Venke Sortland
Foto: PASSAGE Festival by Karsten Piper, Owen Fiene, Briony Campbell, Istvan Virag, depARTures Festival / JOINT ADVENTURES by Michael Reinecke
Producție și distribuție: Nicole Schuchardt
Producție și administrație: Eva Grainger and Kristin Skiftun
Originally commissioned by: Situations
Produs de: Fiksdal Dans Stiftelse
Co-produs de: Black Box Teater Oslo, BIT Teatergarasjen Bergen, Dansens Hus Oslo, Santarcangelo Festival and ”apap-Performing Europe 2020 – co-funded by Creative Europe Programme of the European Union”
Sprijinit de : The Norwegian Art Council and the Norwegian Artistic Research Program.
______________________________
Proiectul EMERGING TOWARDS (FUTURE) punctează barierele care stau în calea accesului la cultură, investind prin activitățile propuse în capitalul uman și în potențialul acestora ca generator de produse inovatoare, prin dezvoltarea infrastructurii artelor contemporane și antreprenoriatului cultural, prin transfer de cunoștințe și schimburi bilaterale.
Mai multe informații: https://emergingtowards-future.com/
______________________________
Promotor proiect: WASP STUDIOS
Parteneri de proiect: Fiksdal Dans Stiftelse, Cristian Ștefănescu Arhitect (a-works)
Valoarea totală a proiectului: 978.118,21 lei (197.675,51 euro)
Suma finanțării nerambursabile (85% grant SEE și 15% buget național): 978.118,21 lei (197.675,51 euro)
Durata: 18 luni
Locația implementării: București (România) și Bergen (Norvegia)
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.

]]>
http://waspmagazine.com/dioramaperformance-in-fata-bibliotecii-nationale-a-romaniei/feed/ 0
ARTLAND ACADEMY – Digitalul în lumea adolescenților http://waspmagazine.com/artland-academy-digitalul-in-lumea-adolescentilor/ http://waspmagazine.com/artland-academy-digitalul-in-lumea-adolescentilor/#comments Tue, 10 Oct 2023 10:45:33 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7523 ...]]> În perioada 23-27 octombrie, tinerii din cadrul Liceului Teoretic „Școala Mea” participă la patru ateliere laborator dedicate elevilor și liceenilor din București,

 pentru a explora efectele digitalului și responsabilitatea utilizării sale.

ARTLAND ACADEMY 2023 este un proiect de educație culturală și comunitară organizat de Asociatia 4Culture, ce propune comunității formate din tineri de gimnaziu și liceu din București, explorarea unor noi forme de exprimare artistică, cu potențial generator de inițiative civice la nivel local, noi perspective și idei creative asupra lumii digitale și a efectelor acesteia asupra tuturor utilizatorilor, în special, a copiilor și adolescenților. Pornind de la tematici legate de sănătatea mintală, modul în care au fost afectate interacțiunile umane în perioada pandemiei și a dezinformării care a urmat precum și dilemele etice care pot apărea atât în interacțiunea cu mediul digital, cât și în desensitivizarea tinerilor prin expunerea la o cantitate exhaustivă de informație nefiltrată, proiectul își propune să utilizeze noi metode pentru a ajunge la publicul tânăr, prin intermediul unei experiențe directe (jocurile video) și complet interactive (VR). Astfel scopul proiectului este de a căuta metode alternative de educație culturală prin instrumente creative și contemporane precum jocurile video, platformele social-media sau interacțiunea foto-video virtuală.

Proiectul propune un format de atelier-laborator open source gratuit, special conceput spre a putea fi multiplicat și adaptat ulterior în diferite contexte educaționale și culturale, în parteneriat cu școli și instituții de cultură locale. La finalul laboratorului va fi dezvoltată și prezentată public o creație artistică interactivă.

Structura laboratorului cuprinde dezvoltarea unei componente teoretice adaptată la nivelul de înțelegere a limbajului și la vârsta participanților – introducerea unor elemente privind beneficiile și exemple privind riscurile și impactul negativ al dependenței de tehnologie/gaming, o etapă practică, prin experimentarea unor metode de abordare interdisciplinară, introducerea unui concept de creație open source, realizată de către echipa artistică (Bobi Pricop – regizor, Andrei Dosa – dramaturg, Edi Gabia – sunet, Flavia Giurgiu – performer/mentor, Pedro Aurelian Gafei – performer/mentor, Istvan Teglas – performer/mentor, Mihai Răzvan Trăsnea – performer/mentor).

Rezultatele laboratorului vor fi prezentate public în cadrul unui webinar colectiv marca ARTLAND ACADEMY.

Temele abordate în cadrul proiectului vor fi legate de scena digitală, etica interacțiunii digitale și efectele ei asupra sănătății mintale a tinerilor. Cuvintele cheie ale proiectului sunt awareness, digital, social, activare culturală participativă, interdisciplinaritate, inovație.

——————

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan,Empower Artists, Ziarul Metropolis, Happ.ro

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB

]]>
http://waspmagazine.com/artland-academy-digitalul-in-lumea-adolescentilor/feed/ 0
DIORAMA – OPEN CALL for moving sculptures http://waspmagazine.com/diorama-open-call-for-moving-sculptures/ http://waspmagazine.com/diorama-open-call-for-moving-sculptures/#comments Tue, 03 Oct 2023 12:46:25 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7506 ...]]> About:

*WASP Studios launches a contemporary workshop with the choreographer Ingri Fiksdal, in Bucharest.

*The workshop will culminate in two  performances of DIORAMA by Ingri Fiksdal which will take place in a public space in Bucharest. The movement material of the performance is slow and drony, with some wavy and curvy swaying of the body. No need for traditional dance technique, but patience, concentration, musicality are important qualities and some knowledge related to movement/ dance.

*The final performance is based on a series of the Diorama performance, where Fiksdal uses choreography as a lens, through which she alters or interferes with a particular view and its context. The performances reflect on the passing of time, on the slow change in landscape, and scenography as an ecological practice of bodies both human and non-human.

  *The workshop will take place at WASP Working Art Space and Production  (Bucharest) and has a duration of 4 days (October 24th – 27th), with 5 hours per day. Performance days: October 28th and 29th.

*Organized within Emerging Towards (Future), a project located at the confluence of art, ecology and architecture, which includes a series of artistic events and conferences. More info about the project: https://shorturl.at/IV168

Eligibility:

* Participation is open to all people with interest and some experience with movement. You can be a dancer, dance student, martial artist, yogi, actor, performance artist etc (student, professionals or enthusiastic amateurs). It is an advantage if you have an interest in the meditative aspects of performance and enjoy working in a group.

* You need to speak fluent English.

* Availability during entire period (workshop and performance days) is mandatory

How to apply:

  *Participation based on registration, limited to a maximum of 10 people. Those interested are asked to send an email with the subject “Open Call Diorama” to the email address: coordination@4culture.ro, in which to attach the CV or biography, in English.

Deadline: October 16th.

Benefits:

* The opportunity to co-develop artistic projects and collaborations with artists or cultural professionals from other countries/cities

* International/national social media promotion

*  Artistic fee (for 2 performances of DIORAMA)

About Ingri Midgard Fiksdal & DIORAMA

*INGRI Midgard FIKSDAL is a choreographer based in Oslo, Norway. She holds a PhD in artistic research from the Oslo National Academy of the Arts titled Affective Choreographies (2019). Ingri’s work on affect has in recent years taken her into discourses on perspective and privilege. She is currently working on a number of projects that research the posthuman and with this hegemonies of knowledge and power. Here, choreography is understood as a format of speculative fiction that can propose complex and manyfold understandings of body, gender, species, ethnicity, knowledge and history. Ingri is concerned with how practice and theory are entangled in her work in a way where neither is perceived as anterior to the other. Since 2020, Ingri has been an Affiliated Artistic Researcher  with CoFUTURES at the University of Oslo (www.cofutures.org). The CoFUTURES group led by Bodhisattva Chattopadhyay researches global futurisms from non-anglophone traditions. Ingri’s work has in recent years been performed at Obscene Festival in Seoul, Homo Novus in Riga, Kunstenfestival in Brussels, Palais de Tokyo in Paris, Museum of Contemporary Art in Chicago, Santarcangelo festival, Beijing Contemporary Dance Festival, Sommerszene in Salzburg, Reykjavík Art Museum, brut-Wien, Teatro di Roma, Harbourfront Centre Toronto, Contemporary Art Center Cincinnati, BUDA Kortrijk, Tanzhaus NRW in Dusseldorf and Steirischer Herbst Festival in Graz, alongside extensive touring in Norway. Ingri´s work is supported by Fri scenekunst – kunstnerskap from Arts and Culture Norway. More info here: https://ingrifiksdal.com/

*With the DIORAMA performance series, Fiksdal stages particular views of natural and urban landscapes in different cities and contexts. The word “diorama” often refers to a three-dimensional model of a landscape, such as displayed in museums of natural history. Another use of the word is for the French diorama theatre, invented by Louis Daguerre in 1822, where the audience were sat watching big landscape paintings transform through skillfully manipulated light, sound effects and live performers. In the Diorama performances, Fiksdal uses choreography as a lens, through which she alters or interferes with a particular view and its context. The performances reflect on the passing of time, on the slow change in landscape, and scenography as an ecological practice of bodies both human and non-human. The music is composed by Norwegian musician Jenny Hval and noise artist Lasse Marhaug, and shift from a drone-like echo, to a punctured, industrial noise, to indecipherable whispering voices drifting into to the landscape. Diorama premiered in the fishing village Brixham in England, where the view was staged from an outdoor pool over the sea and the horizon. More info about Diorama: https://ingrifiksdal.com/work/diorama-2017/

_____________________

Project promoter: WASP STUDIOS SRL

Project partners: Fiksdal Dans Stiftelse, Cristian Ștefănescu Architect ( a-works)

Photo credits: brionycampbell2016

Total project value: 978.118,21 lei (197.675,51 euro)

Amount of non-reimbursable funding (85% EEA grant and 15% national budget): 978.118,21 lei (197.675,51 euro)

Duration: 18 months

Location of implementation: Bucharest (Romania) and Bergen (Norway)

This project is financed with the support of EEA Grants 2014-2021 within the RO-CULTURE Programme.

The EEA Grants represent the contribution of Iceland, Liechtenstein and Norway towards a green, competitive and inclusive Europe. There are two overall objectives: reduction of economic and social disparities in Europe, and to strengthen bilateral relations between the donor countries and 15 EU countries in Central and Southern Europe and the Baltics. The three donor countries cooperate closely with the EU through the Agreement on the European Economic Area (EEA). The donors have provided €3.3 billion through consecutive grant schemes between 1994 and 2014. For the period 2014-2021, the EEA Grants amount to €1.55 billion. More details are available on: www.eeagrants.org and www.eeagrants.ro.

RO-CULTURE is implemented in Romania by the Ministry of Culture through the Project Management Unit. The Programme aims at strengthening social and economic development through cultural cooperation, cultural entrepreneurship and cultural heritage management. The total budget amounts to almost 34 million EUR. For more details access: www.ro-cultura.ro.

]]>
http://waspmagazine.com/diorama-open-call-for-moving-sculptures/feed/ 0
Co-Creating our environment http://waspmagazine.com/co-creating-our-environment/ http://waspmagazine.com/co-creating-our-environment/#comments Wed, 27 Sep 2023 11:01:58 +0000 admin http://waspmagazine.com/?p=7558 ...]]> Miercuri, 4 octombrie 2023, ora 19:00, Wasp Studios vă invită la deschiderea expoziției Co-Creating our environment, care va avea loc la Bastion 2 din Timișoara (Str. Hector, nr. 1)

Artiști:
Marilena Preda Sânc
Liliana Mercioiu Popa
Mălina Ionescu
13m10j
Natalia Silaghi
Andreea Medar
Maria Calotă
Mihai Toth
Curatoare:
Andreea Căpitănescu
Maria Oroșan Telea
Omul nu este măsura tuturor lucrurilor. Aceasta este premisa de la care pornesc cercetările artiștilor. Expoziția propune direcții și formule pentru un viitor sustenabil, pentru o conviețuire non-invazivă și non-agresivă în societate prin armonie cu mediul. Lucrările sunt un instrument de dezvoltare pentru incluziune si procese comunitare, o metaforă marcată de egocentrismul uman și incapacitatea sa de a interacționa, aspect care se răsfrânge și asupra altor regnuri.
Expoziția„Co- Creating our environment” poate să fie vizitată de luni până vineri între orele 16:00- 20:00.
*„Celebrating Trouble. Choreographic Convention” este co-host al acestei expoziții și este dedicat artelor performative și multidisciplinare, organizat de Asociația 4Culture. În perioada 4 – 8 octombrie, în Timișoara, se vor desfășura spectacole de dans și performance, expoziții și discuții de tip panel cu speakeri și performeri care activează pe scena culturală internațională. Pentru detalii despre alte evenimente accesați: https://fb.me/e/3UkbtwhFl
„Celebrating Trouble. Choreographic Convention” este curatoriat și organizat de Asociația 4 Culture, în colaborare cu DanceWEB.
Producător: Wasp Studios
Co-host: Celebrating Trouble. Choreographic Convention
*Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
*Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Parte a proiectului de cooperare europeană Life Long Burning (LLB) – Futures Lost and Found (2023-2026), finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.
]]>
http://waspmagazine.com/co-creating-our-environment/feed/ 0