Simpozion #2 EXPLORING PLUREALITIES

EXPLORING PLUREALITIES Simpozion #2

14-18 noiembrie 2023, București

Cărturești MODUL

Strada Academiei 18-20, București 030167

Register here: https://shorturl.at/goqB4

Cărturești Carusel

Register here: https://shorturl.at/aehx8

WASP Working Art Space and Production

str. Ion Minulescu 67-93

Register here: https://shorturl.at/nRSY6

// for English please scroll down //

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

ACCESUL ESTE GRATUIT.

Rezervări: https://shorturl.at/ksNUW Eventbrite

sau pe email coordination@4culture.ro

Curatoare: Andreea Căpitănescu

4Culture anunță deschiderea Simpozionului EXPLORING PLUREALITIES #2. Acesta prezintă un format contemporan de practici dezvoltate în relație cu artele vizuale și performative. Simpozionul va găzdui 5 zile de evenimente interactive, laboratoare și artist talks pe subiecte ce dezbat teme legate de redefinirea relației dintre corp și spațiu, dialog și practici relaționale precum și noi expresii artistice de integrare participativă.

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine – 16,17,18 noiembrie 2023, 14:00-19:00, Cărturești Carusel.

Simpozionul prezintă producția “Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” de Mette Edvardsen în cadrul Cărturești Carusel. Artista va fi prezentă alături de un grup de performeri ce se vor transforma preț de câteva ore într-o bibliotecă de cărți vii pornind de la ideea inspirată din romanul lui Ray Bradbury, Fahrenheit 51 citește mai multe și înscrie-te: https://fb.me/e/1yNf201Xq

Mette Edvardsen va susține întâlniri artistice la WASP Working Art Space and Production în cadrul laboratorului Scrieri în spațiu și timp: 14-15 noiembrie 2023.

Florian Malzacher

The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces

Invitați Mette Edvardsen & Tino Sehgal

Moderat de Florian Malzacher

15 noiembrie 2023, 19:00, WASP Working Art Space and Production

https://fb.me/e/804rWvFZb

The Art of Assembly. Political Theatre Today (prezentare de carte) Florian Malzacher în conversație cu Cristina Modreanu

16 noiembrie 2023, 18:00, MODUL Cărturești – https://fb.me/e/1c6GuGmH5

  • Întâlniri în cadrul laboratorului Future Museums coordonat de curatorul și dramaturgul Florian Malzacher: 16-17 noiembrie la WASP Working Art Space and Production.

  •  Dezbaterea The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces din cadrul laboratorului abordează tema mișcărilor sociale și politice precum și impactul acestora în procesele de formare și negociere în societate. Dezbaterea va avea loc la WASP Working Art Space and Production alături de invitații Tino Sehgal și Mette Edvardsen.

  • Florian Malzacher va susține la MODUL Cărturești o prezentare oficială a cărții sale, The Art of Assembly Political Theatre Today, alături de o discuție pe tema teatrului politic moderată de Cristina Modreanu.

Program evenimente publice:

15 noiembrie 2023, 19:00

WASP Working Art Space and Production

The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces

Florian Malzacher, Mette Edvardsen & Tino Sehgal

16 noiembrie 2023, 18:00

MODUL Cărturești

The Art of Assembly Political Theatre Today

prezentare de carte

Florian Malzacher în conversație cu Cristina Modreanu

16,17,18 noiembrie 2023

14:00 – 19:00

Cărturești Carusel

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

Titluri:

Jurnal (1941-1942) – Etty Hillesum

Vara în care mama a avut ochii verzi – Tatiana Țîbuleac

Hopscotch – Julio Cortázar

Einstein’s Dreams – Alan Lightman

Performeri:

Adriana Gheorghe

Alice Monica Marinescu

Joana Ferraz

Tiziana Penna

Program laboratoare la WASP Working Art Space and Production

14-15 noiembrie 2023

Scrieri în spațiu și timp

Mette Edvardsen

16-17 noiembrie 2023

Future Museums – practici despre reprezentare

Florian Malzacher

Mette Edvardsen (Norway)

Din 2002, Mette Edvardsen este activă ca artist independent. Deși explorează multiple medii sau formate – cum ar fi video, cărți și texte – interesul ei stă în relația lor cu artele spectacolului ca practică și situație. Oricare ar fi mediul ales, Mette Edvardsen examinează în mod constant limitele limbajului, al timpului și al spațiului. Proiectele lui Mette Edvardsen funcționează într-un timp interimar și în spațiu intermediar. Acestea se joacă în intervalul, în spațiul liber, care apare între două cuvinte (Black, prezentat în 2014 la explore Festival București) sau între o carte și un ascultător (Time has fallen asleep in the afternoon sunshine). În activitatea ei, folosește repetarea si multiplicarea ca strategie, ca mod de a face lucrurile vizibile, de a le activa. Mette Edvardsen își desfășoară activitatea international. O imagine de ansamblu retrospectivă a operei sale a fost prezentată în 2015 la Black Box Theatre din Oslo, Norvegia. Cartea „every now and then” (2009) a fost laureată a Premiului Fernand Baudin 2009, un premiu care demonstrează o calitate remarcabilă atât în concepția (editorial și grafic) și în producția (tipărire și legare). În 2013, a fost președintele juriului care a acordat premiul Fernand Baudin și, împreună cu designerul grafic Joris Kritis, a fost responsabilă pentru catalogul publicat cu ocazia festivității de premiere din acel an. În 2016, Mette Edvardsen a primit pentru proiectul său „We to be” premiul Norwegian Ibsen, un premiu de prestigiu acordat anual din 1986 unui autor de teatru norvegian de municipalitatea Skien (locul de naștere al dramaturgului Henrik Ibsen). Mette Edvardsen este in prezent activa in cercetare la Kunsthogskolen din Oslo (Academia Națională a Artelor din Oslo). Proiectul ei de cercetare doctorală, „Writing in Space and Time”, explorează textul și limba ca materie primă pentru practica dansului. De asemenea, ofera în mod regulat ateliere, prelegeri și prezentări printre altele la Kunstakademiet i Tromso (Academia de artă contemporană și scriere creativă din Tromso) (2010); Luca School of Arts, Gent (2011); eXplore festival, București (2014) ; Reykjavik Dance Festival (2015) sau Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles (2017).

Florian Malzacher (Germany)

Florian Malzacher este curator, scriitor și dramaturg. Proiectele sale actuale includ „Training for the Future” (alături de Jonas Staal). A fost director artistic al Festivalului de Teatru Impulse din Köln, Dusseldorf și Mulheim/Ruhr (2013-2017) și co-curator al festivalului de arte multidisciplinare Der Steirischer Herbst din Graz/Austria (2006-2012). Printre numeroasele sale publicații se numără „Truth is Concrete: A Handbook for Artistic Strategies in Real Politics” (2014, cu steirischer herbst); „Not Just a Mirror: Looking for the Political Theatre of Today” (2015); „Empty Stages, Crowded Flats: Performativity as Curatorial Strategy” (2017, cu Joanna Warsza). Cartea sa „The Art of Assembly: Political Theatre Today” a fost publicată în limba engleză în 2023. Cărțile și eseurile sale au fost traduse în cincisprezece limbi.

Tino Sehgal (UK/Berlin)

Tino Sehgal este artist, dansator și coregraf. Lucrările sale iau în cea mai mare parte forma a ceea ce el numește „situații construite” – piese bazate pe timp, activate de întâlnirile în direct dintre spectatori și cei care realizează opera. Munca lui Sehgal a provocat percepția și concepția a ceea ce este în mod obișnuit încadrat ca opere de artă, depășindu-le materialitatea pentru a se concentra asupra gesturilor fugitive și subtilităților sociale ale experiențelor partajate. Practica lui Sehgal este influențată atât de pregătirea sa ca dansator, referindu-se subtil la istoria dansului și, într-un sens mai larg, la arta modernă și contemporană, cât și de educația sa în economie, deoarece munca sa este încadrată într-un discurs critic și conceptual strâns și elaborat care pune la îndoială valoarea, sensul și capitalul. Producând piese imateriale, efemere, reproductibile, dar adesea imprevizibile, lucrările lui Sehgal sfidează categorizarea și pun în discuție impactul ecologic al sistemelor noastre actuale de producție, precum și relația pe care arta o are cu piața sa și cu agenții săi.

—––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Despre proiectul EXPLORING PLUREALITIES:

Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.

Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative – dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)

Durată: 31 luni

www.exploringplurealities.com

www.4culture.ro

www.metteedvardsen.be

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.

Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Promotor proiect: ASOCIATIA 4 CULTURE

Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)

Parteneri locali Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #1: Cărturești Verona, WASP Working Art Space and Production.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

EXPLORING PLUREALITIES Symposium # 2

14-18.11. 2023, Bucharest

Free entry

Reservations: eventbrite/email coordination@4culture.ro

4Culture announces the opening of the EXPLORING PLUREALITIES #2 Symposium. Over the 5 days of interactive events, workshops and artist talks the symposium will present a contemporary format of practices developed in relation to visual and performing arts. Topics such as discussing the relationship between the body and space, dialogue and relational practices, as well as conversations on participatory art will bring together insightful perspectives.

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine – November 16-18, 2023, 14:00-19:00, Cărturești Carusel

The Symposium brings back the production „Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” by Mette Edvardsen, at Cărturești Carusel. The artist will be present alongside a group of performers who will form a library of living books inspired by Ray Bradbury’s novel, Fahrenheit 451. Learn more and register.

Mette Edvardsen will hold artistic meetings at WASP Working Art Space and Production as part of the Writings in Space and Time laboratory: 14-15 november 2023.

Florian Malzacher

The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces – November 15, 2023, 19:00, WASP Working Art Space and Production

The Art of Assembly (book presentation) – November 16, 2023, 18:00, MODUL Cărturești

  • The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces within the Future Museums laboratory addresses the themes of social and political movements of recent years that have often been characterized by their search for alternative forms of gathering, of arguing and making decisions, of negotiating community and society. This event will take place at WASP Working Art Space and Production.

Guests: Tino Sehgal and Mette Edvardsen.

  • Florian Malzacher will have a book presentation for The Art of Assembly Political Theatre Today, at MODUL Cărturești, along with a discussion on the topic of political theater moderated by Cristina Modreanu.

  • Laboratory meetings with Florian Malzacher: 16-17.11.2023 at WASP Working Art Space and Production

Public Events Program:

15.11.2023, 19:00

WASP Working Art Space and Production

The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces

Florian Malzacher, Mette Edvardsen & Tino Sehgal

16.11.2023, 18:00

MODUL Cărturești (Strada Academiei 18-20, București)

Florian Malzacher in conversation with Cristina Modreanu

The Art of Assembly Political Theatre Today – book presentation

November 16,17,18, 2023

14:00 – 19:00

Cărturești Carusel (Strada Lipscani 55, București)

Mette Edvardsen

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

Titles:

Journal (1941-1942) – Etty Hillesum

Vara în care mama a avut ochii verzi – Tatiana Țîbuleac

Hopscotch – Julio Cortázar

Einstein’s Dreams – Alan Lightman

Performers:

Adriana Gheorghe

Alice Monica Marinescu

Joana Ferraz

Tiziana Penna

Laboratory meetings at WASP Working Art Space and Production

November 14-15, 2023

Writings in Space and Time

Mette Edvardsen

November 16-17, 2023

Future Museums – practices on representation

Florian Malzacher

Mette Edvardsen (Norway)

Since 2002, Mette Edvardsen has been active as an independent artist. Although she explores multiple media or formats – such as video, books and texts – her interest lies in their relationship to the performing arts as a practice and situation. Whatever the medium, Mette Edvardsen constantly examines the limits of language, time, and space. Mette Edvardsen’s projects operate in an interim time and in an intermediate space. They are played in the interval, in the free space which appears between two words (Black, presented in 2014 at explore Bucharest Festival) or between a book and a listener (Time has fallen asleep in the afternoon sunshine). In her work, she uses repetition and multiplication as a strategy, as a way to make things visible, to activate them. Mette Edvardsen operates internationally. A retrospective overview of her work was presented in 2015 at the Black Box Theater in Oslo, Norway. The book „Every Now and Then” (2009) won the 2009 Fernand Baudin Prize, an award that demonstrates outstanding quality in both design (editorial and graphic) and production (printing and binding). In 2013, she was the chairman of the Fernand Baudin Award Jury and, together with graphic designer Joris Kritis, was responsible for the catalogue published on the occasion of that year’s awards ceremony. In 2016, Mette Edvardsen received the Norwegian Ibsen Award for her project „We to Be”, a prestigious award given annually since 1986 to a Norwegian playwright by the municipality of Skien (the birthplace of playwright Henrik Ibsen). Mette Edvardsen is currently researching at the Kunsthogskolen in Oslo (National Academy of Arts in Oslo). Her doctoral research project, „Writing in Space and Time”, explores text and language as a raw material for dance practice. She also regularly gives workshops, lectures and presentations at the Kunstakademiet i Tromso (Tromso Academy of Contemporary Art and Creative Writing) (2010), among others; Luca School of Arts, Gent (2011); eXplore festival, Bucharest (2014); Reykjavik Dance Festival (2015) or Kunstenfestivaldesarts, Brussels (2017).

Florian Malzacher (Germany)

Florian Malzacher is a curator, writer, and dramaturg. His current projects include Training for the Future (with Jonas Staal). He was artistic director of Impulse Theater Festival in Cologne, Dusseldorf, and Mulheim/Ruhr (2013-2017), and co-curator of the multidisciplinary arts festival steirischer herbst in Graz/Austria (2006-2012). Among his numerous publications are „Truth is Concrete: A Handbook for Artistic Strategies in Real Politics” (2014, with steirischer herbst); „Not Just a Mirror: Looking for the Political Theatre of Today” (2015); „Empty Stages, Crowded Flats: Performativity as Curatorial Strategy” (2017, with Joanna Warsza). His book „The Art of Assembly: Political Theatre Today” was published in English in 2023. His books and essays have been translated into fifteen languages.

Tino Sehgal

Tino Sehgal is an artist, dancer and choreographer. His work most commonly takes form in what he calls “constructed situations” activated time-based pieces that rely on the live encounters between spectators and those enacting the work. Sehgal’s work has been challenging the perception and conception of what are commonly framed as artworks, overcoming their materiality to focus on the fleeting gestures and social subtleties of shared experiences. Sehgal’s practice is informed by both his training as a dancer, subtly referencing the history of dance and, more broadly, of modern and contemporary art, and his education in economics, as his work is framed in a tight and elaborated critical and conceptual discourse that questions value, meaning, commodity and capital. Producing immaterial, ephemeral, reproducible but often unpredictable pieces, Sehgal’s works elude categorization and raise questions on the ecological impact of our current production systems, as well as on the relationship art holds with its market and agents

—–––––––––––––––––––––––

About EXPLORING PLUREALITIES:

By implementing transdisciplinary activities in the field of contemporary performing and visual arts, the EXPLORING PLUREALITIES project aims to develop the audience and support contemporary art creators in Romania, in partnership with Norwegian artist Mette Edvardsen and in cooperation with Romanian and international artists and professionals. Creating a favorable framework for the development of art, through opportunities for professional evolution – job shadowing and mentoring, the project implemented by the 4Culture Association proposes a progressive approach, based on analysis and prospecting of innovative directions, by identifying and assuming hybrid artistic formats.

4Culture projects have a European dimension, the potential to multiply the results and a large public exposure. Through the PERSPECTIVES IN MOTION activity within the EXPLORING PLUREALITIES project, we propose two symposia and a digital platform, which will enable the resources of 4Culture and its partners and will ensure a dissemination of productions made for new audiences for contemporary performing arts – dance, performance, and visual arts (installations, new media projects and digital art).

Amount of non-reimbursable financing (85% EEA Grant and 15% national budget): 963,612 lei (195,288.49 euros)

Duration: 31 months

www.exploringplurealities.com

www.4culture.ro

www.metteedvardsen.be

Project financed by the EEA Grants 2014 – 2021 within the RO-CULTURE Program.

EEA grants represent the contribution of Iceland, Liechtenstein and Norway to reducing economic and social disparities in Europe and strengthening bilateral relations between donor countries and 15 EU countries in Central and Southern Europe and the Baltic States.

The three donor countries are cooperating closely with the EU through the European Economic Area (EEA) Agreement. The donors have provided € 3.3 billion through the consecutive grant scheme between 1994 and 2014. For the period 2014-2021, EEA grants amount to € 1.55 billion. More information on: www.eeagrants.org and www.eeagrants.ro

RO-CULTURE is implemented by the Ministry of Culture through the Project Management Unit and has as general objective the consolidation of economic and social development through cultural cooperation, cultural entrepreneurship and cultural heritage management. The budget of the Program is approximately 34 million euros. More details are available on www.ro-cultura.ro

Project promoter: ASOCIATIA 4 CULTURE

Project partner: METTE EDVARDSEN (Norway)

Partners of the Symposium EXPLORING PLUREALITIES #1: Cărturești Verona, WASP Working Art Space and Production.

Media partners: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Share