COMUNITATE ÎN SOLITUDINE. SOCIALIZAREA CA PRACTICĂ POST-ANALOG // 15.10.2021-15.11.2021

COMUNITATE-ÎN-SOLITUDINE-coverFB (1)

COMUNITATE ÎN SOLITUDINE. SOCIALIZAREA CA PRACTICĂ POST-ANALOG

15.10.2021-15.11.2021

Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Ghenadie Popescu, Liliana Mercioiu Popa

Curator: Andreea Căpitănescu

Plecând de la premisa că arta este unul dintre elementele esențiale pentru accelerarea dezvoltării sociale în situații de tranziție, proiectul “Comunitate în solitudine. Socializarea ca practică post-analog”, inițiat de Andreea Căpitănescu, împreună cu echipa de artiști și curatori din București, Iași, Timișoara și Chișinău, își propune articularea unor noi strategii pentru facilitarea accesului și creației de artă contemporană în contextul extraordinar generat de pandemia globală COVID-19.

În secolul 17, filozoful francez Blaise Pascale scria: “Toate problemele umanității pornesc de la incapacitatea omului de a sta liniștit într-o cameră, singur.” Astăzi, în contextul în care întreaga lume a trăit experiența izolării sociale, e nevoie de a revizui această afirmație a lui Pascal și a cântări din nou cum, atât ideea de “comunitate”, cât și cea de “solitudine” modelează societatea și indivizii ei. Proiectul propune un demers de cercetare artistică a experiențelor solitare, dar și a socializării ca strategii de creație, dezvoltare și supraviețuire.

În cadrul proiectului sunt invitați artiști și artiste din Iași – Matei Bejenaru, Timișoara – Liliana Mercioiu Popa, Chișinau – Ghenadie Popescu, și București – Gabriela Mateescu, într-un proces de reflecție asupra solitudinilor din ultimul an și crearea unei noi comunități artistice temporare. Fiecare dintre artiștii invitați au abordat în opera lor anterioară tema comunității - în spațiul analog sau digital, și a practicii solitare artistice. De asemenea, ei sunt membrii activi ai unor grupuri și centre universitare de artă din orașele în care trăiesc, astfel încât pot deveni puntea de legătură cu tinerii și studenții acestor comunități, generând noi formate de socializare și conectare la grupul creativ. La invitația curatoarei și managerei culturale, Andreea Căpitănescu, artiștii invitați dezvoltă și moderează forme alternative de colaborare artistică și practică post-analog.

Proiectul “Comunitate în solitudine. Socializarea ca practica post-analog” a găzduit un laborator online de cercetare și creație, precum și un spațiu pentru discursuri-dialog, prezentate public, pe site-ul waspmagazine.com. În cadrul acestor dialoguri, s-a urmărit implicarea artiștilor în diferite micro-cosmosuri sociale, spre a demara o analiză/dezbatere despre rolul comunităților artistice în politica de recuperare din criza COVID-19. Nu în ultimul rând, laboratorul online a funcționat ca un spațiu alternativ de prezentare a proiectelor artistice dezvoltate în cadrul proiectului de către artiștii Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Ghenadie Popescu si Liliana Mercioiu Popa.

Episod 1

Episod 2

Producție: Căpitănescu St. Andreea PFA. Co-producție: Asociația 4Culture și WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Arte și Design, T-act/Centrul de Artă Contemporană și studii Teoretice, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, Centrul de Fotografie Contemporană Iași. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Top