AND WHAT ART CAN DO ABOUT IT? // ARTISTS PRESENTATIONS

lina_

18:00 – Prezentare de Artist: Lina Gómez
19:00 – Prezentare de Artist: Alevtina Kakhidze

Sâmbătă, 19 noiembrie, 18:00 – 21:00
WASP – Working Art Space & Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, București
În ultima seară de evenimente parte din proiectul ”And what art can do about it”, invităm publicul să descopere activitatea artistică a dansatoarei și coregrafei columbiene Lina Gómez și a artistei ucrainene Alevtina Kakhidze.
În cadrul unui interviu acordat Andreei Capitanescu la finalul rezidenței organizate în București, la WASP, în perioada 7-16 noiembrie Lina Gómez, prezintă publicului activitatea ei artistică. Workshop-ul susținut de aceasta a continuat cercetarea coregrafică actuală ce pornește de la imaginea dată de ”Muntele și Vulcanul. Aceste forțe de dimensiuni semnificative, stabilite într-un loc, vizual nemișcate, dar în interior în mișcare profundă și constantă, așteptând mișcări seismice, schimbări fizice și chimice pentru a demonstra în cele din urmă toată această mișcare internă, explodând, sfâșiind, schimbând ecosistemele, repornind ciclurile din natură.”
Imaginea și energia lor sunt percepute de Lina ”ca metafore ale ființei noastre în societate. Ființe/entități non-umane milenare invizibile care ne conectează, care ne servesc ca bază, ca inspirație, care găzduiesc culturi, ritualuri și energii care își transmit cunoștințele de-a lungul anilor.”
Cea de-a doua prezentare a serii, ”La Méthode de construction de la vérité politique”, este un performance de Alevtina Kakhidze, care ”pune sub semnul întrebării invazia rusă în Ucraina și abordează aspectele polemice din jurul acestui război în curs de desfășurare. Artista ucraineană, născută în 1974 la Zhdanivka, oferă o versiune reînnoită a performance-ului său ”The Method of Constructing Political Truth”, conceput pentru prima dată pentru bienala de artă contemporană ”Manifesta 10” din Sankt Petersburg în 2014, la scurt timp după ocuparea Crimeei de către Rusia. În formatul unei conferințe de presă, amestecând desene, performance și scris, artista imaginează răspunsuri la întrebări politice formulate din diferite puncte de vedere: turistul, mediatorul, “luptătorul împotriva electricității” și grădinarul.
Adaptarea acestui spectacol a fost propusă și însoțită de curatorul Sasha Pevak, în parteneriat cu Centre national des arts plastiques (Cnap) și colectivul Beyond the post-sovietic. Cu sprijinul Institutului Ucrainean, al Ambasadei Ucrainei în Franța și al fondului DOFA. Cercetarea și producția au fost susținute de ”TOGETHER UNTIL _ __ (what)* ?”, și de ”Centre d’art contemporain d’Ivry – le Crédac”, Moderator: Oleksiy Ananov”
Închiderea serii / a proiectului cu vizionarea performance-ului realizat de Alevtina Kakhidze, aduce o circularitate proiectului ”And what art can do about it” care a fost realizat pentru chestionarea unei situații recurente: cum se adresează și intervine artă și crizele eco-socio-politice.
Acest dialog este parte integrală vin în continuarea activităților realizate în cadrul proiectului conceput colaborativ de Irina Botea Bucan & Jon Dean, Anca Rujoiu și Andreea Căpitănescu, la inițiativa WASP STUDIOS. Acest proiect educațional ia o forma publică între 17 și 19 noiembrie și include: dialoguri, prezentări de artist și activități (activations) propuse de către cei opt participanți în proiect: Cosmina Morosan & Anticorp Solar, Elvisey Pisica, Gene Tanta, Irina Motroc, Kiki Mihuta, Moncea Malina, Teodora Rotaru, Thomas Steyaert. Programul complet poate fi accesat pe pagina de eveniment: https://fb.me/e/2F3j8MOJK
_____________________________
Producător: WASP Studios // Co-producător: Asociația 4 Culture
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă, în cadrul Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe.
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă
Top