Marina Oprea

Marina Oprea - OUTLANDS

OUTLANDS

video land art, 2min, în colaborare cu Mălina Ionescu și Andreea Medar.

OUTLANDS este o intervenție land art de mari dimensiuni, aflată în Parcul Natural Văcărești ce pune în relație cele două realități antagonice care definesc acest loc – mediul natural și construcția artificială. Parcul este în egală măsură un spațiu alterat de intervenția umană, un spațiu transformat prin distrugere, și un spațiu recucerit de natură într-un mod care nu ar fi fost posibil fără delimitarea inițială și fără eșecul tentativei de a crea un lac de acumulare.

Intervenția, minimală datorită faptului că aria este și trebuie să fie protejată, trasează un text într-un alfabet codat, mesaj și semn în același timp, care permite și oferă lecturări și decodări diferite. Am ales ca locație vechile fundații ale unor hidrocentrale care nu au mai fost construite, unde am urmărit rămășițele vizibile ale unor plăci de beton, asemeni unor ruine, de sub stratul nou de vegetație și le-am reconfigurat sub forma unei inscripții uriașe, vizibile din aer. Aceasta a fost realizată cu acordul Asociației „Parcul Natural Văcărești”.

OUTLANDS explorează straturile alternative și ambivalența locului și a intervenției umane printr-o decopertare aproape arheologică, care dezvăluie ultimele ruine recente, fragmente ale unei realități care a rămas în latență, trasând o legătură între acestea și straturile cel mai recente ale intervenției umane – pe de o parte, drumurile parcurse de vizitatorii obiectivului turistic, și pe de altă parte, prezența pe Google Earth sau Maps.

Top