Matei Bejenaru / Prezentare publică / Cântece pentru un viitor mai bun

Matei Bejenaru_performance_03

Marți, 8 septembrie, ora 19.00

Din 2010, Matei Bejenaru dezvoltă proiectul „Cântece pentru un viitor mai bun” alcătuit dintr-o serie de performance-uri corale în diferite contexte culturale sau politice, ca rezultat al colaborării dintre Matei, un muzician și un ansamblu coral. Proiectul analizează percepția noastră asupra viitorului dintr-o perspectivă umanistă, fiecare viziune fiind legată de un anumit context studiat de Matei. În fiecare dintre locurile studiate (București, Londra, Vancouver, Innsbruck), Matei a propus unui muzician idei specifice pentru scrierea unor piese corale, care ulterior au fost prezentate sub forma unor performance-uri publice. Documentațiile video ale acestora au fost folosite pentru realizarea unei instalatii video multi-canal.

Mai multe despre proiect: http://mateibejenaru.net/songs_ro.html

 

BIO

Matei Bejenaru s-a născut la 23 noiembrie 1963 în Suceava și trăiește și lucrează la Iași. A absolvit Institutul Politehnic Iași în 1988 și Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, secția Pictura, în 1996. În anul 2006 a obținut doctoratul în Estetică al Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Din 1999 preda fotografia și arta video la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Arta Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada (2001-2011). Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeasi perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Matei Bejenaru colaborează cu Galeria Andreiana Mihail (București).

În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el analizează felul în care modurile de producție economică, cunoaștere tehnologică, mentalitățile și stilurile de viață ale oamenilor s-au schimbat în țările post-comuniste în ultimele două decenii.

Matei Bejenaru este invitat în contextul proiectului Platforma X,  organizat de Asociația 4Culture în co-producție cu WASP – Working Art Space and Production, Tangaj Dance și Life Long Burning, în parteneriat cu ExperimentalProject. Curatorii proiectului sunt Olivia Nițiș și Ciprian Ciuclea.

Top