69831041_2490927824284383_872591613421944832_n

O nouă premieră în cadrul Europalia România: Eszter Salamon: Monument 0.8: Manifestations, pe 17 si 18 ianuarie 2020 la Kaaitheater, în Bruxelles

București, 14 ianuarie 2020

Vineri, 17.01.2020 și sâmbătă, 18.01.2020, suntem încântați să anunțăm premiera „MONUMENT 0.8: Manifestations” la Kaaitheater, în contextul Europalia România. Cu un colaj de voci feministe, gesturi artistice, avangardă istorică și cântece tradiționale interpretate de arstistele Salka Ardal Rosengren, Madalina Dan, Flavia Giurgiu, Ayșe Orhon, Judith State, coregrafa  Eszter Salamon se concentrează pe istoriile românești, într-un decor special creat de artista Marilena Preda Sânc ce acoperă întreaga scenă.

Manifestations este un colaj de reprezentații performative, vizuale și sonore, care animă un spațiu emancipator prin împletirea urmelor din istoria românească a feminismului, a gesturilor artistice și a perspectivelor feminine în istoria picturii și a muzicii tradiționale. Acest spectacol coral destabilizează nu numai părerile dominante asupra istoriei, ci și barierele construite pentru a separa expresii artistice, culturi, națiuni și identități. Pe măsură ce piesa creează un spațiu de memorie trans-istoric și transdisciplinar, o nouă ecologie a relaționalității ia viață printr-o țesătură hibridă de mișcări politice și coregrafice, creând o nouă matrice poetică.
Perfomance-ul a căutat întotdeauna să unească arta și viața. Cum și de ce este important să abordăm istoria marginalizată a feminismului în contextul românesc și est-european – la periferia conștiinței noastre istorice colective?

Eszter Salamon, coregrafă, artistă și performer, locuiește și lucrează în Paris, Berlin și Bruxelles. Din 2001, creează lucrări solo și colective ce au fost prezentate în spații și festivaluri destinate artei spectacolului din întreaga lume, inclusiv Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Avignon Festival, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, Nanterre-Amandiers, FTA Montreal.

Este frecvent invitată să își prezinte lucrările în muzee, inclusiv MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin, Museo Reina Sofia. Expoziția sa, Eszter Salamon 1949, a fost prezentată în 2015 la Jeu de Paume ca parte din proiectul ›Satellite‹, curatoriat de Nataša Petrešin-Bachelez.

Opera lui Eszter Salamon are în centrul său coregrafia utilizată ca mijloc de navigare între diferite suporturi media, precum sunet, text, voce, imagine, mișcări corporale și acțiuni. În 2014, a inițiat o serie de lucrări ce explorează atât noțiunea de monument, cât și practica speculării asupra modului în care istoria e creată. Eszter Salamon este artist în rezidență la Teatrul Nanterre-Amandiers și laureată a Premiului Evens Art 2019.

Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București. Din 1980, lucrările sale au fost prezentate la nivel internațional, în muzee, festivaluri, conferințe, simpozioane, spații expoziționale și galerii.

Integrând formele tradiționale de artă și new media, operele ei vizualizează și investighează corpul / mintea / sufletul / comportamentul în raport cu natura și spațiul social / politic și reprezentativ. Opera sa explorează problematica feminismului ca gen / vârstă și femeia ca lider într-o notă eco-feministă.

Și-a expus lucrările artistice în numeroase expoziții naționale și internaționale, festivaluri și a luat parte la rezidențe (Kulturkontakt Vienna, Franklin Furnace, N.Y.). Videoclipurile, picturile, desenele, instalațiile și intervențiile sale în fotografie se află în muzee sau colecții private, precum: Muzeul Național de Artă Contemporană, București MNAC; Arhitekturni Muzej Ljubljana; Kunsthalle, Nürnberg; Albertina Art Collections, Vienna.

Credite:

concept, coregrafie și direcție artictică Eszter Salamon | dezvoltat și interpretat de  Salka Ardal Rosengren, Madalina Dan, Flavia Giurgiu, Ayșe Orhon, Judith State | asistent artistic Liza Baliasnaja, Christine de Smedt | stage design Marilena Preda Sanc | procesare digitală Mateias Bogdan | lumini Sylvie Garot | direcția tehnică Sylvie Garot, Rima Ben Brahim | design costume Cristina Barbu | coach vocal Elena Gheorghe | producție Studio E.S. / Elodie Perrin, WASP Studios | comisionat de EUROPALIA ROMANIA (Bruxelles), Andreea Capitanescu (curator) | co-produs de Kaaitheater, EUROPALIA ROMANIA, Institutul Cultural Român | susținut de Asociația 4Culture, Life Long Burning/Creative Europe Programme of The European Union | proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național | Mulțumiri speciale: Lia Perjovschi pentru desenele și research-ul asupra feminismului românesc, Olivia Nitis, Oana Baluta, Valentina Iancu, Maria Balabas, Institutul Balassi București | Studio E.S. este susținut de Drac Île-de-France.

Program

17.01.2020 I 20:30

KAAITHEATER, Square Sainctelette 20 – 1000 Brussel

Bilete

18.01.2020 I 20:30

KAAITHEATER, Square Sainctelette 20 – 1000 Brussel

Bilete

 

Parteneri media: TVR, Radio Romania, Radio Romania Cultural, RFI, Modernism, Zeppelin, ARTA Magazine, Designist, Feeder, IQads, Romania Pozitiva, Elle, Leviathan

Afis Manifestations

wwww.waspmagazine.com

www.4culture.ro

www.europalia.eu

www.icr.ro

www.esztersalamon.net

 

WhatsApp Image 2019-12-20 at 15.11.52

TRACES, cea mai recentă producție a celebrei companii flamande de dans contemporan, Ultima Vez / Wim Vandekeybus, prezentată în premieră la Teatrul Național București pe 9 ianuarie 2020

București, 06 ianuarie 2020

 

Institutul Cultural Român și Asociația 4Culture, în parteneriat cu Teatrul Național I.L. Caragiale București, vă invită la spectacolul TRACES,  prezentat în premieră la București, în cadrul festivalului EUROPALIA Româniași în deschiderea turneului internațional al companiei Ultima Vez / Wim Vandekeybus, cu o reprezentație unică la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, în data de 9 ianuarie 2020.

Spectacolul TRACES, inspirat de România și considerat de cotidianul DeMorgen unul dintre cele mai bune spectacole de dans contemporan ale anului 2019, a avut premiera mondială în decembrie 2019 în cadrul Festivalului Europalia organizat în Belgia, unde pe parcursul a zece zile, a avut mai mult de 5000 de spectatori.

TRACES este o redescoperire a unei vitalități vulnerabile, într-o lume plină de amenințări tehnologice și ecologice. Wim Vandekeybus se uită înapoi la intuițiile de la începutul căutărilor sale coregrafice: la drama impulsurilor și a instinctelor; la jocul energiilor și intensităților. În natura copleșitoare a României, cu ultimele păduri virgine ale Europei, Vandekeybus caută urme mai vechi decât omul și memoria sa. TRACES este evocarea unei „povești interioare”, povestea care se desfășoară înainte sau dincolo de limbaj și nu poate fi spusă decât prin impulsurile dansului și muzicii. TRACES este o căutare a urmelor naturii pe care corpul le-a uitat sau le-a reprimat.

Compania Ultima Vez a fost fondată în 1986 de coregraful, regizorul de scenă și cineastul Wim Vandekeybus. De la înființare, Ultima Vez și-a dezvoltat activitățile în calitate de companie internațională de dans contemporan cu sediul la Bruxelles și în Flandra.

Wim Vandekeybusest s-a născut la Herenthout, pe 30 iunie 1963. După studii liceale, Wim Vandekeybus a plecat la Louvain, pentru a studia psihologia. În 1985, a obținut o audiție la celebrul coregraf Jan Fabre care i-a oferit un rol în „The Power of Theatrical Madness”. Un an mai târziu, Vandekeybus a fondat compania Ultima Vez. Primul său spectacol, „What the Body Does Not Remember”, a devenit un succes internațional. În toate producțiile sale atât de diferite, Ultima Vez rămâne fidelă propriului limbaj de mișcare. Tensiune, conflict, corpul cu care se confruntă mintea, riscuri și impulsuri. De fiecare dată, pasiunea, intuiția și instinctul vor lua o altă formă în spectacolele sale.

Parteneri media: TVR, Radio Romania, Radio Romania Cultural, RFI, Modernism, Zeppelin, ARTA Magazine, Designist, Feeder, IQads, Romania Pozitiva, Elle, Leviathan

Afis TRACES

Bilete pe Mystage.ro.

wwww.waspmagazine.com, www.4culture.ro

Abis, 2019 Matei Bejenaru video

Premiera filmului-documentar ABIS, de Matei Bejenaru, pe 15 noiembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production

București, 12 noiembrie 2019

 

Asociația 4Culture și WASP Studios anunță premiera documentarului ABIS, de Matei Bejenaru, vineri, 15 noiembrie, de la 19:30, la WASP Working Art Space and Production. Proiecția va fi urmată de un moment poetic din opera lui Ștefan Augustin Doinaș în interpretarea actorilor Octavian Jighirgiu și Andreea Darie, și de un dialog între Matei Bejenaru și invitații săii: Adina Cezar, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Alina Ledeanu.

Filmul Abis explorează personalitatea enigmatică și carismatică a lui Irinel Liciu, prim-solistă a baletului Operei Române din Bucuresti în anii ’50-’60. Filmat pe peliculă și folosind materiale din Arhiva Națională de Filme, Agenția de presă Agerpress, precum și arhiva Revistei Secolul 21, Abis este un eseu despre condiția artistului și raporturile acestuia cu arta și viața sa.

Matei Bejenaru este artist vizual și profesor de fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzică, teatrul performativ ori poezie.

Documentarul ABIS face parte din Creative Crossroads – Art and Humanity, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Documentarul va fi prezentat la BOZAR, Bruxelles, în perioada 3 Decembrie 2019 – 12 Ianuarie 2020, în cadrul Europalia Arts Festival Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
 

 

ABIS
Autor: Matei Bejenaru
Cu participarea: Adina Cezar, Liana Tugearu, Ioan Tugearu
Muzica: Jean-Paul Dess
Narator: Octavian Jighirgiu
Prelucrare digitală imagine și sunet: Marian-Mina Mihai
Colorist: Marian-Mina Mihai
Lectura: Octavian Jighirgiu
Sunet: Vlad Onescu
Peliculă Kodak Vision3 developată și digitizată în laboratoarele Cinelabs București
Cu sprijinul: Opera Națională Română Iași, Opera Națională București, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme.
Producție: Asociația 4Culture și WASP Studios
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, cu sprijinul Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder, IQads, România Pozitivă

 

PROGRAM

15 NOV 2019
WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2
19:30 – 20:00 ABIS, de Matei Bejenaru, proiecție în premieră
20:00 – 20:10 Moment poetic cu actorii Octavian Jighirgiu și Andreea Darie (poeme de Ștefan Augustin Doinaș)
20:10 – 21:00 Dialog cu Matei Bejenaru, Andreea Căpitănescu (curator și producător) și invitații speciali Adina Cezar (coregrafă), Liana Tugearu (critic de dans), Ioan Tugearu (coregraf), Alina Ledeanu (președinte Fundația Culturală Secolul 21)

 

03 DEC 2019 – 12 JAN 2020
BOZAR, Bruxelles
Projection Room
Europalia Arts Festival Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Român

 

De asemenea, la WASP Working Art Space and Production pot fi vizitate expozițiile:

Iosif Király: EROII AU FOST ȘI EI OAMENI CA NOI. De la selfie la monument

LiFe Long Burning – Instalații multimedia de Alice Feraru, Mircea Hristescu și Corina Rafael

 

www.waspmagazine.com

www.4culture.ro

Afis Manuel Pelmuș Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului)

Manuel Pelmuș: Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului) la Muzeul de Artă Craiova și Muzeul Național de Geologie București

//RO

WASP Studios și Asociația 4Culture anunță prezentarea celei mai noi creații a lui Manuel Pelmuș, unul dintre cei mai influenți artiști ai „noului performance”, în cadrul eXplore festival #14, la Muzeul de Artă Craiova, în data de 29 octombrie și la Muzeul Național de Geologie, București pe 1 și 2 noiembrie 2019Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului) este o versiune live, intangibilă a sculpturii lui Brâncuși, Cumințenia Pământului, o acțiune continuă ce propune un alt tip de raportare la istorie, memorie colectivă și la spațiul expozițional.Proiectul este susținut de către Institutul Cultural Român, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a avut premiera în perioada 8 – 12 octombrie 2019 la Centrul de Arte Plastice din Bruxelles – BOZAR, cu ocazia expoziției Brâncuși: Sublimarea formei, din cadrul Europalia Arts Festival România.

Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului) pornește de la o sculptură mai puțin cunoscută a lui Brâncuși, Sculptură pentru orbi (1920), împreună cu o versiune ”imaterială” a Cumințeniei Pământului (1907). Lucrarea își propune să intre într-un dialog cu istoria și moștenirea celor două sculpturi ale lui Brâncuși prin discurs, mișcare, strategii de reprezentare și politici de personificare, propunând o narațiune mai puțin canonică a istoriei artei, interogând construcțiile moderniste, și imaginând o noțiune a istoriei în mișcare, deschisă schimbării și transformării.
Versiunea „imaterială” a sculpturii Cumințenia Pământului, construită din text, va prinde viață, actualizând și intrând în dialog cu gestul lui Constantin Brâncuși de la 1920. Textul este un colaj format din comentarii făcute de-a lungul timpului, de la 1910 și până în prezent, de către public și critici, comentarii deseori contradictorii despre sculptură. Cumințenia Pământului răspunde și vorbește ”înapoi”. Folosindu-se de dramaturgia Sculpture for the Blind, chiar dacă nu o vedem, va trebui să ascultăm ce are de spus și cum iși dorește să rescrie istoria.
O sculptură pe care nu o vezi, dar o asculți.

Manuel Pelmuș (n. 1974, București) trăiește și lucrează în Oslo și București. Este unul din artiștii cei mai influenți ai „noului performance”, fiind interesat în ultimul deceniu să reimagineze rolul performance-ului în contextual artelor vizuale. În anii recenți, proiectele sale au fost prezentate la Para Site, Hong Kong (2017-18), Tate Modern, Londra și Tate Liverpool (2016); Ludwig Museum, Köln (2016); Off-Biennale Budapesta (2015 și 2017); Kyiv Biennale (2015); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014); Muzeul de Artă Modernă, Varșovia (2014); Para Site, Hong Kong (2014); Bienala de la Veneția (2013), printre altele. În 2012 i s-a decernat Berlin Art Prize pentru arte performative, iar în 2014 a primit Premiul de Excelență decernat de Centrul Național al Dansului din București. Începând cu octombrie 2019, Manuel Pelmuș este “research fellow” la Academia de Arte din Oslo (KHIO).Maria F. Scaroni, artistă performer și dansatoare, s-a mutat la Berlin în 2004, unde lucrează ca freelancer. Interpretează și creeză lucrări coregrafice, și coordonează ateliere de dans. A creat și interpretat lucrări cu Jess Curtis, Jeremy Wade, Frank Willens, Tino Sehgal și Vania Rovisco / AADK. Din 2011, Maria colaborează cu Meg Stuart / Damaged Goods (Until Our Hearts Stop, Sketches/Notebook, Built To Last) împărtășind cu aceasta și cu o parte a comunității de dans din Berlin, angajamentul față de improvizație ca eveniment de performance (City Lights, Auf den Tisch!, Politics of Ecstasy). Coregrafiile ei se concentrează pe procesul de colaborare, se joacă cu experiențe duraționale și sunt reprezentate de un mix între performance, coregrafie și instalație. Maria predă la Universitatea HZT din Berlin și la Colegiul Bard și este implicată în programe de instruire independente (Berlin, P.O.R.C.H. și ROAR). Din 2017 este coregrafa rezidentă și membră a grupului Lecken Berlin.

Cristina Toma este actriță independentă. Crede în latura creativă și inspirată a actorului, în a-și hrăni deschis vulnerabilitatea și curiozitatea, gânduri ce au condus-o la explorări din mai multe domenii. Prin urmare, a colaborat în proiecte de teatru, film, dans, performance și traducere, timp de mai bine de 25 de ani, având proiecte în română, engleză, franceză și maghiară, produse și realizate în mai multe orașe europene și Canada.

Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului)
Autor: Manuel Pelmuș
Cu: Cristina Toma, Maria F. Scaroni
Producție: WASP Studios
Proiect cultural co-finanțat de: Institutul Cultural Român și Administrația Fondului Cultural Național.
Proiect comisionat de Festivalul de Artă Europalia, curator Andreea Căpitănescu, pentru expoziția Brancusi: Sublimation of Form, la BOZAR, Bruxelles
Parteneri: Muzeul de Artă Craiova și Muzeul Național de Geologie, București

PROGRAM
29 OCT 2019
Muzeul de Artă Craiova, Sala Brâncuși

12:00 – 14:00 atelier coordonat de Manuel Pelmuș, cu elevii de la Liceul de Artă din Craiova
15:00 – 17:00 acțiune continuă cu Cristina Toma
01,02 NOV 2019
Muzeul Național de Geologie, București

13:00 – 15:00 acțiune continuă cu Cristina Toma și Maria F. Scaroni


eXplore festival #14
Producători: Asociația 4Culture și WASP Studios
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Muzeul Național de Geologie – Institutul Geologic al României, Muzeul de Artă Craiova
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder, IQads, România Pozitivă
În imagine: Maria F. Scaroni // Credit fotografie: Frank Sperling

În imagine: Maria F. Scaroni // Credit foto: Frank Sperling

Extinction Room (Hopeless.)_birdcollage1_Photo credit - Philip Ingman

Sergiu Matis prezintă Extinction Room (Hopeless.), la BOZAR, în cadrul Europalia Arts Festival 2019

Extinction Room (Hopeless.), creație semnată de Sergiu Matiș și comisionată de Festivalul Europalia România 2019, va fi prezentată  în cadrul expoziției Brâncuși – Sublimarea Formei, de la BOZAR, Bruxelles,  între 17 și 19 octombrie, 2019.

Extinction Room (Hopeless.) este o instalație audio performativă, alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție. Lucrarea explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia în produse artistice și culturale, într-un moment în care specialiștii de mediu ne-au dat permisiunea de a ne panica.Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Protagoniștii vor povesti cum aceste specii au dispărut, în timp ce ascultăm chemările, strigătele și cântecele lor din difuzoarele care atârnă în spațiu ca niște cuști. Narațiunile despre dispariția păsărilor se vor împleti cu miturile, legendele și tradițiile despre ele. Cântece și dansuri folclorice vor fi reamintite și reanimate. Încărcătura emoțională va fi augmentată de performeri, care îi vor îndruma pe vizitatori prin aceste experiențe traumatizante.

Primele etape de cercetare ale Extinction Room (Hopeless.) au fost prezentate în iunie 2019 la Art Radionica Lazareti, în Dubrovnik și în luna august 2019 la Radialsystem, în Berlin. Instalația a avut premiera în cadrul eXplore festival #14 la București în 20 și 21 septembrie 2019. Următoarele prezentări au avut loc pe 24 septembrie în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamț și pe 27 septembrie 2019 la Muzeul de Artă din Craiova.
Sergiu Matiș este coregraf născut în Cluj-Napoca, România, în 1981. Locuiește și lucrează în prezent în Berlin, Germania. Practica lui – „visible thinking body” -, o metodă de a gândi corpul în mișcare, este la baza spectacolelor sale. Contaminat cu tehnica baletului la o vârstă fragedă în România proaspăt post-comunistă, Sergiu caută acum o nouă virtuozitate. Influențat de diferite tehnologii, revizitează diferite fragmente din istorie, navigând arhivele – atât personale, cât și cele aparținând istoriei dansului occidental. Scrie texte performative pentru spectacolele sale, coregrafiind semnificații și idei, flirtând în acelați timp cu poezia și teoria, la care adaugă o mică doză de obscenitate viscerală și zgomote groovy. Vocea dansează la fel de mult ca și corpul într-un spectacol de Sergiu Matiș.Concept și coregrafie: Sergiu Matis
Cu: Manon Parent, Sergiu Matis, Martin Hansen
Instalație sonoră și compoziție: AGF aka Antye Greie
Text: Sergiu Matiș, Mila Pavicevic
Cercetare specii: Philip Ingman
Dramaturgie: Mila Pavicevic
Sunet: Martin Lutz
Înregistrări sonore ale păsărilor de la Biblioteca Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și Fundația Xeno-canto
Management producție: Asociația 4Culture
Co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național România, Institutul Cultural Român, Festivalul Internațional de Artă Europalia, Bruxelles
O producție Sergiu Matiș, finanțată de Fondul Cultural Capital Berlin, Departamentul Senatului pentru Cultură și Europa din Berlin
Co-produs de: Asociația 4Culture, WASP Studios, ICI-CCN de Montpellier – Occitanie, ca parte a proiectului Life Long Burning (LLB) – Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, sprijinit de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Centrul de Artă Dramatică Zagreb și Art Workshop Lazareti din Dubrovnik
Comisionat de Europalia Arts Festival Romania 2019, curator Performing Arts – Andreea Capitanescu.
PROGRAM
BOZAR, Rue Ravenstein 23 – 1000 Bruxelles

OCT 17 – 19, 2019
DEC 12 – 14, 2019

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, Zeppelin, ARTA Magazine, Designist, Feeder, IQads, Romania Pozitiva.

Credit foto: Birdcollage1 © Philip Ingman

ExtintionRoom-100x70cm

69831041_2490927824284383_872591613421944832_n

Eszter Salamon: Monument 0.8 Manifestations

Explore Festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

13.10.2019 // WASP Working Art Space and Production // 19:30 – 22:00
Eszter Salamon în colaborare cu Marilena Preda-Sânc: Monument 0.8: Manifestations
Work in progress / Dans contemporan / Contemporary Dance
Aftertalk: Eszter Salamon, Marilena Preda-Sânc & invitați / guests

Intrarea liberă / Free entrance
Reservations: contact@waspmagazine.com

Manifestations este un colaj de reprezentații performative, vizuale și sonore, care animă un spațiu emancipator prin împletirea urmelor din istoria românească a feminismului, a gesturilor artistice și a perspectivelor feminine în istoria picturii și muzicii tradiționale. Acest spectacol coral destabilizează nu numai părerile dominante despre istorie, ci și barierele construite pentru a separa expresii artistice, culturi, națiuni și identități. Pe măsură ce piesa creează un spațiu de memorie trans-istoric și transdisciplinar, o nouă ecologie a relaționalității ia viață printr-o țesătură hibridă de mișcări politice și coregrafice, generând o nouă matrice poetică.
Perfomance-ul a căutat întotdeauna să unească arta și viața. Cum și de ce este important să abordăm istoria marginalizată a feminismului în contextul românesc și est-european – la periferia conștiinței noastre istorice colective?

MONUMENT 0.8: Manifestations

Concept și direcție artistică: Eszter Salamon
Colaborare artistică: Marilena Preda Sânc
Dezvoltat împreună cu și interpretat de: Salka Ardal Rosengren, Mădălina Dan, Flavia Giurgiu, Corina Mitrovici, Judith State, Ágnes Enyedi
Lumini: Sylvie Garot
Direcție tehnică: Rima Ben Brahim
Asistent de proiect: Liza Baliasnaja
Antrenor vocal: Elena Gheorghe
Cercetare: Valentina Iancu
Producție: Studio E.S / Elodie Perrin, WASP Studios

Comisionat de: Europalia România (Bruxelles), Andreea Capitanescu (curator)
Co-produs de: Europalia România (Bruxelles), Institutul Cultural Român, Kaaitheater, Asociația 4Culture
Susținut de: Life Long Burning / Programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Partener: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București

Mulțumiri speciale Liei Perjovschi, pentru desenele și cercetarea „Feminismul românesc”, Oliviei Nițis, Oanei Băluță, Mariei Balabaș
Studio E.S. este susținut de DRAC Ile de France

Eszter Salamon este o artistă și interpretă care locuiește și lucrează în Paris, Berlin și Bruxelles. Din 2001, creează lucrări solo și colective ce au fost prezentate în spații și festivaluri destinate artei spectacolului din întreaga lume, inclusiv Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Avignon Festival, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, Nanterre-Amandiers, FTA Montreal.

Este frecvent invitată să își prezinte lucrările în muzee, inclusiv MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin, Museo Reina Sofia. Expoziția sa, Eszter Salamon 1949, a fost prezentată în 2015 la Jeu de Paume ca parte din proiectul ›Satellite‹, curatoriat de Nataša Petrešin-Bachelez.

Opera lui Eszter Salamon are în centrul său coregrafia utilizată ca mijloc de navigare între diferite suporturi media, precum sunet, text, voce, imagine, mișcări corporale și acțiuni. În 2014, a inițiat o serie de lucrări ce explorează atât noțiunea de monument, cât și practica speculării asupra modului în care istoria e creată.

Eszter Salamon este artist în rezidență la Teatrul Nanterre-Amandiers. Este laureată a Premiului Evens Art 2019.

Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București. Din 1980, lucrările sale au fost prezentate la nivel internațional, în muzee, festivaluri, conferințe, simpozioane, spații expoziționale și galerii.

Integrând formele tradiționale de artă și new media, operele ei vizualizează și investighează corpul / mintea / sufletul / comportamentul în raport cu natura și spațiul social / politic și reprezentativ. Opera sa explorează problematica feminismului ca gen / vârstă și femeia ca lider într-o notă eco-feministă.

Și-a expus lucrările artistice în numeroase expoziții naționale și internaționale, festivaluri și a luat parte la rezidențe (Kulturkontakt Vienna, Franklin Furnace, N.Y.). Videoclipurile, picturile, desenele, instalațiile și intervențiile sale în fotografie se află în muzee sau colecții private, precum: Muzeul Național de Artă Contemporană, București MNAC; Arhitekturni Muzej Ljubljana; Kunsthalle, Nürnberg; Albertina Art Collections, Vienna.

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Working Art Space and Production Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic Al RomanieiMuzeul Național De Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Designist.ro, FEEDER.ro, IQads, România Pozitivă

Credit fotografie: Lia Perjovschi

Alice Feraru - video still

Life Long Burning: Alice Feraru, Corina Rafael & Mircea Hristescu

Explore Festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

▪️ 12.10.2019 // WASP Working Art Space and Production // 19:30 – 21:30
Mircea Hristescu, Alice Feraru & Corina Rafael
Instalații multimedia / Multimedia installations
Intrarea liberă / Free entrance

Alice FERARU: Inside out

În seria de imagini apare un spațiu larg fotografiat în perioade temporale diferite (2017-2019), din puncte de stație opuse. Apropierea afectivă față de această serie de imagini și mistificarea experienței de a observa au încurajat limitarea polisemiei fotografiilor și cristalizarea unei narațiuni personale ce atârnă de reprezentări din câmpul memoriei colective (mitologie), narațiune ce gravitează în jurul motivului gemenilor (dublului). Inside out subliniază felul în care neliniaritatea evenimentelor potențează nevoia de a fixa semnificații în jurul imaginii, acest proces de ordonare a informației manifestându-se ca mecanism defensiv împotriva amenințării haosului cotidian. În acest caz, imaginea este fereastra ce se deschide dinspre exterior spre interior. Distanțarea afectivă față de imagini regenerează percepția, aducând o nouă înțelegere asupra fotografiei ca instrument de cercetare a resorturilor cunoașterii.

Alice Feraru (n. 1995) trăiește în București, unde activează ca artist vizual, utilizând mai multe medii de reprezentare: fotografie, video, desen, instalație multimedia. A început să lucreze predominant cu fotografia și imaginea dinamică în anul 2014, odată cu admiterea la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Foto-Video, iar în 2019 și-a încheiat studiile masterale în cadrul aceluiași departament. În practica artistică, îmbină mitologiile personale cu interesul pentru subiecte precum timpul sau memoria, concentrându-se pe limbajul vizual ca oglindă a propriei realități afective.

//

Mircea HRISTESCU: GLITCH No. ∞
Instalație video – obiect – print digital

Titlul proiectului se referă la un obiect aflat în suspensie față de coerența realului. Conceptul de scurtcircuit devine o consecință a neidentificării cu citirea pragmatică a timpului și spațiului concret.
Un spațiu neidentificabil, la o scanare rațională, devine un spațiu de protecție (salvare) a memoriei personale, a diferitelor impulsuri senzoriale care ne guvernează existența afectivă, permițându-i o regenerare continuă.

Mircea Hristescu (n. 1995) trăiește și lucrează în București ca artist vizual. A absolvit în 2014 Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, iar în 2019 Universitatea Națională de Arte, Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică. A participat la expoziții de grup, atât de fotografie, cât și de film experimental, printre care: în 2019 – DEZARHIVĂRI, Galeria ApArte din Iași, workshop finalizat printr-o expoziție colectivă, curator Matei Bejenaru; în 2018 – expoziție a workshop-ului de film experimental Camera Prezentă, coordonat de Lavinia German, în cadrul proiectului FILM – proiect curatorial, curator Matei Bejenaru, la WASP – Working Art Space and Production, București; Confluențe / Kereszteződések,Vernisaj: Palatul Culturii Târgu Mureș, K’arte, Casa Bernady, Finisaj: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet / Institutul Maghiar din București; Reactor Spălător #2 screening, BITE-SIZED FILM NIGHT, Cluj-Napoca; în 2017, SALT, Expoziția de Licență și Master FVPCI, București, Galeria BRD Rezidența Scena9.

//

Corina RAFAEL: The Dirac Equation
Instalație multimedia

„Dacă două sisteme interacționează între ele pentru o anumită perioadă de timp și apoi sunt separate, nu mai pot fi descrise ca două sisteme separate, ci cumva, ele devin un sistem unic. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă unuia dintre ele continuă să-l influențeze și pe celălalt, chiar dacă se află la distanțe depărtate sau ani-lumină.”

Pornind de la definirea ecuației lui Paul Dirac, instalația propusă abordează problematica tot mai acută a poluării cu deșeuri din plastic, fapt ce constituie un impact negativ atât asupra mediului natural, cât și asupra vieții omului.

Instalația devine o piesă de artă conceptuală cu valențe suprarealiste, ce urmărește atragerea atenției publicului asupra conștientizării problemei poluării mediului cu materie plastică, precum și asupra problematicii colectării selective și a reciclării deșeurilor din plastic.

Corina Rafael activează ca artist vizual și a absolvit studiile Facultății de Arte Plastice, Secția Foto-Video din cadrul UNArte București, 2019.
În corpusul personal de lucrări, Corina Rafael lucrează cu diverse medii, utilizând cunoștințe variate, deopotrivă empirice și științifice, din “background”-ul personal, cu scopul de a atinge rezultate finale care să contribuie la ghidarea culturală și spirituală a publicului. Teme mari la care apelează și care devin recurente în cadrul conceptelor lucrărilor sale sunt: ortodoxismul, dragostea, medicina, psihologia (psihanaliza), reciclarea, matematica, arhitectura. Subiectele pe care le abordează sunt dintre cele mai variate, cu puternică motivație personală, experiențială, filosofică și intrinsecă: cercul, timpul, viața și moartea, crengile-trunchiul-rădăcinile, problematica „perfecțiunii”, problematica “sinuciderii’, mântuirea și monahismul, plasticul, cimitirul, crucea, linia/dunga verticală, trandafirul, lemnul, metalul, cărămida, surse de lumină, ața-sfoara, etc. Genurile de redare a imaginilor finale, în special în pictură, scurtmetraj experimental și fotografie, sunt: abstract, expresionist- abstract, minimalist puternic conceptual. În prezent lucrează cu pictura, fotografia, filmul, poezia și instalația. Caracterizată în mod deosebit de o estetică pictorială și lirică, arta pe care o creează are setat scopul de a constitui un bandaj și de a trezi și ghida privitorul către profunzime culturală, adevăr și spiritualitate.

//

Proiecte dezvoltate în cadrul programului Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, ce susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa, precum și dezvoltarea publicului. Programul multianual este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe este un proiect multianual co-finantat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă și de Administrația Fondului Cultural Național.

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic Al RomanieiMuzeul Național De Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Designist.ro, FEEDER.ro, IQads, România Pozitivă

Photo credit: Alice Feraru, video still

Top