growasp_hanna

Klein Technique | Hanna Hegenscheidt

Klein Technique | Hanna Hegenscheidt

Când?

Miercuri, 16 septembrie, 18:00 – 21:00
Joi, 17 septembrie, 10:00 – 13:00
Vineri, 18 septembrie, 10:00 – 13:00
Sâmbătă, 19 septembrie, 10:00 – 13:00

Unde?

WASP – Working Art Space And Production (Ion Minulescu 67-93, corp E, fabrica Flaros, et. II)

Înscrieri:

CV la adresa: contact@waspmagazine.com cu subiectul ”GROWASP cu Hanna Hegenscheidt”.

Termen limită: 14 septembrie 2015.
Participanții selectați vor fi contactați prin email, în data de 15 septembrie.

Taxă participare: 160 RON / 120 RON (pentru studenți și elevi).

Klein Technique™ urmărește educația desfășurată nu la nivelul superficial al imitației unor forme, ci la un nivel profund de înțelegere a utilizării complete a corpului privit ca un întreg, cu scopul de a maximiza punerea în practică a potențialului unic de mișcare al fiecărui individ.

Klein Technique™ s-a născut din educația și eforturile personale ale lui Susan Klein, orientate deopotrivă la nivel fizic și intelectual, ca rezultat al unei serioase leziuni la genunchi dezvoltate de dansatoare la vârsta de 19 ani.

Klein Technique™ este un process prin care corpul este analizat și înțeles pentru a îmbunătăți și încuraja potențialul de mișcare. Este intelectual pentru că folosește realități anatomice. Este corporal pentru că tinde spre o cunoaște internă, o înțelegere care e integrată în corp. Este o educare și o re-educare a mișcării care poate fi o bază pentru toate stilurile de mișcare, improvizații, sporturi și pentru sănătatea generală a corpului în mișcarea de zi cu zi. Este o tehnică care respectă individul. Klein Technique™ lucrează la nivelul oaselor pentru a le alinia folosind mușchii profunzi utilizați în suportul postural: psoas, tendoanele genunchilor, rotatorii externi și planșeul pelvian. Nu lucrăm ca să antrenăm acești mușchi ci mai degrabă ca să îi trezim, să devenim conștienți de rolul lor în susținerea și mișcarea corpului. Lucrăm pentru un corp mai elastic, sensibil și deschis către alegeri și expresie. Deși Klein Technique™ a fost dezvoltat de un dansator pentru dansatori, este o tehnică care funcționează pentru toată lumea, de la dansatorul virtuos la cel care nu dansează. Când oasele sunt aliniate devenim închegați și puternici. Corpul devine eficient și viu, iar leziunile adesea se vindecă.” ©2007 Susan T. Klein

Klein Technique™ este predată de mai bine de 30 de ani în întreaga lume. Printre sutele de elevi ai metodei se numără unele dintre cele mai cunoscute nume din comunitatea dansului: Trisha Brown, Stephen Petronio, Bebe Miller, Wally Cardona, Jeremy Nelson, Sasha Waltz și membri ai companiilor lor. Cei care au urmat prinicipiile metodei au câștigat încredere și deplinătate, îmbunătățindu-și astfel activitatea de dansatori, atleți sau non-dansatori interesați de îmbunătățirea funcționării și sănătății zilnice.”

*Textul este selectat și tradus de pe site-urile oficiale Klein Technique™ și Hanna Hegenscheidt.

Hanna Hegenscheidt | BIO

Hanna Hegenscheidt este un coregraf și profesor stabilit la Berlin. A studiat dansul, Klein Technique™ (cu Susan Klein și Barbara Mahler) și Laban-Movement-Analysis (CMA) în Hamburg și New York. Predă Klein Technique™, dans și coregrafie (Susan Klein School of Dance, N.Y., HZT Berlin, HfM Cologne, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, Studio LaborGras, K3 Tanzplan Hamburg, Dance theater of Ljubljana/Slovenia, Toronto Dance Theater, printre altele). În aprile 2011 a deschis studio 142 în Berlin-Kreuzberg, unde ține cursuri deschise în mod regulat. În prezent este înscrisă în programul de Master în Coregrafie la Amsterdamse Hogeschool foor de Kunsten.

Ca performer a lucrat cu Gina Gibney Dance, Robert Wilson, Lise Brenner, Michael Simon, Gitta Barthel, Reinhild Hoffmann, Michaela Fünfhausen, David Weber-Krebs, Achim Freyer, Martin Clausen/Two Fish, printre alții. În 2008-2010 a fost asistent coregraf pentru Achim Freyer la Wagner´s Ring Cycle, la Opera din Los Angeles.

Din 2004 Hanna Hegenscheidt a început să creeze propriile piese în colaborare cu dansatori și actori din New York și Berlin. Lucrările ei au fost prezentate la Sophiensaele, Radialsystem, Uferstudios, Tanztage Berlin, Yorkshire Dance Festival, fabrik potsdam, Kampnagel Hamburg, Schwankhalle Bremen, Frankfurt Book Fair, Freshtracks DTW/N.Y., West End Theater/N.Y., Villa Warschau. În 2012 a regizat Shock-Headed Peter la MOKS-Theater Bremen. Munca Hannei Hegenscheidt alături de copii și tineri adulți implică proecte cu adolescenți imigranți pentru City Theater Münster și Cactus Theater Münster, precum și cu TanzZeit-Youth-Company Evoke. Este implicată și în TanzZeit-Time for Dance in Schools, unde a co-fondat Kindercompany Radialsystem împreună cu Livia Patrizi și Sasha Waltz și co-regizat TanzZeit-Nucleo Kücüc Kids Company2011/2012.

Mai multe informații despre Hanna Hegenscheidt : http://www.hannahegenscheidt.de/

Atelier derulat în cadrul GROWASP 2015, organizat de WASP Studios, in parteneriat cu 4Culture și eXplore dance festival.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural EȘTI BUCUREȘTI, prin ARCUB și Primăria Municipiului București.

Un eveniment sprijinit de Nationale Performance Netz.

Aleargă | Silvia Călin (RO)

18.04.2015 / 19:30 / WASP


Aleargă – Adaptare după romanul omonim de Ana Maria Sandu
Concept: Silvia Călin
Cu: Nicoleta Lefter

Visuals: Black Horse Mansion
Producție: WASP – Working Art Space and Production

„Corpul e singurul meu animal de companie.
Îl îngrijesc, îl hrănesc, dar încă n-am ajuns să-i vorbesc.
O prietenă din Canada mi-a zis de curând că ea poate.
Am invidiat-o sincer, mai ales atunci când m-am hotărît să las dracului toate scuzele din lume și să încep să alerg. Obiceiul ăsta nesuferit care te scoate din casă pe orice vreme…”
(Ana Maria Sandu, Aleargă)

Silvia Călin despre “Aleargă” : De fiecare dată când citesc un text care lasă ceva urme în ADN-ul meu, încep un exercițiu aproape reflex prin care îmi imaginez cam cum ar arăta un spectacol de dans. Majoritatea cuvintelor rămân undeva în mine și în exterior apar imagini, stări, frânturi de text…După ce am primit cartea Anei Maria Sandu ,“Aleargă”, de la actrița Nicoleta Lefter și am citit-o, m-am gândit că primul lucru pe care trebuie să-l fac este să nu stric textul, care-mi place foarte tare și să am grijă să valorific așa cum trebuie un actor minunat. Așadar, marea mea provocare în acest spectacol este găsirea echilibrului între cuvânt, mișcare și imagine.

Silvia Călin | BIO

Absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” și a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Coregrafie, premiată în anul 2000 la International Eurodans din Iași, Silvia Călin a participat la ateliere de dans contemporan susținute de Pascaline Verrier, Pascal Allio și Christine Bastin și a fost membră a Companiei „Orion Balet”. Ulterior a semnat coregrafii pentru piese de teatru regizate de Teodora Herghelegiu și de Dragoș Galgoțiu.

Ana Maria Sandu | BIO

Ana Maria Sandu a absolvit Facultatea de Litere a Universității București și cursurile de masterat în literatură română contemporană ale aceleiași facultăți. Trăiește la București.
A debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecția “Ego. Proză”, romanul Fata din casa vagon. În 2010 a publicat romanul Omoară-mă! (Editura Polirom). Romanul a fost tradus în limba italiană în 2012. În 2013 a publicat cel de-al patrulea volum, Aleargă (Editura Polirom). Este redactor la revista Dilema veche.

Nicoleta Lefter | BIO

Considerată una dintre cele mai versatile actrițe de teatru și film din generația sa, Nicoleta Lefter are la activ zeci de roluri în spectacole de teatru independent sau ca angajată a Teatrului Odeon din București. Pentru rolul din spectacolul independent “Trei femei înalte” a primit Premiul Publicului pentru cea mai bună actriță în 2012, la Maratonul Teatrului Independent București. Premiul „Timica”, pentru cea mai buna actriță și tânără speranță din spectacolul „Titanic Vals” în cadrul Festivalului de Bulevard al teatrului Nottara.

Vezi trailer:

.

Reprezentații trecute:

05.03.2015 / 19:00 / WASP – premieră
13.03.2015 / 19:30 / WASP
21.03.2015 / 19:30 / WASP

growasp

GROWASP 2015

WASP – Working Art Space and Production continuă seria de acțiuni ce au ca scop dezvoltarea profesională a celor activi în domeniul artelor performative contemporane. Astfel, începând din acest an, Programul de Formare Profesională inițiat de WASP în anul 2013 devine GROWASP – Ground for Research and Orientation.

Programul cuprinde workshop-uri, invitați speciali, prezentări periodice, sesiuni de feedback, oportunități de formare în străinătate, rezidențe artistice și acces la producții naționale și internaționale, într-un format special ce își propune să traseze noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i introduce în contextul internațional al performance-ului contemporan, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.

GROWASP 2015 curpinde laboratoare de dance film, real time composition, noțiuni de interdisciplinaritate, compoziție muzicală experimentală, dans contemporan cu influențe jazz și hip-hop, cursuri de mișcare care mizează pe o învățare organică – Feldenkrais, Klein Technique, Contact Improvisation și Ashtanga Yoga.

 • Laborator Dance Film | Simona Deaconescu – primul atelier dintr-o serie de ateliere interdisciplinare denumită D.I.M.A.P ( Direcții Inovatoare în Multimedia și Arte Performative) | 14 martie – 9 aprilie

 • Dans contemporan | Gigi Căciuleanu
 • Contact Improvisation | Joerg Hassmann (Germania)
 • Real Time Composition | Joao Fiadeiro(Portugalia) – octombrie
 • Experimental Sound | Eduard Gabia – mai/iunie

Participanții în cadrul GROWASP – Ground for Research and Orientation vor beneficia, pe durata desfășurării atelierelor la care se înscriu, de WASPer PASS, ce include:

 • access la spectacolele prezentate la WASP, în baza rezervărilor și în limita locurilor disponibile
 • acces gratuit la mediateca WASP (arhivă video, publicații, cărți și reviste de dans și artă contemporană)
 • acces la Media Lab, dotat cu aparatură de înregistrare audio și video, calculator și soft pentru editare video (pentru participanții înscriși la D.I.M.A.P).

Înscrieri: contact@waspmagazine.com

Valentina de Piante - SOFT INSIDEOUT

Atelier SOFT INSIDEOUT, Valentina de Piante

Curs de mișcare cu metoda Feldenkrais, susținut de Valentina De Piante Niculae

“Întâlnirea cu metoda Feldenkrais a afectat profund felul în care dansez, creez și predau. Din 2013 am început specializarea la Istituto per la Formazione Feldenkrais din Milano, fondat de către Mara Della Pergola, elevă directă a lui Moshe Feldenkrais, iar de mai mulți ani cercetez cu grupe diferite, de la profesioniști la amatori, impactul pe care îl are studiul corpului asupra personalității și felului nostru de a fi.”

Ce este mișcarea?

Metoda Feldenkrais pornește de la întrebări adresate corpului și consideră mișcarea un puternic instrument de cunoaștere, parte a unui fenomen complex care înglobează emoțiile și gândirea.A schimba felul obișnuit în care ne mișcăm înseamnă de fapt a schimba tiparele de gândire și cele emoționale.

Cum putem deveni mai conștienți de noi înșine prin mișcare?

Fiecare dintre noi are o modalitate unică de a se mișca și deține un potențial infinit de acțiuni, însă fără o explorare constantă și fără conștiință corporală, aceste posibilități de acțiune nu se concretizează niciodată.

Simțim înainte de a înțelege.

Metoda ne învăță: creativitatea, mișcarea și sensibilitatea în ceea ce facem schimbă felul în care gândim și ne comportăm.
Pentru Feldenkrais gândirea, percepția și emoția sunt toate prezente în timp ce acționăm.

Ce vom face la curs?

Metoda mizează pe o învățare organică și se adresează oricărei persoane care dorește să se cunoască: de la tineri la mame, tați și bunici, de la dansatori la psihologi și fizioterapeuți, de la profesioniști de diverse specialități la atleți. Printr-o serie de lecții care eviscerează infinitele combinații și componente ale acțiunii, vom ajunge să reinventăm schemele neuromotrice abituale printr-o explorare ludică și creativă. În această deconstrucție a schemelor de acțiune, mușchii agoniști și antagoniști se echilibrează și, odată ce dispar tensiunile, se manifestă emoții, imagini, idei și alte asocieri. În acest context, fiecare ajunge să se elibereze de tipare, de anxietate, de stările emoționale conflictuale, accesând propriul potențial și o modalitate de a fi armonioasă și pozitivă.

Obiective:

Întregul curs va fi ca și cum am învăța a două oara într-o formă infinită de feluri, dincolo de obiceiuri și de blocaje cu care ne identificăm. Fără modele exterioare și prin senzațiile noastre, vom deveni capabili să ne debarasăm de tensiunile inutile, de o respirație dezorganizată, de grabă, de nevoia de a mulțumi pe cineva. Feldenkrais spune:

„Noi nu ne cunoaștem. De fapt, și vă veți da seama în câteva minute, felul în care ne cunoaștem nu ne permite să avem un control real asupra noastră. (…) Nu sunteți voi cei care acționați, ci durerile voastre, bolile voastre, inabilitățile voastre, lucruri vechi învățate, care nu mai stiți ce au fost – acestea dictează acțiunile voastre.”

Informații utile:
Modul de 5 ședințe.
Taxa de participare: 250 RON
Taxa de participare pentru studenți: 200 RON
Plata se face in prima zi de curs.
Este posibilă și achitarea taxei în două tranșe: 50% în ziua primului curs, 50% în ziua a 4-a de curs.

Program atelier:

Luni: 2, 16, 23, 30 martie | 19:00 – 21:00
Joi: 12 martie | 19:00 – 21:00

Cursanții sunt rugați să aducă cu ei o saltea subțire sau o păturică.
Numărul participanților este limitat.

Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: ÎNSCRIERE SOFT INSIDEOUT. Temen limită: 28 februarie 2015.

Valentina de Piante Niculae | BIO

Valentina de Piante Niculae este coregraf și dansator, doctor în artele spectacolului. Este profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. În postura de coregraf studiază co-prezența diferitelor inteligențe ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrând diferite nivele ale conștiinței: emoționale, senzoriale, cognitive.

A participat la cursuri și ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre alții.

Este profesor invitat în diferite universități și instituții de cercetare. În 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a început cursuri de formare în metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano pentru a deveni practicianul metodei.

Contemporary dance fusion workshop

Atelier Contemporary Dance Fusion, Judith State

Atelierul condus de Judith State se adresează tuturor celor pasionați să exploreze dansul contemporan și formele sale adiacente.

„Lucrând de-a lungul timpului la WASP cu oameni care au pornit dintr-un punct 0 întâlnirea cu dansul contemporan și observând la aceștia o capacitate de adaptare și o evoluție remarcabilă, am hotărât să continui seria de ateliere printr-un nou modul în care materialul să fie structurat progresiv, abordat mai intens, și care să aibă ca finalitate o prezentare publică. Participarea la prezentarea finală va fi opțională, cursanții fiind însă încurajați sa experimenteze ceea ce ar putea deveni „prima întâlnire cu publicul”.

Cursul va include exerciții tehnice, improvizație, libertate de exprimare, joc, relaxare și respirație, combinând elemente de dans contemporan cu influențe de jazz, hip-hop și muzicalitate, care să îl aducă pe dansator în fața propriei persoane, liber, dezbrăcat de gânduri și pregătit să își exprime sentimentele prin mișcare.”

Informații utile:

Modul de 8 ședințe.
Taxa de participare: 350 RON
Taxa de participare pentru studenți: 200 RON
Plata se face în prima zi de curs.

Program atelier:

Marți: 7 aprilie – OPEN CLASS | 19:00 – 21:00

Marți: 21, 28 aprilie, 5, 12 mai | 19:00 – 21:00

Joi: 23, 30 aprilie, 7, 14 mai | 19:00 – 21:00

Vineri: 15 mai – PREZENTARE PUBLICĂ | 19:00 – 21:00

Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: ÎNSCRIERE CONTEMPORARY DANCE FUSION.Temen limită: 20 aprilie 2015

Judith State | BIO

Dansatoare profesionistă și coregraf emergent, cu o pregătire de bază în dansul clasic și licență în limbi străine, Judith este într-un continuu proces de schimbare și asimilare, încercând să experimenteze și să combine cât mai multe stiluri de dans, urmând cursuri de pregătire în țară dar și în afara ei.

A călătorit la New York unde a studiat 4 luni la Broadway Dance Center în cadrul programului internațional de pregătire ISVP, la Londra, Goteborg, în Germania și în Italia, având ocazia să abordeze și să aprofundeze stilurile hip-hop, street jazz, funk sau lyrical contemporary cu coregrafi precum Brice Mousset, Massimo Gerardi, German Jauregui, Inaki Azpillaga, Laura Aris, Francesca Harper, Dana Foglia, Billy Bell, Chris Hale, Derek Mitchell, Luam, Candace Brown, Jared Grimes, Chris Judd, Neil Schwartz sau Jared Jenkins. În 2014 a fost bursier danceWEB, în cadrul ImPulsTanz Vienna International Dance Festival, printr-un Wild Card oferit de Asociația 4Culture.

În țară a dansat în spectacole ale Teatrului Național București și ale Teatrului de Operetă “Ion Dacian”. În prezent colaborează cu Teatrul Odeon în spectacole de musical, dans contemporan și teatru. Colaborează constant cu Răzvan Mazilu ca interpret și asistent de coregrafie.

Este inițiatoare a DaDans Project și Flashmob România, a co-coregrafiat primul sezon al emisiunii televizate X Factor, iar în 2014 acesta a realizat prima co-producție româno-germană împreună cu subsTANZ – companie condusă de Massimo Gerardi. La invitația Asociatiei 4 Culture, în cadrul Platformei de Dans Contemporan și Performance 2013, a susținut ateliere de dans contemporan cu elevii liceelor de coregrafie din Bacău și Cluj. Din anul 2013 predă constant cursuri de dans contemporan pentru începători și dansatori profesioniști la WASP – Working Art Space and Production.

Mai multe informații despre Judith State și proiectele ei:  www.judithstate.com

Atelier Dance Film

Atelier Dance Film, Simona Deaconescu

D.I.M.A.P. #1 | Laborator Dance Film: coregrafie și cinematografie

Laboratorul este primul dintr-o serie de ateliere interdisciplinare din seria DIMAP (Direcții inovatoare în multimedia și arta performativă). Atelierul este coordonat de Simona Deaconescu.

Atelierul propune participanților explorarea bazelor teoretice și practice ale filmului experimental de dans, un gen care mai poartă numele de: cine-dans, video dans, dans pentru cameră, screendance. În timpul atelierului vom deprinde cunoștințe de bază despre crearea unei coregrafii pentru cameră, precum și noțiuni specific cinematografice (încadraturi, unghiulații, mișcări de aparat, lumină, editare etc), prezentate aplicat pe filmarea unui material de dans. Cursanții vor învăța să realizeze un decupaj, să-și planifice o filmare și să mânuiască o cameră de filmat și aparatura de înregistrare sunet. Toate aceste exerciții vor fi explorate în laborator, astfel încat orice noțiune teoretică să poată fi exersată practic. În timpul atelierului participanții vor fi încurajați să creeze o coregrafie nouă pentru film sau să adapteze o coregrafie pe care au realizat-o deja. Cei care nu au experiență în zona dansului vor putea alege să filmeze și să regizeze un material de mișcare creat de colegii lor. Cursanții vor lucra în grupuri cu scopul de a realiza un dance-film de un minut secvență cadru la sfârșitul atelierului.

În cinematografie un film secvență cadru presupune realizarea filmului dintr-un singur cadru, fără a opri aparatul și fără a interveni prin tăierea materialului ulterior. Acest lucru presupune ca artistul care îl regizeaza să-și realizeze un plan foarte clar al modalității de filmare (unghiulație, încadraturi și mișcări de aparat) singura intervenție permisă la editare fiind realizarea coloanei sonore, fie prin adăugare de muzică sau sunete în post-producție, fie prin captarea sunetului în priză directă, la locația de filmare.

Procesul de realizare al filmului va fi discutat și aplicat în timpul cursurilor de la WASP, iar filmarea va avea loc în exterior. Participanții vor lucra în grupuri organizate de la primele sesiuni de curs, astfel încât fiecare cursant să aibă posibilitatea de a filma, de a fi filmat sau de a le face pe amândouă, în funcție de disponibilitatea fiecăruia. La sfârșitul modulului fiecare participant va prezenta un film în regia proprie sau în colaborare cu un alt coleg. Numărul maxim de co-creatori ai unui film este trei. Încurajăm colaborări interdisciplinare între performeri, cineaști și compozitori.

Organizatorii pun la dispoziția cursanților aparatura necesară desfășurării cursurilor și prezentărilor finale (cameră de filmat, aparatură de înregistrare sunet, lumini, aparate de video proiecție, computer și soft destinat editării materialelor) precum și accesul la mediatecă. Cursanții pot aduce la cursuri materiale și aparatură proprie. Coordonatorul atelierului va invita pe parcursul sesiunilor de curs specialiști din domeniu care să ajute la dezvoltarea abilităților teoretice și practice ale cursanților.

BIBLIOGRAFIE:

 • Envisioning Dance on Film and Video – Judy Mitoma, Elizabeth Zimmer, Dale Ann Stieber
 • Making Video Dance: A Step-by-Step Guide to Creating Dance for the Screen – Katrina McPherson
 • Screendance: Inscribing the Ephemeral Image – Douglas Rosenberg
 • Dancefilm: Choreography and the Moving Image – Erin Brannigan
 • Broken Screen: Expanding The Image, Breaking The Narrative – Doug Aitken, Noel Daniel
 • Maya Deren: Incomplete Control (Film and Culture Series) – Sarah Keller
 • A History of Experimental Film and Video – A.L. Rees
 • Experimental Filmmaking: Break the Machine – Kathryn Ramey
 • Avant-Garde Film: Forms, Themes and Passions (Short Cuts) – Michael O’Pray
 • 100 Ideas that Changed Film – David Parkinson
 • Telling Time: Essays of a Visionary Filmmaker – Stan Brakhage
 • Moviemakers’ Master Class: Private Lessons from the World’s Foremost Directors – Laurent Tirard
 • Films of Yvonne Rainer (Theories of Representation and Difference) – Yvonne Rainer

Organizatorii pun la dispozitia cursantilor cărțile din lista de mai sus în format tipărit, în limba engleză. Pe lângă bibliografia de mai sus, WASP-Working Art Space and Production oferă participanților spre vizionare filme de dans care au făcut istorie, precum și alte lucrări contemporane prezente în festivaluri de film din Europa și SUA. O parte dintre filme vor fi proiectate și discutate în zilele de luni 9 și 16 martie de la ora 19:00. Cursanții vor primi o listă de filme disponibile în WASP Media Lab.

Informații utile:

Programul laboratorului:

 • sâmbătă: 14 martie | 15:00 – 17:00; 21, 28 martie, 4 aprilie | 15:00 – 19:00
 • miercuri: 18, 25 martie, 1, 8 aprilie | 18:00 – 22:00

Program activități speciale:

 • luni 23, 30 martie: vizionare și discutare filme de dans | 19:00 – 21:00
 • 5 aprilie: filmări în exterior | 8:00 – 20:00
 • 6, 7 aprilie – selectarea materialului brut și editarea filmelor la WASP (program flexibil 10:00 – 18:00)
 • Joi 9 aprilie: PREZENTARE PUBLICĂ | 19:00 – 20:00

Taxa de participare: 450 RON
Taxa de participare pentru studenți: 300 RON

Plata se face in prima zi de curs.
Este posibilă și achitarea taxei în două tranșe: 50% în ziua primului curs, 50% în ziua a 4-a de curs.

Cine poate participa?

Atelierele sunt adresate performerilor și creatorilor din zona artei performative (dans, teatru, păpuși, performance etc.), a artei vizuale și a muzicii, deopotrivă studenților și artiștilor emergenți. Cursul este deschis pentru persoanele autodidacte, fără studii de specialitate, dar care vor să experimenteze sau să se specializeze printr-un sistem alternativ de formare profesională.

Înscrieri: contact@waspmagazine.com cu subiectul INSCRIERE DANCE FILM. În corpul mailului te rugam să specifici în maxim 10 rânduri interesele tale în domeniul artelor performative, vizuale sau muzică și, daca este cazul, ce tip de experiență ai avut sau ai în aceste domenii. Participarea la cursuri nu este restricționată de studii sau experiență, aceste informații fiind relevante pentru organizarea eficientă a grupei de participanți.

Termen limită: 11 martie 2015

Detalii despre D.I.M.A.P și următoarele workshopuri aici.


SIMONA DEACONESCU | BIO:

A studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, simțindu-se mereu inspirată de performeri cu abilități deosebite și idei îndrăznețe.

Simona este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, realizând în ultimii doi ani unele dintre cele mai apreciate lucrări coregrafice din peisajul autohton: “0001_Fabrica de Vise”, “0002_Birdville” și filmul de dans “Silent Places”, lucrări care au fost prezentate în festivaluri de profil din România, Europa și SUA. În vara anului 2014 Simona primește una dintre cele mai râvnite burse la nivel european, bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning în cadrul “Impuls Tanz International Dance Festival Vienna” și două rezidențe artistice: una la WASP (Working Art Space and Production, oferită de Asociația 4 Culture), finalizată cu o prezentare publică – “Dispatched” și una în studiourile Battery Dance Company New York, pentru a realiza feeria coregrafică interactivă “Birdville”, cu o echipă mixtă formată din dansatori români și americani, prezentată anul acesta în cadrul Explore Dance Festival #9, la Fabrica de Pensule în Cluj și la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. “Silent Places” a fost prezentat până în prezent la Loikka Dance Film Festival (Helsinki, Finlanda), Festivalul Filmului European (București), International Screendance Festival (Durham, North Carolina, SUA), Ceau, Cinema! (Timișoara), Sans Souci Festival of Dance Cinema (Boulder, Colorado, SUA), Ammutinamenti Film Festival (Ravenna, Italia), deschizând POOL – Internationale TanzFilmPlattform (Berlin), San Francisco Dance Film Festival (San Francisco, SUA), Leeds International Film Festival (Leeds, UK) etc.

Până în anul 2013 când atenția Simonei s-a îndreptat exclusiv spre dezvoltarea unui colectiv artistic interdisciplinar, Simona a fost membru fondator al Asociației Secția de Coregrafie, alături de care a realizat proiecte precum: ADN (prima revistă online de dans, dedicată artei coregrafice) și Cartierul de Dans (program curatorial dedicat generației tinere de coregrafi și perfomeri). Simona este activ implicată în dezvoltarea artei contemporane și preocupată de dizolvarea barierelor dintre diferitele manifestări artistice, în toamna anului 2014 făcând parte din echipa Platformei X (expoziție New Media, produsă la WASP – Working Art Space and Production).

Simona a participat la ateliere cu coregrafi din țară și din străinătate, aprofundând tehnici de dans novatoare și modalități de a stimula creativitatea: Anne-Marie Cunningham, Ivonne Ramos, Natașa Murariu, Konstantin Mihos, Anna Wehsarg, Mat Voorter, Yael Orni, Kira Kirsch, Gerald Kurdian, Bruno Caverna, Ko Murobushi, David Wampach, Chris Haring, Doris Uhlich, Alva Noe, Saju Hari, Laura Aris, German Juaregui, Billy Cowie, John Vorhaus.

Mai multe informații despre Simona Deaconescu și proiectele ei:
http://www.tangajdance.com/
http://www.danscontemporan.net/

D.I.M.A.P - Simona Deaconescu

D.I.M.A.P, Simona Deaconescu

D.I.M.A.P. sau “Direcții inovatoare în multimedia și arta performativă” presupune o serie de ateliere progresive de asimilare a tehnicilor de compoziție în arta interdisciplinară, aducând în prim-plan dansul, filmul, performance-ul și instalația. Cursanții vor căpăta cunosținte legate de raportul dintre mișcare și estetica video prin exerciții teoretice și practice. În fiecare atelier vor fi puse în discutie tendințe inovatoare în arta contemporană multimedia, fiecare participant având posibilitatea de a-și realiza propriile lucrări în formatul specific propus de coordonatorul atelierului (Simona Deaconescu).

Fiecare sesiune în parte va conține noțiuni de bază despre tema atelierului atât la nivel teoretic cât și exerciții practice de laborator. La sfârșitul fiecărui atelier cursanții au posibilitatea de a-și prezenta lucrările în fața publicului. La sfârșitul programului participanții vor dobândi aptitudini de compoziție coregrafică și performativă, operare imagine, editare și compoziție video, proiectare a unui material video, realizare instalație “site-specific” și multimedia, dezvoltarea unor miniaturi live cinema și a unor filme de dans. În funcție de tematica fiecărui atelier vor fi invitați specialiști din domeniu din țară și din străinătate care vor oferi informații practice și teoretice asupra domeniului de studiu, prin organizarea unor sesiuni de prezentări informale și laboratoare creative.

D.I.M.A.P. este un curs integrat în GROWASP – Ground for Research an Education,un program organizat de Asociația 4Culture și WASP-Working Art Space and Production, care are scopul de a trasa noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i integra în contextul de dezvoltare al artei contemporane la nivel internațional, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.

Organizatorii pun la dispoziția cursanților aparatura necesară desfășurării cursurilor și prezentărilor finale (cameră de filmat, aparatură de înregistrare sunet, lumini, aparate de video proiecție, computer și soft destinat editării materialelor) precum și accesul la mediatecă. Cursanții pot aduce la cursuri materiale și aparatură proprie. Coordonatorul atelierului va invita pe parcursul sesiunilor de curs specialiști din domeniu care să ajute la dezvoltarea abilităților teoretice și practice ale cursanților.


ATELIERE D.I.M.A.P.:

#1 | Laborator Dance Film: coregrafie și cinematografie

#2 | Performance multimedia: lumină, film și mișcare
#3 | Video art: corp, spațiu, timp
#4 | Instalație multimedia: coregrafia elementelor
#5 | Instalație site-specific: baletul mecanic și baletul organic

SIMONA DEACONESCU | BIO:

A studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, simțindu-se mereu inspirată de performeri cu abilități deosebite și idei îndrăznețe.

Simona este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, realizând în ultimii doi ani unele dintre cele mai apreciate lucrări coregrafice din peisajul autohton: “0001_Fabrica de Vise”, “0002_Birdville” și filmul de dans “Silent Places”, lucrări care au fost prezentate în festivaluri de profil din România, Europa și SUA. În vara anului 2014 Simona primește una dintre cele mai râvnite burse la nivel european, bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning în cadrul “Impuls Tanz International Dance Festival Vienna” și două rezidențe artistice: una la WASP (Working Art Space and Production, oferită de Asociația 4 Culture), finalizată cu o prezentare publică – “Dispatched” și una în studiourile Battery Dance Company New York, pentru a realiza feeria coregrafică interactivă “Birdville”, cu o echipă mixtă formată din dansatori români și americani, prezentată anul acesta în cadrul Explore Dance Festival #9, la Fabrica de Pensule în Cluj și la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. “Silent Places” a fost prezentat până în prezent la Loikka Dance Film Festival (Helsinki, Finlanda), Festivalul Filmului European (București), International Screendance Festival (Durham, North Carolina, SUA), Ceau, Cinema! (Timișoara), Sans Souci Festival of Dance Cinema (Boulder, Colorado, SUA), Ammutinamenti Film Festival (Ravenna, Italia), deschizând POOL – Internationale TanzFilmPlattform (Berlin), San Francisco Dance Film Festival (San Francisco, SUA), Leeds International Film Festival (Leeds, UK) etc.

Până în anul 2013 când atenția Simonei s-a îndreptat exclusiv spre dezvoltarea unui colectiv artistic interdisciplinar, Simona a fost membru fondator al Asociației Secția de Coregrafie, alături de care a realizat proiecte precum: ADN (prima revistă online de dans, dedicată artei coregrafice) și Cartierul de Dans (program curatorial dedicat generației tinere de coregrafi și perfomeri). Simona este activ implicată în dezvoltarea artei contemporane și preocupată de dizolvarea barierelor dintre diferitele manifestări artistice, în toamna anului 2014 făcând parte din echipa Platformei X (expoziție New Media, produsă la WASP – Working Art Space and Production).

Simona a participat la ateliere cu coregrafi din țară și din străinătate, aprofundând tehnici de dans novatoare și modalități de a stimula creativitatea: Anne-Marie Cunningham, Ivonne Ramos, Natașa Murariu, Konstantin Mihos, Anna Wehsarg, Mat Voorter, Yael Orni, Kira Kirsch, Gerald Kurdian, Bruno Caverna, Ko Murobushi, David Wampach, Chris Haring, Doris Uhlich, Alva Noe, Saju Hari, Laura Aris, German Juaregui, Billy Cowie, John Vorhaus.

Mai multe informații despre Simona Deaconescu și proiectele ei:

http://www.tangajdance.com/
http://www.danscontemporan.net/

yoga for art practitioners, growasp2015

Ashtanga Yoga for Art Practitioners, Irene Zaarour

Ashtanga Yoga este un stil mai dinamic de hatha yoga, care se folosește de un flux constant de mișcări și de un anumit tip de respirație pentru a trece dintr-o postură într-alta. Alături de “Bandha” (latura energetică), stilul Ashtanga canalizează atenția într-un singur punct, ajutându-ne să ne focalizam pe starea interioară, putând ajunge astfel la meditație.
Ședințele din acest modul se adresează atât începătorilor cât și celor “confortabili cu corpul în mișcare”, deoarece vom aborda în detaliu respirația, aliniamentul postural precum și partea energetică ajutată de orientarea atenției – toate aceste elemente puse împreună în mișcare.

Irene Zaarour practică yoga și meditația încă din 1995, iar din 2002 predă Hatha Yoga. Participând la o multitudine de workshop-uri peste tot în lume, Irene s-a îndrăgostit de Ashtanga Yoga în urmă cu zece ani. De atunci, se retrage aproape anual în India, unde învață cu profesorii ei Ashtanga, sanskrita și “chanting”, iar în România își dedică timpul pentru a prezenta Ashtanga ca o oglindă multi-fațetată în care fiecare student își poate găsi abordarea personală.

Informații utile:

Modul de 5 ședințe.
Taxa de participare: 200 RON
Taxa de participare pentru studenți: 150 RON
Plata se face în prima zi de curs.

Program atelier:

Vineri: 13 martie | 19:00 – 21:00
Joi: 19, 26 martie, 2, 9 aprilie | 19:00 – 21:00

Cursanții sunt rugați să aducă cu ei o saltea subțire sau o păturică.
Numărul participanților este limitat.

Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: ÎNSCRIERE YOGA.
Temen limită: 9 martie 2015.

Top