Bergen School of Architecture (BAS) din Norvegia găzduiește o expoziție și o conferință
între 7 și 8 septembrie 2023, organizate de WASP Studios (București, RO),
în parteneriat a-works/ arhitect Cristian Ștefănescu (Bergen, NO).
Expoziția „Multispecies” este o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și arhitectură, care reunește 10 artiști multidisciplinari din România și Norvegia. Vernisajul expoziției „Multispecies” va avea loc în data de 7 septembrie 2023, ora 19:00, în cadrul facultății de arhitectură BAS, urmând ca în octombrie să fie prezentată la WASP Studios.
Expoziția aduce împreună lucrări integrate într-o experiență senzorială, care invită publicul să reflecteze asupra provocărilor ce se conturează pe tema multispeciilor. Aceasta pune în lumină un nou mod de gândire, la intersecția dintre științele sociale, vizuale și cele naturale, care subliniază determinatele conviețuirii cu diversitatea și explorarea acesteia la nivel individual și colectiv. Intersecția diferitelor forme emergente de artă, arhitectură și design și-au găsit motivația în abordări durabile și sustenabile. Analizarea și orientarea către diferitele forme de viață și potențialul lor regenerator recuperează un sistem de gândire echilibrat și receptiv.
„Multispecies” nu este numai o manifestare artistică, ci și un răspuns la o realitate rezilientă, în care inițierea unui discurs vizual ecologic și științific poate contribui în căutarea soluțiilor și instrumentelor necesare conviețuirii diferitelor forme de viață. Într-o eră în care limitele gândirii antropocentrice sunt puse sub semnul întrebării, proiectul își propune să aducă în prim-plan posibilitățile de învățare din sistemele naturale complexe și să încurajeze o perspectivă mai fluidă și mai deschisă asupra lumii înconjurătoare. Până în data de 1 octombrie, expoziția poate să fie vizitată de joi până duminică, în intervalul 14:00-20:00.
Artiști: a-works, Bogdan Mateiaș, Ciprian Ciuclea, LCLA OFFICE, Liliana Mercioiu Popa, Linda Morell, Marilena Preda Sânc, Matei Bejenaru, Natural Materials Studio Studio Thinking Hand.
Program curatoriat de: Andreea Căpitănescu și Cristian Stefanescu
Asistent curator: Denisa Rad
Conferința Cross Fields, se va desfășura în data de 8 septembrie, începând cu ora 14:00, în cadrul aceleiași facultăți. Tematica conferinței se concentrează pe relația dintre artele contemporane vizuale și arhitectură cu accent pe spațiul public și spațiul reprezentațional, un context generator de multiple situații și reflexii ale existenței contemporane.
Speakeri: a-works, LCLA OFFICE, Liisa-Ravna Finbog, Liliana Mercioiu-Popa, Marilena Preda Sânc, Natural Material Studio,Olivier Goethals.
———————-
Aceste evenimente fac parte din proiectul Emerging Towards (Future), proiect situat la confluența dintre artă, ecologie și arhitectură, aducând în atenția publică prin intermediul artei contemporane și domeniilor conexe acesteia nevoia de a acționa împreună, intergenerational și trans-sectorial în procesele de cercetare, producție și diseminare, adaptate contextelor prezente și viitoare.
Producator: WASP Studios
Parteneri: a-works, Fiksdal Dans Stiftelse
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists.
CRISTIAN STEFANESCU ARCHITECT (a-works)
Cristian Ștefănescu este arhitect român/canadian cu sediul în Bergen, Norvegia. Din 2013 conduce propriile sale proiecte de arhitectură și artă în cadrul propriei companii CRISTIAN STEFANESCU ARCHITECT (a-works | architecture + art), în paralel cu activitatea de profesor in cadrul Bergen School of Architecture. Lucrările sale au fost expuse la Hordaland Kunstsenter, Bergen Norvegia, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, România și la Architekturzentrum Wien ca parte a Bienalei de la Viena și cel mai recent în pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2021, în expoziția de grup Fading Borders. Contribuția sa la Hardanger Skyspace, comandată de Kunsthuset Kabuso a primit locul 2 în Betongtavlen 2017, cel mai mare premiu pentru arhitectura betonului din Norvegia. În plus, proiectul participativ Pyramid Park, proiectarea și construcția unui parc public, a câștigat premiul 1 la competiția națională de proiectare a spațiului public din România, Urbaniada.
Școala de Arhitectură din Bergen (BAS) este o instituție educațională privată și academic independentă din Norvegia, care promovează o abordare deschisă, plurală și diversă asupra arhitecturii și urbanismului, influențată puternic de artă, activism, antropologie socială și ecologie – o abordare care este adesea aplicată prin implicări directe și practice. Sistemul de predare pune accent pe asimilarea tradiției și a specificității subiectului atât în ceea ce privește cunoștințele materiale cât și contextualizarea în peisaj și situație.
Fiksdal Dans Stiftelse este o fundație din Oslo care gestionează si promovează proiectele artistice ale coregrafei Ingri Fiksdal. Organizația este formată din coregrafa Ingri Fiksdal, în calitate de director, Eva Grainger, responsabilă de producție și administrație, Nicole Schuchardt responsabilă distribuție. În prezent, fundația lucrează la o serie de proiecte care abordează intersecția dintre tematica post-antropocentrică și decolonială din perspectivă feministă. Ingri Fiksdal înțelege arta ca un motor al schimbării. Creatiile ei au fost prezentate în Norvegia, Europa, SUA și China. Cu performance-ul Night Tripper a câștigat premiul Oslo pentru cel mai bun spectacol în 2012, iar HOODS a câștigat premiul criticii de dans pentru cel mai bun performance in 2014. În Norvegia, Fiksdal colaborează regulat cu Black Box Theatre/Oslo, BIT Teatergarasjen/Bergen și Teaterhuset Avant Garden/ Trondheim, a fost artistă APAP – program multianual finanțat prin Programul Europa Creativa.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.