Apel pentru Sound Artists și Visual Artists | Visualizing the Sound

cover call vts web

WASP STUDIOS în coproducție cu Asociația 4Culture lansează apelul de proiecte – concepte artistice, în cadrul programului Visualizing the Sound.

”Punând accent pe inovație acest proiect urmărește să acopere un segment al artei contemporane rar frecventat în România încercând să ofere impulsul creativ artiștilor care pot integra ideea de sound art având posibilitatea de a produce, cerceta și descoperi noile tehnologii în materie de sunet. Proiectul reunește artiști vizuali, dar și sound artists și compozitori, astfel demarând o platformă interdisciplinară inovatoare pe scena artistică locala.” Olivia Nițiș și Ciprian Ciulea (curatori)

Dedicat tinerilor artiști sau grupurilor de artiști pasionați sau interesați de sound art, programul susține propuneri de instalații de sunet, trans și interdisciplinare, care să reflecte conceptul curatorial. Șase propuneri vor fi selectate, urmând a fi realizate și expuse la WASP – Working Art Space and Production, în București, iar o parte din acestea vor fi prezentate și la Centrul de Fotografie Contemporană din Iași.

Lucrările selectate vor avea posibilitatea de a fi perfecționate și performate în spațiul WASP, instalațiile fiind expuse timp de o lună fiecare, în perioada aprilie – septembrie 2016.

Proiectele trimise de către aplicanți trebuie să facă dovada stăpânirii tehnologiei folosite, să fie plauzibile conceptual și material, respectând limitele bugetului alocat fiecărei instalații.

Instalațiile de sunet pot integra și alte medii precum fotografia și video. Fiecare artist selectat va primi un onorariu de producție în valoare de 1500 lei (suma brută) pentru realizarea proiectelor. Artiștilor care nu locuiesc în București li se poate asigura cazarea.

Metode de aplicare:

Trimite un dosar de aplicație format din:

formularul de aplicare completat și semnat

• CV (obligatoriu) și portofoliu (selecție de proiecte maximum 5 pagini pdf)

• alte atașamente relevante pentru aplicație maximum 5 pagini pdf (descriere detaliată a proiectului, fotografii, documentări, schițe, etc.).

* Pot fi trimise și materiale video și sound în limita unui sample în format dvd video, mp3 sau mp4, maximum 2 minute. Materialele se vor trimite via wetransfer, myairbridge sau dropbox.

Toate documentele trebuie trimise până la data de 15 martie 2016 la contact@waspmagazine.com cu mențiunea Aplicație Visualizing the Sound.

Calendar:

Perioada de aplicare: 24 februarie – 15 martie

Deadline: Marți, 15 martie

Selecția aplicațiilor: 16 – 20 martie

Anunțarea artiștilor selectați: 21 martie

*Datele pot fi modificate la decizia organizatorilor.

CONCEPT CURATORIAL

 “Instalațiile de sunet sunt o prezență extrem de rară în peisajul artei contemporane românești, iar acest proiect are rolul de a semnala o raritate determinată de contextul general al artei contemporane locale în care sunt încurajate doar câteva direcții de abordare și, nu în ultimul rând, de interesul, educația și finanțările orientate către tehnologie. Technology based projects reprezintă un deziderat cu nenumărate perspective și direcții, iar segmentul de sunet poate acoperi un spectru extrem de complex de problematizare de la raportul cu obiectul artistic, materialitatea și imaterialitatea producției, la crearea unui mediu sau al unei realitați alternative. Modul în care ascultăm sau percepem sunetele ne reflectă gândirea. Instalația de sunet construiește un environment, un mediu imersiv în care odata pătruns vizitatorul trăiește o experiență senzorială care determină un alt tip de relație cu materialitatea și spațialitatea sunetului și a mediului înconjurător. De la experimentele dadaiștilor la performance-urile lui Vito Acconci din anii 1970-1980 la recontextualizarea muzicii pop în arta lui Bjork sau a lui Matthew Barney, mediul occidental aflat sub influența centrelor de cercetare electroacustică sau a institutelor tehnologice precum MIT sau Ars Electronica din Lintz a construit o importantă platformă de dialoguri si producții artistice care au integrat sunetul în practicile artistice contemporane. Formele hibride ale artei cu o evoluție remarcabilă în ultimele decenii plaseaza ceea ce numim sound art în relație strânsă cu acustica, psihoacustica, electronica, muzica noise, sunetul de tip environment extinse către aria performativă, sculptură, arta video si cinematografie, fiind parte integrantă a exporărilor artistice curente. Într-o lume în care societățile dezvoltate au acces la gadegt-uri prin care își creaza propriul playlist environment, tehnologia infuzează un soi de cultură a izolării în care mediul social își pierde deschiderea și interacțiunea colectivă concretă. Explorarea comună a spațialității, a sunetului apare în contradicție cu spațiul personal. Acest mediu creativ își asumă rolul conectării mediilor disparate, analizînd modurile în care creația și producția sunetului influențează și modelează comportamentele sociale.

Punând accent pe inovație acest proiect urmărește să acopere un segment al artei contemporane rar frecventat in România încercând să ofere impulsul creativ artiștilor care pot integra ideea de sound art având posibilitatea de a produce, cerceta și descoperi noile tehnologii în materie de sunet. Proiectul reunește artiști vizuali, dar și sound artists și compozitori astfel demarând o platformă interdisciplinară inovatoare pe scena artistică locala.” Olivia Nitis si Ciprian Ciuclea

VISUALIZING THE SOUND

Visualizing the Sound este un proiect cultural realizat de WASP STUDIOS în co-producție cu Asociația 4Culture.

Parteneri: Experimental Project,  Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași.

Un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Top