Audiție pentru spectacol de dans contemporan

body of grace

Valentina de Piante Niculae va lucra în vara aceasta la ”The Praise Of Imperfection”, un spectacol de dans contemporan co-produs de Asociația 4 Culture, WASP-Working Art Space and Production și Life Long Burning în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, UNATC I. L. Caragiale si Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Spectacolul face parte din ”CQ Project / CONSCIOUSNESS QUOTIENT PROJECT” ce include participanți din diferite domenii științifice (psihologie, neurologie) și artistice (artă vizuală, muzică, dans).

Spectacolul va avea premiera în eXplore dance festival #10. Performerii trebuie să fie disponibili pentru programarea de spectacole ulterioare premierei până în iunie 2016 și să fie dispuși să lucreze în afara țării în perioada realizării spectacolului, dacă organizatorii hotărăsc acest lucru.

Valentina caută 4 tineri performeri care să se alăture echipei, implicându-se în cercetarea și producția noului spectacol. Timp de opt săptămâni ei vor explora, documenta și performa felul în care practicile corporale de conștientizare afectează mintea și emoțiile. Valentina încurajează debutul artistic al tinerilor dansatori și performeri, dorindu-și să descopere la audiție persoane cu potențial creator, calități performative deosebite și seriozitate în ceea ce privește procesul de lucru.

Audiția are loc în data de 22 iulie, de la ora 14:00, la WASP-Working Art Space and Production și este organizată sub forma unui workshop coordonat de coregraful Valentina de Piante. Înscrierea se face pe bază de CV sau bio narativ la contact@waspmagazine.com,  în care te rugăm să incluzi:
‣ experiența anterioară (studii, cursuri la care ai participat, spectacole sau evenimente în care ai performat, artiști alături de care ai lucrat)
‣ linkuri cu tine performând (dacă există)
‣ o fotografie.

Deadline pentru primirea aplicațiilor: 20 iulie 2015.

Performerii selectați pentru participarea la audiție vor fi anunțați în data de 21 iulie 2015.
Performerii selectați în urma audiției pentru spectacolul de dans trebuie să fie disponibili pentru repetiții începând cu data de 1 august 2015.

Onorariul va fi discutat ulterior audiției. Pentru activitățile din afara Bucureștiului cheltuielile de deplasare, masă și cazare în țară și/sau străinătate vor fi asigurate de producător.
______________________________________________________________________________

Valentina De Piante este coregraf, cercetător în educație somatică, doctor în Teatru, performer, asistent universitar dr. Colaborează cu Asociația 4Culture, cu WASP – Working Art Space and Production și cu Centrul Național al Dansului. Din 2014 este profesor asociat la Liceul de Coregrafie ”Floria Capsali”.

Din anul 2004 cercetează conceptul contemporan soma, conceptul de corp-minte și cel al inteligenței corpului. Teza ei de doctorat S.O.M.A.-Studii Organice Multidisciplinare pentru Actant constituie prima carte de metodologie care propune un traseu experiențial sprijnindu-se pe conținuturi neurologice, anatomice și fiziologice. În postura de profesor-cercetator este invitată la simpozioane, în centre și universității unde conduce laboratoare, pe tema somaticii și aplicabilitatea ei în domeniul performativ-cognitiv ( atelierul I. MOTION-Budapesta, simpozionul TTT-București, simpozionul TTT-Budapesta, SIASPA-Fundația pentru o Societate Deschisă, la WASP și CNDB – București, la Universitatea de Artă G.Enescu din Târgu Mureș, la Universitatea de Artă din Iași, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj). Din septembrie 2012 începe specializarea în metoda Feldenkrais – fiind singura din țară care urmează momentan această specializare, urmând ca în iulie 2015 să obțină expertiza internațională  în cursurile de ATM ( Awareness through Movement).  Ca asistent universitar, în cadrul ciclului de Licență, a Masteratului în Coregrafie sau a Masteratului în Arta Actorului, cercetează temele somatice și performativitatea lor prin diferite grupe interdisciplinare compuse din coregrafi și/sau actori. Cercetarea alături de studenții de la coregrafie, duce la nașterea proiectelor acestora, în timp ce cu studenții actori  a creat în 2013 proiectul ‘Cum vă Place’ a lui William Shakespeare. Acesta, este prezentat, într-o variantă de laborator, în  Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova în  2012. În anul 2008 și în 2013, este profesor invitat de către  prestigioasa Universitate de dans P.A.R.T.S. din Bruxelles, pentru a ține cursul de dans contemporan, în cadrul audiției internaționale. În cadrul CNDB-ului și al WASP-ului, aprofundează tema de cercetare, propunând-o unor grupe eterogene de dansatori profesioniști și neprofesioniștii prin crearea unor ateliere de pregătire profesională precum atelierele 70% Fluid, 1500 density (homing the body/breathing in my bones ), Body of , Soft InsideOut sau Corps a Corps.

Ca și coregraf, câștigă rezidențe la New York, la Bruxelles, la Venezia, în Luxemburg, la București și  participă la Festivaluri Internaționale, Explore Dance Festival, edițiile #5, #6, #7,# 8,# 9. Conduce co-producții europene de cercetare artistice având creații originale de autor principal: În anul 2007 coordonează și creează spectacolul Corporis Memoriae, care are premiera în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FNT și Happening-ul  pentru 5 performeri ( 2011) cu ocazia lansării  filmului dedicat Pinei Bausch, eveniment organizat de către CNDB. În 2011 coordonează co-producția europeană The Thing doesn’t Touch Me,  prezentat la MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană) în competiția internațională “ Prix Jardin d’Europe 2011” în cadrul  festivalului “Explore Dance Festival # 6”.

În Body of Grace, co-producție 2012-2013, investighează interdisciplinaritatea dintre procesele embriologice, filozofia imaginii și a sunetului împreună cu cercetătorii Gaetano Liberti și Christian Marchi. Creațiile ei sunt prezentate la Luxembourg, la Venezia, în București, Bacău și Cluj.

În prezent colaborează cu artiștii vizuali Gaetano Liberti și Claudia Rordorf, precum și cu compozitorii Christian Marchi și Stefano Piro. De curând a fost implicată, cu funcția de expert, în proiectul european Tandem al coregrafei norvegiene Kjersti Engebrigtsen, care a pus bazele unei metode de conștientizare corporală și de inițiere în dans pentru nevăzatori. Cercetează împreună cu psihologul și cercetătorul lector univ. dr. Ovidiu Brazdău diferitele forme de awareness, susținând alături de el o conferință la WASP – Working Art Space and Production, iar de Noaptea Galeriilor a susținut împreună cu neurologul Radu Dop un lecture teoretic și practic intitulat Creativitatea și Neuroștiința. În ultimii ani Valentina de Piante si-a propus realizarea unei întâlniri între corp ca fenomen artistic și corp ca fenomen științific, într-un context în care știința consideră fundamentale aspectele perceptive și emoționale ale sistemului nervos, în vederea evoluției potențialului uman.

______________________________________________________________________________

CQ Project este o productie Valentina De Piante Niculae, realizata in co-productie cu Asociația 4CultureWASP – Working Art Space and ProductionLife Long Burning și in parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, UNATC I. L. Caragiale si Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”.
Proiect cultural finanțat de ArCuB prin Programul Cultural ”Ești București” 2015.

Top