Contemporary Perspectives on Romanian Interdisciplinary Art | Electro Camp Festival #4

14191932_1503139909711529_309118658416803487_n (1)

În perioada 7-11 septembrie 2016, Asociația 4Culture și WASP Studios participă la cea de-a patra ediție a festivalului Electro Camp, cu o serie de instalații interactive, performance-uri și lecture-uri realizate de Ciprian Ciuclea, Cătălin Crețu, Emil Ivănescu, Valentina de Piante și Andreea Căpitănescu. Astfel, cu sprijinul ICR, prin programul CentenArt și în parteneriat cu Live Arts Cultures (Veneția), 4Culture va implementa etapa a doua a proiectului „Contemporary perspectives on Romanian interdisciplinary art”.

Prima etapă a proiectului s-a desfășurat în luna iunie, când directorul artistic al 4Culture, Andreea Căpitănescu a participat în cadrul Bienalei de la Veneția, la conferința Internațională „Spazio Ergonomico”, organizată de Connecting Cultures (Milano), eveniment ce marchează formarea rețelei europene Ergonomica, din care face parte și Asociatia 4Culture. Formată din nouă membri, Ergonomica este o rețea europeană care își propune să promoveze relația dintre dans și arhitectură.

Proiectul „Contemporary Perspectives on Romanian Interdisciplinary Art” a pornit de la intenția organizatorilor de a promova creația contemporană românească într-un context internațional ce se bucură de recunoaștere și vizibilitate. Conceput ca oglindă a celor mai reprezentative rezultate ale producțiilor 4Culture și WASP Studios în domeniul performance-ului și artei contemporane new și trans-media, proiectul își propune promovarea artiștilor români în cadrul câtorva evenimente importante: Bienala de arhitectură, Bienala de dans de la Veneția și festivalul internațional Electro Camp.

Participarea artiștilor români la Electro Camp Festival – International Platform For New Sounds and Dance va fi marcată prin două instalații interactive, o reprezentație de dans contemporan și două prelegeri:

Proiectul 2565 main [Relative Position], o instalație interactivă realizată de Ciprian Ciuclea și Cătălin Crețu 

Proiectul 2565 main [Relative Position] este rezultatul colaborării dintre artistul Ciprian Ciuclea și compozitorul Cătălin Crețu, gândit ca un spațiu multimedia în care o proiecție video principală, de mari dimensiuni este combinată cu o a patra dimensiune interactivă, unde o cameră video preia dinamica publicului și modifică în timp real sunetul generat. Prima secțiune video folosește imagini dinamice capturate cu un telescop newtonian de 8 inch, folosind filtre Baader, Green #58 și Infra Red cut. Mișcarea soarelui a fost înregistrată cu o cameră de înaltă rezoluție în timp real și apare amplificată de rotația Pământului. A doua secțiune video prezintă imagini capturate cu ajutorul unui microscop.)

Proiectul B.L.B._ border/less/body pasaport, o instalație interactivă realizată de Emil Ivănescu și Simina Filat 

Ideea generatoare a proiectului B.L.B. este de a crea pașapoarte pentru o lume ambiguă, aparent fără frontiere. Aparatul mixează imaginea corpului cu sunetele somatice. Pentru a falsifica acest pașaport, va trebui nu doar să-ți schimbi amprentele digitale, vocale sau oculare, trebuie să-ți schimbi sunetul viscerelor propriului tău corp. Dispozitivul ridică o întrebare: unde se termină controlul și de unde începe libertatea? Instalația reiterează un fapt din trecut: anii ’90, căderea comunismului și libertatea de a călători în Europa și oriunde. Pașaportul era un deziderat pentru care luptai.

M.E.L.T – Motion, Emotion and Lateral Thinking – reprezentație de dans contemporan, o co-producție: 4Culture, WASP Working Art Space and Production, Life Long Burning, cu sprijinul: UNATC “I.L. Caragiale”, Istituto Italiano di Cultura “Vito Grasso” – Bucarest 

“M.E.L.T – Motion, Emotion, Lateral Thinking” face parte din proiectul cultural „CQ Project”, finanțat în cadrul Programului cultural EȘTI BUCUREȘTI, prin ARCUB și Primăria Municipiului București. Textele folosite în spectacol aparțin lui Benoît Lachambre și fac parte din interviuri acordate de acesta. Spectacolul propune open space experiențial între o serie de cuvinte cheie și corpul-minte gata să se asculte și să se declanșeze. Din echipa acestui proiect fac parte: Vlad Benescu, Corina Tătărau, Eliza Trefaș (performer), Valentina De Piante Niculae (concept și body research), Krõõt Juurak (suport dramaturgic) și Eduard Gabia (sunet).

Spectacolul va fi urmat în data de 9 septembrie de un laborator interactiv „Motion, Emotion and Lateral Thinking”, condus de Valentina de Piante și performerii MELT, explorând principiile cercetării din spectacol cu participanții.

Cele două prelegeri incluse în programul evenimentului sunt:
“Do it yourself – recent initiatives of reconverted cultural spaces of the industrial patrimony” , susținută de Andreea Căpitănescu (director artistic 4Culture, curator WASP) și Emil Ivănescu (arhitect, curator Anuala de Arhitectură București) și
„Despre interdisciplinaritate ca mod de producție și colaborare artistică”, prelegere la care vor lua cuvântul: Andreea Căpitănescu, Ciprian Ciuclea, Cătălin Crețu, Valentina de Piante, Eliza Trefaș, Corina Tătărau, Vlad Benescu.

Contemporary Perspectives on Romanian Interdisciplinary Art este un proiect 4Culture, realizat în co-producție cu WASP Studios. Parteneri: Live Arts Cultures (Veneția) și Connecting Cultures (Milano). Proiect finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CentenArt.

E-mail: contact@waspmagazine.com
Andreea Căpitănescu, director artistic

*

*

Top