Cercetarea mea actuală căută să creeze conexiuni între informațiile anatomico-fiziologice, performanța tinerelor generații în domeniul dansului și performativitatea temelor somatice. (Valentina de Piante)
Pentru oamenii de știință, informațiile sporesc potențialul motric și creativ al performerilor: din neuroștiință știm că sistemul nervos este o rețea interconectată, în care informațiile de la ariile senzoriale și motrice se transferă la cele creative, imaginative, operaționale, abstracte. O mișcare conștientizată generează transformări ale imaginii corpului, activează și integrează toate ariile creierului, în special alte forme de cogniție și de percepție.
În momentul actual este fundamental ca, în domeniul dansului autohton, recentele descoperiri ale științei despre conceptul „body-mind” să fie experimentate în corpul performerului, în vederea creșterii performanței și creativității lui.
În acest context, Corps à Corps investighează relația pe care o are fiecare cu propriul corp și cu imaginarul acestuia, blocajele concrete și tensiunile care se declanșează nu doar la nivel corporal. Toate acestea vor deveni task-uri multiple pentru cursanți și vor fi performate.
Vom simți atunci, pe piele și în profunzimea ei, o schimbare fundamentală, atât de necesară pentru sporirea performanței:
- trecerea de la „a gândi” la „a simți”, deoarece mișcarea e strâns legată de sensibilitate
- accesarea unei altfel de cunoașteri prin procesul de embodiment, în care datele anatomice și fiziologice sunt asimilate în corpul performerului.
Corpul se manifestă ca o organizare complexă, deloc aleatorie, fiind rezultatul legilor fizicii și al primelor experiențe relaționale. De aceea vom studia meticulos mișcarea, ca fiind sămânța care conține în ea mai multe componente, pe care le putem numi: experiențele timpurii de mișcare și relațiile cu ceilalți pe care le putem citi în intențiile și motivațiile unei acțiunii. De la mișcare vom trece apoi la felul în care aceasta organizează întregul corp.
Cursul se va articula într-o primă etapă în conștientizarea unor funcții ale corpului prin metoda Feldenkrais. Prin aceasta ajungem să explorăm coordonări originale care inventează noi trasee neuronale la nivelul sistemului nervos central. Aici vom analiza mișcarea cu o rigurozitate științifică; pornind de la ceea ce corpul nostru poate să facă cel mai bine, vom explora funcții diferite, acțiuni care se vor îmbogăți treptat datorită unei atenții constante asupra imaginilor anatomice interne, dar și imaginative: de la a ne mișca într-un mediu lichid, la a crea legături între părțile corpului, sau între corp și spațiu. Toate acestea vor fi instrumente folosite pentru a crea conexiuni neurologice, adică asocieri diverse între ariile motorii, care se vor traduce în capacitatea de a ne mișca mai bine, de a fi creativi și echilibrați emoțional.
Mai apoi vom descoperi cum emoțiile și experiențele noastre non-liniare și discontinue afectează felul în care ne mișcăm. Vom lucra cu pattern-uri de acțiune care se intersectează cu pattern-uri emoționale, explorând teme situate la granița dintre imaginea anatomică și cea fantastică: corpuri care pulsează, îndrăznesc și improvizează.
Cursul se adresează celor care vor să își sporească performanța și potențialul infinit de scheme de acțiune, asimilând datele științifice de anatomie și fiziologie experimentate prin metoda Feldenkrais împreună cu imagini și stări din inconștientul nostru.
Program:
Luni: 18, 25 mai; 1, 8, 15 iunie | 19:30 – 21:30.
Vineri: 22 mai | 19:30 – 21:30.
În ultima zi de curs, 15 iunie, va avea loc o lecție deschisă publicului.
Cursanții sunt rugați să aducă cu ei o saltea subțire sau o păturică.
Înscriere: contact@waspmagazine.com cu subiectul: Inscriere CORPS a CORPS.
Taxă de participare: 250 RON / 200 RON pentru studenți
Pentru validarea înscrierii este necesară achitarea integrală a taxei până la data de 15 mai. Plata se poate face cash, la sediul WASP, sau prin transfer bancar. Detalii la contact@waspmagazine.com
Valentina de Piante | BIO
Valentina de Piante Niculae este coregraf și dansator, doctor în artele spectacolului. Este profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. În postura de coregraf studiază co-prezența diferitelor inteligențe ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrând diferite nivele ale conștiinței: emoționale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri și ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre alții.
Este profesor invitat în diferite universități și instituții de cercetare. În 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a început cursuri de formare în metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano pentru a deveni practicianul metodei.
Atelierul face parte din GROWASP, un program de formare profesională în domeniul Artelor Performative Contemporane lansat de WASP în această primăvară.
GROWASP – Ground for Research and Education cuprinde workshop-uri, invitați speciali, prezentări periodice, sesiuni de feedback, oportunități de formare în străinătate, rezidențe artistice și acces la producții naționale și internaționale, într-un format special ce își propune să traseze noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i introduce în contextul internațional al performance-ului contemporan, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.
GROWASP 2015 curpinde laboratoare de dance film, real time composition, noțiuni de interdisciplinaritate, compoziție muzicală experimentală, dans contemporan cu influențe jazz și hip-hop, cursuri de mișcare care mizează pe o învățare organică – Feldenkrais, Klein Technique, Contact Improvisation și Ashtanga Yoga.
Participanții în cadrul GROWASP – Ground for Research and Orientation vor beneficia, pe durata desfășurării atelierelor la care se înscriu, de WASPer PASS, ce include:
- access la spectacolele prezentate la WASP, în baza rezervărilor și în limita locurilor disponibile | detalii despre programul WASP: http://waspmagazine.com/calendar/
- acces la mediateca WASP (arhivă video, publicații, cărți și reviste de dans și artă contemporană)
- acces la Media Lab, dotat cu aparatură de înregistrare audio și video, calculator și soft pentru editare video (pentru participanții înscriși la D.I.M.A.P).
Detalii despre GROWASP.