DIALOG: Post-surveillance art

cover event facebook

Invitați: Anda Zahiu, Constantin Vică, Cristian Iftode, Cristina Voinea, Iosif Király
Moderatoare: Andreea Căpitănescu

14 noiembrie, 19:00
WASP – Working Art Space & Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, București
WASP STUDIOS invită publicul, luni 14 noiembrie, ora 19:00, să ia parte la o discuție despre era ”documentată” vizual de către camerele de supraveghere. În dialogul moderat de Andreea Căpitănescu, filosofii Anda Zahiu, Constantin Vică, Cristian Iftode, Cristina Voinea și artistul Iosif Király propun o analiză publică despre etica urmăririi în societatea contemporană.
Tema supravegherii este din ce în ce mai de interes, iar după un “tsunami” global precum cel trăit în primăvara 2020, când atât în presă cât și printre oamenii obișnuiți au fost oferite ca exemple pozitive serviciile secrete israeliene, care folosesc tot arsenalul lor tehnologic pentru a vedea cine respectă și cine nu restricțiile impuse de guvern, sau când în China și în Europa dronele au supravegheat cine ieșea din casă, discuția despre “Siguranța SAU Viața privată” este cu atât mai interesantă și de actualitate.
Prelungirea contextului pandemic și valul teoriilor conspiraționiste, fake news-urile și dezbaterile tot mai prezente privind drepturile și limitările impuse de guverne, precum și lejeritatea cu care admitem să furnizăm informații și imagini personale în social media, sunt câteva din problematicile propuse spre a fi abordate în cadrul unui dialog ce aduce în discuție atât o perspectivă artistică, cât și antropologică și filozofică.
O direcție importantă a dialogului între invitații WASP Studios, este reprezentată de perspectiva suprapunerii realității prezente a temei supravegherii, cu trauma istorică a generației ce a trăit în perioada regimului totalitar comunist – supravegherea poliției (securitatea).
Cum se raportează artiștii, tinerii și populația generală la aceasta temă?
_______________________
Anda Zahiu este doctorandă a Facultății de Filosofie (UB) și membră a Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, cu specializare în filosofia politică și etica aplicată. Interesele ei de cercetare vizează impactul noilor tehnologii asupra sferei moralității și diversele moduri în care putem conceptualiza dreptul la viață privată.
Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Susține cursuri de Etica tehnologiilor, Etica și politica noilor tehnologii, Tehnologie și dezvoltare, Morality, Business and Information Technology, Ethics of Cognitive Technologies, Filosofia istoriei, filosofia viitorului sau Cultură digitală. Ariile sale de interes sunt plasate în etică aplicată, etica informației și computerelor, filosofia informaticii și inteligenței artificiale, bioetică, filosofie socială și politică. A publicat diverse articole despre internet și ameliorarea cognitivă, Inteligența Artificială și etica viitorului, responsabilitatea sistemelor de IA, epistemologia și politica datelor deschise, politica piraților, roboții ca asistenți și companioni, conflictul dintre instituțiile proprietății intelectuale și normele informale online.
Cristian Iftode este directorul Departamentului de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei de la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din țară și străinătate (The New Bioethics, Phenomenology and the Cognitive Sciences, AJOB Neuroscience, Ingenium, Public Reason etc.), precum și volume de autor, dintre care menționăm Aristotel. Problema analogiei și filosofia donației (Editura Univ. din București, 2015), Viața bună. O introducere în etică (Ed. Trei, 2021) și Filosofia ca mod de viață: Sursele autenticității (Ed. Trei, 2022, ediția a doua). Susține constant conferințe publice, ateliere de filosofie practică și desfășoară o consistentă activitate publicistică (Dilema veche,Scena9 etc.), menită să probeze relevanța filosofiei pentru viața de zi cu zi.
Cristina Voinea este asistent universitar la Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, din cadrul Academiei de Studii Economice. Și-a obținut doctoratul în 2019, la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, cu o teză care studiază cum puterea privată și cea statală se împletesc în guvernanța internetului. În cercetare, Cristina urmărește felul în care noile tehnologii influențează viețile noastre morale, lucrând la confluența mai multor domenii, precum etica și politica noilor tehnologii sau psihologia morală. Studiile sale au fost publicate, între altele, în reviste precum Technology in Society, Science and Engineering Ethics, Ethics and Information Technology și Journal of Bioethical Inquiry.
Iosif Király este artist vizual, profesor la Universitatea Națională de Arte București, unde predă din 1992. Este co-fondator al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică (1995). Lucrările sale investighează relația dintre percepție, timp, sincronicitate și memorie prin intermediul fotografiei, instalațiilor de artă, desenului și, mai recent, al videoclipului. A inițiat, coordonat și, împreună cu arhitecți, artiști vizuali și antropologi, a participat la proiecte de cercetare legate de schimbările care au avut loc în România post-comunistă: D-Platform, RO-Archive, Triaj, Tinseltown. În anii 1980, Iosif Király a devenit activ în rețeaua mail art, o mișcare underground internațională înființată de Fluxus. După 1989, a expus atât individual, cât și în cadrul grupului subREAL*.
Andreea Căpitănescu este curator al spațiului WASP Working Art Space and Production, manager cultural și artist. Cu o formare profesională în dans contemporan (UNATC), management de proiect în limba engleză (SNSPA) și cercetare doctorală în arte (UNARTE), este interesată să experimenteze noi cadre de lucru multidisciplinar, cu potențial catalizator de schimburi artistice și teoretice, care modifică și influențează procesele de creație și propun noi versiuni personale, autentice. Din 2005 este director al eXplore festival, iar din 2008 co-organizator al proiectului european Jardin d’Europe, respectiv Life Long Burning. A fost curatoarea programului de artele spectacolului pentru festivalul EUROPALIA România (Bruxelles), iar din 2021 este lector în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
__________________________________
Producător: WASP Studios // Co-producator: Asociatia 4Culture
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Top