Diorama|performance de Ingri Fiksdal

FB covers

DIORAMA
performance de Ingri Fiksdal
Locație: În fața Bibliotecii Naționale a României (intrarea principală)
Data: 28 & 29 octombrie 2023
Ora: 17:00
Intrarea liberă
WASP Studios prezintă la București performance-ul DIORAMA, coordonat de fundația Fiksdal Dans Stiftelse și realizat în urma unui workshop la care au participat dansatori din România și Norvegia. Evenimentul are loc în cadrul proiectului EMERGING TOWARDS (FUTURE), organizat de WASP Studios in parteneriat cu Fiksdal Dans Stiftelse.
Cu seria de performance-uri Diorama, Fiksdal pune în scenă perspective particulare asupra peisajelor naturale și urbane din diferite orașe și contexte urbane. Cuvântul “diorama” se referă la un model tridimensional al unui peisaj, așa cum este expus în muzeele de istorie naturală. Un alt sens al cuvântului diorama este legat de practica introdusă în teatrul francez de Louis Daguerre în 1822, în care publicul asista la scenele cu tablouri de peisaj manipulate atent prin efectele de lumină și sunet ce ofereau întregului spectacol o impresie a unui spațiu real. În performance-ul Diorama, Fiksdal folosește coregrafia ca lentilă prin care modifică sau interferează cu o anumită priveliște și ghidează profunzimea acesteia. Prin scenografia ca practică ecologică și intervenție particulară, spectacolele DIORAMA reflectă asupra conexiunii și interdependenței dintre corpul uman și peisajul urban. Muzica este compusă de muziciana norvegiană Jenny Hval și artistul Lasse Marhaug, compoziția fiind gândită să se strecoare în peisaj.

Coregrafa INGRI Midgard FIKSDAL este stabilită și lucrează în Oslo, Norvegia. Aceasta deține un doctorat în cercetare artistică la Academia Națională de Arte din Oslo, intitulat ‘Affective Choreographies’ (2019). În prezent lucrează la o serie de proiecte care cercetează postumanul și această hegemonie a cunoașterii și puterii. În cadrul acestora, coregrafia este înțeleasă ca un format de ficțiune speculativă care poate propune înțelegeri complexe și multiple ale corpului, genului, speciei, etniei, cunoștințelor și istoriei. Ingri este preocupată de modul în care practica și teoria sunt îmbinate în munca sa, într-un mod în care niciuna nu este percepută ca fiind anterioară celeilalte. Din 2020, Ingri este cercetător artistic afiliat la CoFUTURES la Universitatea din Oslo.(www.cofutures.org). Grupul CoFUTURES condus de Bodhisattva Chattopadhyay cercetează futurismul global din tradițiile non anglofone.
Lucrarile lui Ingri Fiksdal au fost prezentate în ultimii ani la Obscene Festival din Seul, Homo Novus din Riga, Kunstenfestival din Bruxelles, Palais de Tokyo din Paris, Muzeul de Artă Contemporană din Chicago, festivalul Santarcangelo, Beijing Contemporary Dance Festival, Sommerszene din Salzburg, Reykjavík Art Museum, brut-Wien, Teatro di Roma, Harbourfront Centre Toronto, Contemporary Art Center Cincinnati, BUDA Kortrijk, Tanzhaus NRW din Dusseldorf și Steirischer Herbst Festival din Graz, și în turnee extinse în Norvegia. Ingri este susținută de Fri scenekunst – kunstnerskap de la Arts and Culture Norway. Mai multe informații aici: https://ingrifiksdal.com/
Concept, coregrafie: Ingri Fiksdal
Muzică: Jenny Hval and Lasse Marhaug
Costume: Fredrik Floen
Dezvoltat și performat de: Rannei Grenne, Pernille Holden, Harald Beharie, Louis Schou-Hansens and Jeffrey Young
Outside eye: Venke Sortland
Foto: PASSAGE Festival by Karsten Piper, Owen Fiene, Briony Campbell, Istvan Virag, depARTures Festival / JOINT ADVENTURES by Michael Reinecke
Producție și distribuție: Nicole Schuchardt
Producție și administrație: Eva Grainger and Kristin Skiftun
Originally commissioned by: Situations
Produs de: Fiksdal Dans Stiftelse
Co-produs de: Black Box Teater Oslo, BIT Teatergarasjen Bergen, Dansens Hus Oslo, Santarcangelo Festival and ”apap-Performing Europe 2020 – co-funded by Creative Europe Programme of the European Union”
Sprijinit de : The Norwegian Art Council and the Norwegian Artistic Research Program.
______________________________
Proiectul EMERGING TOWARDS (FUTURE) punctează barierele care stau în calea accesului la cultură, investind prin activitățile propuse în capitalul uman și în potențialul acestora ca generator de produse inovatoare, prin dezvoltarea infrastructurii artelor contemporane și antreprenoriatului cultural, prin transfer de cunoștințe și schimburi bilaterale.
Mai multe informații: https://emergingtowards-future.com/
______________________________
Promotor proiect: WASP STUDIOS
Parteneri de proiect: Fiksdal Dans Stiftelse, Cristian Ștefănescu Arhitect (a-works)
Valoarea totală a proiectului: 978.118,21 lei (197.675,51 euro)
Suma finanțării nerambursabile (85% grant SEE și 15% buget național): 978.118,21 lei (197.675,51 euro)
Durata: 18 luni
Locația implementării: București (România) și Bergen (Norvegia)
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.

Top