Eszter Salamon: Monument 0.8 Manifestations

69831041_2490927824284383_872591613421944832_n

Explore Festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

13.10.2019 // WASP Working Art Space and Production // 19:30 – 22:00
Eszter Salamon în colaborare cu Marilena Preda-Sânc: Monument 0.8: Manifestations
Work in progress / Dans contemporan / Contemporary Dance
Aftertalk: Eszter Salamon, Marilena Preda-Sânc & invitați / guests

Intrarea liberă / Free entrance
Reservations: contact@waspmagazine.com

Manifestations este un colaj de reprezentații performative, vizuale și sonore, care animă un spațiu emancipator prin împletirea urmelor din istoria românească a feminismului, a gesturilor artistice și a perspectivelor feminine în istoria picturii și muzicii tradiționale. Acest spectacol coral destabilizează nu numai părerile dominante despre istorie, ci și barierele construite pentru a separa expresii artistice, culturi, națiuni și identități. Pe măsură ce piesa creează un spațiu de memorie trans-istoric și transdisciplinar, o nouă ecologie a relaționalității ia viață printr-o țesătură hibridă de mișcări politice și coregrafice, generând o nouă matrice poetică.
Perfomance-ul a căutat întotdeauna să unească arta și viața. Cum și de ce este important să abordăm istoria marginalizată a feminismului în contextul românesc și est-european – la periferia conștiinței noastre istorice colective?

MONUMENT 0.8: Manifestations

Concept și direcție artistică: Eszter Salamon
Colaborare artistică: Marilena Preda Sânc
Dezvoltat împreună cu și interpretat de: Salka Ardal Rosengren, Mădălina Dan, Flavia Giurgiu, Corina Mitrovici, Judith State, Ágnes Enyedi
Lumini: Sylvie Garot
Direcție tehnică: Rima Ben Brahim
Asistent de proiect: Liza Baliasnaja
Antrenor vocal: Elena Gheorghe
Cercetare: Valentina Iancu
Producție: Studio E.S / Elodie Perrin, WASP Studios

Comisionat de: Europalia România (Bruxelles), Andreea Capitanescu (curator)
Co-produs de: Europalia România (Bruxelles), Institutul Cultural Român, Kaaitheater, Asociația 4Culture
Susținut de: Life Long Burning / Programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Partener: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București

Mulțumiri speciale Liei Perjovschi, pentru desenele și cercetarea „Feminismul românesc”, Oliviei Nițis, Oanei Băluță, Mariei Balabaș
Studio E.S. este susținut de DRAC Ile de France

Eszter Salamon este o artistă și interpretă care locuiește și lucrează în Paris, Berlin și Bruxelles. Din 2001, creează lucrări solo și colective ce au fost prezentate în spații și festivaluri destinate artei spectacolului din întreaga lume, inclusiv Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Avignon Festival, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, Nanterre-Amandiers, FTA Montreal.

Este frecvent invitată să își prezinte lucrările în muzee, inclusiv MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin, Museo Reina Sofia. Expoziția sa, Eszter Salamon 1949, a fost prezentată în 2015 la Jeu de Paume ca parte din proiectul ›Satellite‹, curatoriat de Nataša Petrešin-Bachelez.

Opera lui Eszter Salamon are în centrul său coregrafia utilizată ca mijloc de navigare între diferite suporturi media, precum sunet, text, voce, imagine, mișcări corporale și acțiuni. În 2014, a inițiat o serie de lucrări ce explorează atât noțiunea de monument, cât și practica speculării asupra modului în care istoria e creată.

Eszter Salamon este artist în rezidență la Teatrul Nanterre-Amandiers. Este laureată a Premiului Evens Art 2019.

Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București. Din 1980, lucrările sale au fost prezentate la nivel internațional, în muzee, festivaluri, conferințe, simpozioane, spații expoziționale și galerii.

Integrând formele tradiționale de artă și new media, operele ei vizualizează și investighează corpul / mintea / sufletul / comportamentul în raport cu natura și spațiul social / politic și reprezentativ. Opera sa explorează problematica feminismului ca gen / vârstă și femeia ca lider într-o notă eco-feministă.

Și-a expus lucrările artistice în numeroase expoziții naționale și internaționale, festivaluri și a luat parte la rezidențe (Kulturkontakt Vienna, Franklin Furnace, N.Y.). Videoclipurile, picturile, desenele, instalațiile și intervențiile sale în fotografie se află în muzee sau colecții private, precum: Muzeul Național de Artă Contemporană, București MNAC; Arhitekturni Muzej Ljubljana; Kunsthalle, Nürnberg; Albertina Art Collections, Vienna.

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Working Art Space and Production Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic Al RomanieiMuzeul Național De Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Designist.ro, FEEDER.ro, IQads, România Pozitivă

Credit fotografie: Lia Perjovschi

Top