GROWASP | Feldenkrais Technique | Valentina de Piante

feld

14 – 15 noiembrie, 14:30 – 16:30

Înscrieri: contact@waspmagazine.com

Taxă de participare: 100 lei / 50 lei pentru studenți

Curs de mișcare cu metoda Feldenkrais

Întâlnirea cu metoda Feldenkrais a afectat profund felul în care dansez, creez și predau. Din 2013 am început specializarea la Istituto per la Formazione Feldenkrais din Milano, fondat de către Mara Della Pergola, elevă directă a lui Moshe Feldenkrais, iar de mai mulți ani cercetez cu grupe diferite, de la profesioniști la amatori; impactul pe care îl are studiul corpului asupra personalității, asupra felului nostru de a fi.

Ce este mișcarea?

Metoda Feldenkrais pornește din întrebări adresate corpului.
Ea consideră mișcarea ca un puternic instrument de cunoaștere, partea unui fenomen complex care înglobează emoțiile și gândirea.
A schimba felul obișnuit în care ne mișcăm înseamnă de fapt a schimba tiparele de gândire și cele emoționale.
Cum putem deveni mai conștienți de noi înșine prin mișcare?
Fiecare dintre noi are o modalitate unică de a se mișca și deține un potențial infinit de acțiuni. Doar că, fără o explorare constantă și conștiință corporală, aceste posibilități de acțiune nu se concretizează niciodată.
Simțim înainte de a înțelege.

Metoda ne învăță: creativitatea, mișcarea și sensibilitatea în ceea ce facem schimbă felul în care gândim și ne comportăm.
Pentru Feldenkrais gândirea, percepția și emoția sunt toate prezente în timp ce acționăm.

Cursul
Metoda mizează pe o învățare organică și se adresează oricărei persoane care dorește să se cunoască: de la tineri la mame, tați și bunici, de la dansatori la psihologi și fizioterapeuți, de la profesioniști de diverse specialități la atleți. Printr-o serie de lecții care eviscerează infinitele combinații și componente ale acțiunii, vom ajungem să reinventăm schemele neuromotrice abituale printr-o explorare ludică și creativă. În această deconstrucție a schemelor de acțiune, mușchii agoniști și antagoniști se echilibrează și odată ce dispar tensiunile se manifestă emoții, imagini, idei și alte asocieri. În acest context, fiecare ajunge să se elibereze de tipare, de anxietate, de stările emoționale conflictuale, accesând propriul potențial și o modalitate de a fi armonioasă și pozitivă.

Obiectivele
Întregul curs va fi ca și cum am învăța a două oara într-o formă infinită de feluri, dincolo de obiceiuri și de blocaje cu care ne identificăm. Fără modele exterioare și prin senzațiile noastre, vom deveni capabili să ne debarasăm de tensiunile inutile, de o respirație dezorganizată, de grabă, de nevoia de a mulțumi pe cineva. Feldenkrais spune:
„Noi nu ne cunoaștem. De fapt, și vă veți da seama în câteva minute, felul în care ne cunoaștem nu ne permite să avem un control real asupra noastră înșine. (…) Nu sunteți voi cei care acționați, dar durerile voastre, bolile voastre, inabilitățile voastre, lucruri vechi învățate, care nu mai stiți ce au fost: acestea dictează acțiunile voastre.”

BIO
Valentina de Piante Niculae este coregraf și dansator, doctor în artele spectacolului. Este profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. În postura de coregraf studiază co-prezența diferitelor inteligente ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrând diferite nivele ale conștiinței: emoționale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri și ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre alții.
Este profesor invitat în diferite universități și instituții de cercetare. În 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a început cursuri de formare în metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano 8 pentru a deveni practicianul metodei.

Top