Hardly Ever | Francesco Scavetta

12191602_1243888182303371_2496769760036453167_n

6 & 7 Noiembrie 2015 | 19:30

Coregrafie & Concept: Francesco Scavetta.
Creat în colaborare cu: Gry Kipperberg, Erikk McKenzie, Orfee Schuijt, Thomas Vantuycom.
Dramaturgie: Sasa Bozic.
Costume: Gjøril Bjercke Sæther.
Scenă: Francesco Scavetta, Gjøril Bjercke Sæther and Per-Anders Karlsson.
Producție: Wee.
Co-producție: Dansens Hus.
În colaborare cu: Vitlycke-Centre for performing arts, Göteborg Dans & Teater Festival and WASP/4Culture Bucharest.
Cu sprijinul: Arts Council Norway and Fond for lyd og bilde.

Hardly ever, noua creație Wee, explorează noțiunea adevărului și minciunii în teatru și în experiența noastră cotidiană, ducând mai departe cercetarea începută odată cu spectacolul Sincerely yours (2008-09). Creația se joacă cu golul dintre așteptările create și ivirea neprevăzutului. Prezentarea juxtapunerii dintre reacțiile fizice și cele declarative, în care mici asocieri greșite deschid universuri pentru noi asocieri. Francesco implică corpului într-o coregrafie a spațiului cu ajutorul vocii, cântecului și discuțiilor, folosindu-se de un text semnificativ, care informează asupra înțelesului său și afectează evocările.

În Hardly ever, corpul performer-ului este înțeles ca o ficțiune peste care se poate așeza o infinitate de conflicte care devin vizibile prin articularea lor prin mișcare. Performance-ul se concentrează pe capacitatea transformativă a performerului, care se află într-o stare de flux și într-o re-negociere permanentă a propriei creații în ochii și urechile publicului.

Spațiul ce-l înconjoară pe performer oferă o platformă pentru expresii nedefinite, un loc de joacă experimental unde dansatorii construiesc diferite identități fizice, persoane și conflicte, comunicând prin corp și dezvoltând un limbaj fizic, în conformitate cu noile personaje.

Cum să lăsăm și să încurajăm corpul să lucreze în feluri noi, îndoielnice, stupide și ineficiente? Ce înseamnă lucrul acesta pentru spectatorul care privește și cum confruntăm spectatorul în legătură cu producerea a ceva frumos, dar care se devodește a fi în același timp o ficțiune sau o minciună?

BIO

Francesco Scavetta s-a născut la Salerno și a studiat la Academia Națională de Dans din Roma, absolvind secția de Teatru și Arte performative și este masterand în Științele Comunicării. În cariera sa artistică, consideră relevante întâlnirile cu coregrafi, profesori și regizori precum Anne Theresa De Keersmaeker/Rosas, Giorgio Rossi/Sosta Palmizi, Dominique Dupuy, Adriana Borriello, Lans Gries/Trisha Brown și Bernardo Bertolucci.
Stilul său dramaturgic a fost adesea asociat cu atmosfera unui vis ciudat sau cu viața unui copil: ciudată, amuzantă, poetică și în același timp, surprinzătoare. Performance-ul creat se schimbă din punct de vedere al formatului și esteticii.

Hardly Ever este un eveniment prezentat în cadrul eXplore festival #10.

Top