Livia Mateiaș (RO), Teleportal

Teleportal | Livia Mateiaș (RO) | instalație multimedia (dimensiuni variabile / sfere polipropilenă, proiecție video)

Putem să ne imaginăm teleportarea?

Mister, posibilități nelimitate, spațiu fragmentat, materie cosmică necunoscută, acestea sunt subiectele instalației Teleportal. Compusă din Teletension, un fragment de spațiu care pulsează și reflectă energia cosmică, și Telematter, transfer de forță în materie reală, tangibilă și aglutinată, plasată undeva la granița dintre cunoaștere și necunoscut, instalația Teletension este asemeni unui portal deschis, care conduce spre infinit. Ocurența și evanescența acestei materii tensionate este impredictibilă, fiind transferată prin procesul ideatic al teleportării în Telematter. Astfel, Teletension rămâne un spațiu virtual imaterial, o idee și o formă dinamică pentru căutarea misterului cosmic, iar Telematter devine un spațiu real, definit de materie condensată.

Instalația Teleportal solicită imaginația privitorului și propune imersiunea într-un spațiu abstract, pe tărâmul infinității cosmice.

Statement artistic:
Consider cosmosul ca fiind unul dintre cele mai mari mistere cu care se confruntă umanitatea. Creația personală se bazează pe interpretarea acestei tematici cosmice, pe imaginarea unor posibilități creative în contextul teoriilor cosmologice contemporane și pe inventarea unor forme care interrelaționează în manieră artistică cu diferite obiecte de inspirație cosmică. Căutarea infini- tului, a misterului și a neconvenționalului sunt subiecte care reflectă un plus de interes și care îmi stimulează în mod creativ viziunea artistică personală.

Livia Mateiaș este unul din artiștii în rezidență din cadrul Platforma X, cel mai nou program internațional de rezidențe artistice pentru cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media din București.

Top