Marieke Helmus

Marieke Helmus este prezentă în cadrul eXplore dance festival #8 cu un Workshop Video Dans și un Coaching Project din programul Meet the Next Generation.

Pentru Marieke Helmus (1980, Winschoten), drumul către regie de film a fost departe de convențional. A studiat științele medicine, în timp ce și-a devotat tot timpul liber pentru a realiza scurtmetraje. Acum șase ani s-a hotărât în cele din urmă să continue în domeniul filmului.

Filmele sale înfățișează oameni extraordinari. Lumea lor interioară este expusă prin scene sau interviuri jucate, totuși prin adăugarea dansului, mimei sau efectelor vizuale, publicului i se oferă o perspectivă neobișnuită.

Marieke Helmus a explorat forme particulare de expresie prin mișcare în (sub)culturi în filmele sale. În Cape Town Soup a lucrat cu dansatori africani tradiționali și i-a încurajat să experimenteze dansul modern. În Rotterdamse Tranen (Rotterdam Tears) a examinat relația pe care o au tinerii dansatori cu punctele de comfort și discomfort din Portul Rotterdam. Ambele filme sunt o combinație proaspătă de portrete documentare și scene de dans și experimentale. Pentru performance-ul docu-dans Sneak Preview, a investigat libertatea de mișcare a unei femei arabe cu văl. Ultimul ei film Dansen in Stilte (Mișcări Silențioase) este despre limbajul semnelor și dans.

Primul ei film Weet wat je in huis haalt a câștigat premiul întâi al Fair Food Film. Scurtmetrajul Als alles bijzonder wordt a fost selectat pentru Gouden Reiger. Ultimul ei film Dansen in Stilte a fost selectat pentru competiția Cinedans 2013. Ca regizor, a fost îndrumată de Mijke de Jong și Noud Heerkens. O zi pe săptămână lucrează ca doctori de tratament pentru dependenți la Jellinek Clinic Amsterdam.

Related posts

Top