Mișcăm lumea — Atelier de dans contemporan pentru copii, Alexandra Bălășoiu

Fotografie din spectacolul  „Ghost", în coregrafia Colette Sadler. Spectacol realizat în urma unui atelier pentru copii găzduit în cadrul secțiunii Stage & Playground - eXplore dance festival #9, 2014.

Mișcarea este cea mai accesibilă componentă a individului. Felul în care mergem, stăm sau privim conține în sine o infinitate de informații despre trecutul, prezentul și potențialul nostru. Prin încorporarea unor scheme motrice inteligente, ne eliberăm de tensiunile, emoțiile și gândurile negative. Într-o lume care ne bombardează cu idei și imagini prefabricate, corpul nostru este o arhivă vie și singurul indicator onest de înaintare. A te simți bine în pielea ta începe de la a îți cunoaște și stăpâni corpul. Libertate în mișcare înseamnă fluiditate și creativitate în gândire.

Din ce în ce mai multi adulți se orientează spre cursuri de dans contemporan sau alte practici de educare corporală în vederea eliberării unor tensiuni acumulate și corectarea unor obiceiuri nesănătoase. Atelierul „Mișcăm lumea” urmărește educarea unor generații care își păstrează și cultivă inteligența corporală, creativitatea și curiozitatea specifice copilăriei.

Plecând de la principiile învățării prin joc, vom folosi metode apropiate de cele din lumea dansului profesionist precum Ideokinesis, înțelegerea unor principii fizice (gravitație, inerție, echilibru, balans), studiul mișcării animalelor sau preluarea unor calități ale mediului natural. Vom lucra atât cu structuri fixe care încorporează principii fundamentale în vederea dezvoltării inteligenței și memoriei motrice, cât și cu improvizații menite să dezvolte curajul, creativitatea și dorința de explorare.

„Când un copil se joacă el pune în funcțiune toată capacitatea sa de a stăpâni și influența realitatea.” (Jean Piaget)

De-a lungul celor 5 întâlniri vom construi împreună o altfel de lume pe care o vom prezenta părinților și tuturor celor interesați de ceea ce ar putea să însemne o lume a copiilor.

Alexandra Bălășoiu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, secția Coregrafie în 2014, piesa ei, „acum”, obținând Premiul pentru cea mai bună Coregrafie. De-a lungul timpului, a avut acces la o bogată varietate de stiluri și abordări care i-au influențat traseul. Fiind ghidată în cadrul Universității de Raluca Ianegic și de Valentina de Piante, a devenit treptat atașată de practici somatice precum Body Mind Centering (BMC) sau Feldenkrais și și-a dezvoltat propriul stil care implică improvizație, emoții și întrebări.

În 2013 a prezentat 1-1 în eXplore dance festival #8, în cadrul Platformei RO. De curând a fost selectată de 4Culture pentru un Wild Card în cadrul programului Life Long Burning și a fost integrată în cadrul programului de masterat ex.e.r.ce la CCN Montpellier, pe durata unui workshop intensiv susținut de Deborah Hay și DD Dorvillier. De-a lungul timpului a participat la ateliere cu artiști precum Baris Mihci, Lola Keraly, Alessio Castellacci, Francesco Scavetta, Inaki Azpillaga, Sergiu Matis.

Ca performer a făcut parte din spectacolele „0002 | birdville”, „Dispatched”, „Camera 0001_Fabrica de Vise” și scurt-metrajul „Silent Places” (coregrafia: Simona Deaconescu), „Nu știu” (coregrafia: Andreea Belu), „Skinned – o expoziție vie” (concept: Alexandra Gîrbea), „Regina de Gheață” (coregrafia: Ruxandra Chelaru), „Birthday Suit” (coregrafia: Anita Polici), „The Man Parted The Sea To Devour The Water” (coregrafia: Silviu Mititelu), „Everything Is Connected” (coregrafia: Ana Iorga).

În practica pedagogică își dorește să ofere acces la ceea ce consideră ca a fost esențial în dezvoltarea ei personală și profesională. Atunci când lucrează cu oameni în calitate de coregraf sau de profesor, își propune crearea unui context în care aceștia pot explora cu libertate și curaj ideile/întrebările/principiile asupra cărora le ghidează atenția.

Informații utile:
Modul de 5 ședințe/grupă.
Taxa de participare: 150 LEI.

Plata se face în prima zi de curs.

Cursurile se desfășoară sâmbăta și duminica, de la 11:00-12:00, astfel:

  • grupa 1 (6-10 ani): 15, 22, 29 noiembrie, 6 și 13 decembrie 2014
  • grupa 2 (6-10 ani): 16, 23, 30 noiembrie, 7 și 14 decembrie 2014

Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: Înscriere atelier de dans contemporan pentru copii.
Temen limită: 14 noiembrie 2014.

Top