Olimpiu Bandalac | Lamentatio

13407050_1427142363977951_4040450566319352780_n

Olimpiu Bandalac | LAMENTATIO 2016
Proiect selectat în cadrul Visualizing the sound 2016
Curatori: Olivia Nițiș și Ciprian Ciuclea
Opening: 25.06.2016 | 8pm
WASP – Working Art Space and Production
Str. Ion Minulescu 67-93, sector 3, Bucuresti

Lucrarea vizează explorarea posibilităților multiple de expresie ale vocii umane. Concepută ca o instalație de sunet si video, ea pune accentul pe rezultatul unei procesări complexe a unei linii melodice de factură barocă: aria “J’ai perdu mon Eurydice” din opera Orfeu și Euridice, de Christoph Williband Gluck (1762). În studio, o solistă înterpretează diferite versiuni ale acestei arii, improvizând, pe cât posibil, mixandu-se ulterior patru canale sonore diferite.
Rezultatul este suținut de două proiecții video simultane. Concepută ca un performance cu durata de 16 minute, LAMENTATIO va permite intervenția live a solistei Amelia Stoicescu.
LAMENTATIO vorbește despre pierderea unei ființe iubite (Eurydice), pierderea unor amintiri si pierderea identității.

BIO
Olimpiu Bandalac este artist vizual, născut în 1955. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu in 1978. Este preocupat de zone diferite ale artei contemporane: desen, instalație, film, multimedia, performance si deseori urmărește interactivitatea cu publicul. A fost fondatorul (alaturi de Teodor Graur) a grupului Euroartist Bucuresti intre 1994-1996. Elementele arhaice aparținând culturii locale constituie puncte de pornire în lucrul de atelier. Oscilând prin cunoaștere între Europa și Asia, între Nord și Sud, artistul cercetează, prin lungi călătorii, aspectele definitorii ale culturii. Ultimul proiect personal „Întâlnire cu Sfinxul” a fost deschis in decembrie 2015 în București. Olimpiu Bandalac trăiește și lucrează în București.

VISUALIZING THE SOUND este un proiect cultural realizat de WASP STUDIOS în co-producție cu Asociația 4Culture.

Parteneri: Experimental Project, Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași.
Un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Top