OPEN STUDIO | work in progress

OPEN STUDIO Emerging Towards Studio

 

Visual Arts & Architecture

Marți, 25 iulie, în intervalul 14:00-19:00, vă invităm la o discuție în studio, alături de Cristian Ștefănescu (a-works), arhitect și artist aflat în rezidența „Endangered Spaces” la WASP. Procesul de lucru expus în spațiu reprezintă un work-in-progress al cercetării sale legate de fenomenul structurilor industriale abandonate. Cristian Ștefănescu parcurge un proces de transfigurare al structurilor abandonate, utilizând practici care împletesc experiența spațială și senzorială, adesea de natură marginală și periferică, ca formă de rezistență și alternativă la generalizarea, standardizarea și comercializarea mediului construit. Instrumentele de vizualizare a spațiilor industriale, utilizate de Cristian Ștefănescu, provoacă privitorul la multiple interpretări și asocieri cu ramificații către direcții filosofice, arhitecturale, artistice și socio-ecologice.

Ne dorim să dăm curs unei discuții confortabile pe subiectul situației clădirilor și a siturilor industriale din București și nu numai, întocmai pentru a facilita schimbul de practici, idei și soluții sustenabile. Ne-ar face mare plăcere să cunoaștem arhitecți, artiști și persoane interesate de subiect.

Rezidența face parte din proiectul Emerging Toward(Future), proiect situat la confluența dintreartă, ecologie și arhitectură. Rezidența având o primă etapă de cercetare în Bergen (NO), reprezintă o parte integrantă a proiectului ce va desfășura pe parcursul anului atât expoziții cât și conferințe și discuții pe tematicile propuse.

BIO

Cristian Ștefănescu (n.1984) este un arhitect român/canadian, stabilit în Bergen, Norvegia. Încă din 2013 a început să activeze individual ca arhitect și artist, în tandem cu predarea la Școala de Arhitectură din Bergen. Munca sa se bazează pe o viziune a spațiului fizic ca o modalitate de verbalizare a unui limbaj ce creează însemnătate. Așa cum folosim litere, cuvinte și propoziții pentru a forma dialog și povești, la fel folosim materiale și componente individuale, cum ar fi pereți, ferestre și scări pentru a construi camere și clădiri. Ținând cont de relația reciprocă pe care o avem cu mediul nostru, pe măsură ce spațiile de zi cu zi în care locuim sunt treptat comercializate, standardizate și reglementate, riscăm să ne îndreptăm către un mod mai generalizat de a trăi, locui și reacționa în mediul nostru fizic, care ne erodează capacitatea de a coexista pozitiv.

Lucrările se desfășoară prin colaborări transdisciplinare cu o producție care variază de la lucrări de arhitectură de dimensiune socio-ecologice-culturale, instalații de artă în galerii și spațiul public, procese participative și ateliere de transformare a spațiului public, precum și cercetare, curatoriere, editare și organizare de prelegeri, ateliere și publicații.

Acestea au fost expuse în mai multe locuri, precum Architekturzentrum din Viena, în cadrul Bienalei de la Viena 2016, Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2021 și Muzeul Național de Artă Contemporană din România (MNAC), Hordaland Kunstsenter, USF Visningsrommet, Gyldenpris Kunsthall, Mikey Laundry Art Garden, BIT Teatergarasjen, Kunsthall 3,14, Unge Kunstneres Samfund (UKS), Kristiansand Kunsthall, Barents Spektakel și 2022 BETA Bienala de Arhitectură din Timișoara, România.

Promotor de proiect: WASP STUDIOS SRL

Parteneri de proiect: Fiksdal Dans Stiftelse, Cristian Ștefănescu Architect 

Parteneri media: Modernism, Revista Zeppelin, România Pozitivă, Empower Art&Artists, Revista Golan

 

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.

Alte informații:

Valoarea totală a proiectului: 978.118,21 lei (197.675,51  euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național):  978.118,21 lei (197.675,51 euro)

Durată: 18 luni

Locație de implementare: București (România) și Bergen (Norvegia)

Top