Perceptions of the Moving Body / lansare instalații video + conferință

VIZUAL NAG9_landscape2-01

24.04.2015 / WASP / 19:00 / Noaptea albă a Galeriilor

Perceptions of the Moving Body este un eveniment marca WASP care propune o viziune experimentală asupra corpului într-un context interdisciplinar. Noaptea va include instalații video, live performance-uri, conversații și participare activă, aducând publicul în mijlocul unei abordări complexe asupra corpului, obligându-l să meargă dincolo de limitele vizualului, către senzorialitate și experiment, dar și către analiză lucidă și informare științifică.

Seara se deschide cu o conferință coordonată de Valentina de Piante Niculae (coregraf, performer, profesor și cercetător al somaticii) și Dr. Radu Dop (medic, Eisenhower fellow, membru fondator al Grupului pentru Științe de Graniță), prima dintr-o serie de întâlniri ce vor pune în discuție teme contemporane și transdisciplinare ale corpului, științei și conștientizării, cu scopul de a crea un flux de cunoaștere și practici experiențiale, necesar atât artiștilor și oamenilor de știință, cât și fiecăruia dintre noi. Întâlnirea își propune să deschidă un dialog între somatică, neuroștiință și practică corporală, între conștiința corpului-minte și spiritualitate, punând accentul pe corp, pe o percepție complexă și simultană a interiorului și a exteriorului.

La prima vedere, suntem tentați să spunem că este vorba doar de mișcare, dar mergând mai adânc observăm că ea implică scheme motrice, organizări neurologice-oglindă celor mentale și celor emoționale, conștiință corporală, capacitatea de a fi prezenți emoțiilor, acțiunilor și gândurilor noastre. Imaginea de sine este în continuă transformare și se modifică în funcție de experiențele corporale cele mai diverse și trăite în adâncime. Mișcarea vehiculează trecerea la o altă perspectivă asupra corpul: dimensiunea lui fluidă și celulară, un infinit de informații care se întrețes pentru a transforma percepția și felul în care pășim în viața.
Întâlnirea se va articula în patru părți: o practică corporală, urmată de o discuție condusă de Valentina De Piante asupra corpului-minte. Aceasta va fi apoi potențată de viziunea vastă a unui cercetător de renume internațional, neurochirurgul dr. Radu Dop, care ne va vorbi de felul în care disciplinele antice orientale se întâlnesc acum, cu perspectivele contemporane ale neuroștiințelor, ajungând la triada corp-minte-spirit. În partea a patra publicul va deveni participantul activ al unui laborator de mișcare.

Pe parcursul serii, în două spații expoziționale vor rula în paralel instalații video provocatoare care tratează corpul și dansul din două perspective inedite, aducând semne de întrebare asupra limitelor percepției.

ESKAZISER – instalație video / Regizori: Andrea Lerner, Rosane Chamecki / Coregraf: chameckilerner

Ce nu își amintește una dintre primele mașini electrice care ne-a promis întărirea corpului, ESKAZIER, aparatul cu centuri din 1920?
ESKAZISER este o instalație cu 4 canale dezvoltată în timpul unei rezidențe la EMPAC, Troia, în 2014. Patru ecrane imense formează o cameră, iar publicul stă în centru. Totul durează peste 18 minute.
ESKASIZER este o colecție alcătuită din filmările a 4 femei, de vârste, tradiții și forme corporale diferite. Camera filmează în super slow motion (500 cadre/ secundă) cele patru corpuri și carnea lor care vibrează sub masajul aparatului cu centură Eskazier. ESKASIZER nu are nicio alegorie, nicio limbă, nicio cultură. Este despre fluxul cărnii, despre asocierea liberă și propagarea mișcării. Instalația evocă dezorganizarea sinuoasă a unui corp organic. Actul subversiv al instalației rezidă în însăși experiența, o repetiție mecanică generată de un aparat transformă cele patru corpuri într-o experiență meditativă, viscerală a cărnii.

Mai multe informații despre chameckilerner: http://chameckilerner.com/clold/bio.html

AMAUROS – instalație video / Regizor: Nicole Seiler / Coregraf: Nicole Seiler

Este oare posibil ca eliminând toate elementele vizuale dintr-un film încă să avem un film? “Amauros” ne provoacă să reconsiderăm imaginarul în dans.

Audio Description (audio-descriere) este un procedeu prin care filmele, spectacolele sau expozițiile devin accesibile și pentru publicul format din nevăzători, datorită unei voci din afara spațiului scenic care descrie elementele vizuale ale lucrării. Pentru Amauros, Séverine Skierski, o specialistă în audio-description pentru cinema și teatru, a înregistrat mai multe descrieri ale coregrafiilor. Aceste descrieri fac obiectul unei instalații video în regia lui Nicole Seiler.

Întreaga seară este centrată în jurul percepției, încercând să pună publicul într-o serie cât mai diversă de ipostaze care să îl direcționeze către o regândire a propriului corp și a felului în care acesta se mișcă. Vedem un corp în mișcare, discutăm motivațiile și conexiunile sale, plasăm totul într-un context științific și totodată istoric, experimentăm cu propriul corp, ajungem într-o dimensiune inaccesibilă ochiului cu ajutorul tehnologiei, simțim și imaginăm mișcarea în absența unor stimuli vizuali și chinestezici – un roller-coaster între interior și exterior, subiectivitate și obiectivitate, senzorialitate și luciditate.

Program:
19:00 – 21:30 : Conferință corporală | Creativitate și neuroștiință – White Box

    1 | Proiecție video – Valentina de Piante Niculae (10`)
    2 | Corpul-Minte – lecture susținut de Valentina de Piante Niculae (30`)
    3 | Întâlnirea neuroștiinței cu disciplinele antice orientale – lecture susținut de Dr. Radu Dop (30`)
    4 | Laborator de mișcare deschis publicului – coordonat de Valentina de Piante Niculae (60`)

19:00 – 03:00 Instalații video – White Box & Lounge Area

    ESKAZISER / Regizori: Andrea Lerner, Rosane Chamecki / Coregraf: chameckilerner
      AMAUROS / Regizor: Nicole Seiler / Coregraf: Nicole Seiler

 

Evenimentul face parte din programul de formare profesionala in artele performative contemporane – GROWASP si este organizat de catre Asociatia 4 Culture si WASP – Working Art Space and Production in cadrul Performance Situation Room, activitate din cadrul proiectului Life Long Burning. Cu sprijinul: Programul Cultura al Uniunii Europene.

Performance Situation Room este un model inovativ de cercetare și partajare de cunoștinte unde diferiți actori ai artei discută preocupările și interesele lor. Acesta susține un mediu în care are loc o reformulare dinamică a principalelor aspecte ale practicii artistice. Metoda de lucru variază de la module săptămânale sau lunare, conferințe de weekend, perioade de cercetare de 6 luni cu întâlniri pe Skype până la procese de studiu nomade.

Life Long Burning (LLB) este un proiect dedicat dezvoltării dansului contemporan și performance-ului european, precum și deschiderii acestei arii culturale către public. Programul este implementat pe o perioadă de 5 ani (1 Iulie 2013 – 30 Iunie 2018) printr-o rețea de asociații de dans, companii și case de producție.

Top