Coaching Project | Dance Film cu Simona Deaconescu

10838182_1124646920894165_5156037195970133400_o

Coregraful si regizorul Simona Deaconescu, a coordonat timp de o lună un laborator introductiv in bazele teoretice si practice ale filmului de dans. Atelierul face parte din initiativa D.I.M.A.P. (Directii inovatoare in multimedia si arta performativa), ca parte integrata a GROWASP, un program de formare profesionala in domeniul Artelor Performative Contemporane lansat de WASP in aceasta primavara. O parte dintre participanti au continuat seria intalnirilor cu Simona Deaconescu, fiind implicati intr-un coaching project intensiv organizat in cadrul proiectului ”Foreign Bodies”, care a avut ca rezultat 13 scurt metraje.

S-a vorbit despre corp si spatiu, relatia dintre miscarea aparatului de filmat si dans, estetica si directii artistice, perspectiva si unghiulatii. Am vizionat si analizat filme de dans sau adaptari pentru film ale unor spectacole, cautand sa intelegem granitele performative si specificul cinematografic. Am inteles si discutat diferentele dintre categoriile de filme de dans in speranta ca fiecare participant sa-si gaseasca propria directie. In timpul intalnirilor prelungite fiecare cursant a fost indrumat sa caute in el si despre el, subiecte care conteaza si il afecteaza, ganduri care-l urmaresc si emotii greu de exprimat prin cuvinte. Diversitatea experientei anterioare a grupului si-a pus amprenta asupra directiei de lucru, aducand in prim plan o atmosfera urbana, sensibilitate, fragilitate si atentia pentru detaliu si perspectiva. Cu un background in: dans, film, fotografie, arte plastice, actorie, stiinte sociale si comunicare, cursantii au gasit valori comune pe care le-au impartasit, s-au ajutat reciproc in timpul exercitiilor de filmare, au format echipe de creatie si de feedback. Ei au avut la dispozitie o bibliografie care a fost rasfoita cu interes, precum si o videoteca in care se regasesc filme de dans din circuitul festivalurilor de profil din ultimii ani.

Pentru a intelege mai bine fenomenul dance film, coregraful Simona Deaconescu a organizat in trei zile de duminica proiectii de filme de dans, co-prezentate de festivaluri de gen din lume: San Francisco Dance Film Festival [22 martie], Leeds International Screendance Competition [19 aprilie] si Pool Internationale TanzFilm Platfform Berlin [26 aprilie].

Rezultatul atelierului a fost prezentat sambata, 25 aprilie, ora 18.30, prin proiectarea unui making of, a unor materiale video realizate in timpul cursului si a unor exercitii de filmare realizate de cursanti in regie si coregrafie proprie. La final a avut loc o discutie libera intre public, coordonator si participanti.

Participantii la atelier: Corina Tatarau, Serban Manica, Razvan Bogza, Ioana Balanescu, Roxana Filipescu, Corina Sandru, Ionut Gighileanu, Carmen Lascoiu, Luana Genevive Florea, Ioana Manciu, Pawel Pelwinski, Daniela Sima, Oana Puscatu, Stefania Matei, Mircea Simil Popa, Antonela Millotte, Georgeta Corca, Alexandru Gheorghe

Coordonatorul atelierului: Simona Deaconescu.

REVOLVE

un dance film de Șerban Mănică, cu Șerban Mănică, imagine Alex Gheorghe.

WAVES

un dance film de Alex Gheorghe, cu Oana Pușcatu, imagine Alex Gheorghe.

NOISE

un dance film de Corina Tătărău, cu Luana Genevieve Florea,

imagine Ionuț Gighileanu.

MEMORIES FROM AN UNKNOWN WORLD

un dance film de Ionuț Gighileanu, cu Corina Tătărău, imagine Ionuț Gighileanu.

GENERATIONAL TRANSACTIONS

un dance film de Ioana Bălănescu, cu Ioana Bălănescu, imagine Andrei Alb.

ENCOUNTER

un dance film de Mircea Simil Popa, cu Ioana Bălănescu, Mircea Simil Popa,

imagine Andrei Alb.

DISPLEXIA

un dance film de Anca Petrescu, cu Anca Petrescu, imagine Răzvan Bogză.

DEFRAME

un dance film de Corina Șandru, cu Daniela Sima, Roxana Filipescu,

Corina Șandru, imagine Mihai Știrbu.

caNNot

un dance film de Roxana Filipescu, cu Georgeta Corca, imagine Răzvan Bogză .

BODY TRAVEL

un dance film de Daniela Sima, cu Șerban Mănică, Răzvan Bogză,

Pawel. D. Plewinski, Daniela Sima, imagine Ionuț Gighileanu.

BALANCE

un dance film de Oana Pușcatu, cu Oana Pușcatu, imagine Alex Gheorghe.

NiDay Girl

Un dancefilm de Carmen Lascoiu, cu Anca Petrescu, imagine Ionut Gighileanu,
montaj & sunet Cristian Georgescu.

INSTINCT

Un dance film de Luana Genevieve Florea, cu Luana Genevieve Florea,
Imagine Corina Șandru, Soundtrack: OutKast-”Pink & Blue”.

Activitate organizata in cadrul Foreign Bodies, proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului pentru Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul Patrimoniului Cultural European.

Top