Tandem Dance / 25-29 mai 2015

tandem dance

Ateliere intensive de improvizație de contact și conștientizare corporală pentru nevăzători și dansatori profesioniști cu Kjersti Kramm Engebrigtsen și Valentina de Piante.

În perioada 25-29 mai 2015, Asociația Tandem organizează la WASP 15 ateliere intensive de dans, conștientizare corporală și improvizație de contact pentru perechi formate din dansatori profesioniști și nevăzători. Atelierele vor fi conduse de Kjersti Kramm Engebrigtsen și Valentina de Piante și vor avea loc zilnic, între orele 10:00-12 :00, 13:30-15:00 și 15:30-17:30. Proiectul este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul programului „Promovarea Diversității în Cultură și Artă în Cadrul Patrimoniului Cultural European”.

Dansatoarea și coregrafa norvegiană Kjersti Engebrigtsen a absolvit cursurile London School of Contemporary Dance și are un master in educație speciala la Universitatea din Oslo pe baza unui curs de un an pentru copii cu deficiențe de vedere. În ultimii ani a participat în proiectul FRAGILE – ateliere de dans pentru nevăzători, finalizate cu trei spectacole – Edge, Plexus și Touched. În 2013 a primit pentru TOUCHED premiul criticilor de dans din Norvegia.

“The congenitally blind child seemed in a deep sleep. Her body lay dormant. It woke up slowly and liberated itself in all its simplicity.” Kjersti Engebrigtsen

Valentina de Piante este preocupată de tema corpului-minte și a inteligenței corpului. În ultimii zece ani, ca student doctorand (2010-2014), asistent universitar în cadrul ciclului de Licență, Masteratului în Coregrafie sau Masteratului în Arta Actorului și ca cercetător independent - a creat laboratoare ale corpului. În contexte academice și în instituții de cercetare a condus grupe de studiu eterogene cu oameni din diferite domenii de activitate (coregrafi, actori, profesioniști sau neprofesioniști) și a cercetat temele somatice și performativitatea lor.

“Putem atunci “să vedem” cu piela, cu auzul, cu gustul, cu mirosul, cu simțul chinestezic și proprioceptiv și putem să explorăm alte dimensiuni perceptive și cognitive, dincolo de supremația vizualului.” Valentina de Piante

Asociația Tandem, al cărei președinte este Florin Georgescu, nevăzător, doctor în psihopedagogie și un mare iubitor al bicicletei tandem și al sporturilor în echipe mixte, promovează de mult metode de eliminare a excluziunii sociale prin diverse forme de interacțiune socială care dărâmă barierele dintre grupuri, mizând mereu pe faptul că oamenii se adună și se împrietenesc pentru că se aseamănă la suflet și nu la trup.

Sperăm ca prin efortul acestor trei entități proiectul Tandem Dance să deschidă drumul unui alt fel de înțelegere a fenomenului incluziunii. Alături de noi vor fi profesori și elevi cu deficiențe de vedere de la Școala de Deficienți de Vedere Austrului din București, foști elevi ai Valentinei de Piante și întreaga echipă a Asociației Tandem.

Top