ȚARA NIMĂNUI : LABORATOR DE SOLO PERFORMANCE

sma

Descriere

Laboratorul intensiv propune explorarea de către participanți, pe propria piele, a Live Art-ului [1] și a Action-Performance-ului, privite ca fiind unele dintre cele mai vitale și nodale spații artistice ale momentului.

Artiștii tineri care nu se înscriu în zone sigure ale artelor performative găsesc mai greu teritorii care sa le valorizeze explorările. Laboratorul are o structură care ia în considerare autenticitatea și individualitatea artiștilor participanți, punându-i, în același timp, în mod natural în contact colaborativ. Vor fi selectați 6 artiști care, alături de artista Ioana Păun, vor explora zone de risc și tabu (personale, colective, din sfera actual socială sau politică, etc) și le vor atinge ”punctele nevralgice” prin acțiuni peformative. Pe parcursul laboratorului, fiecare va concepe un solo, care va fi prezentat în cadrul WASP într-un eveniment public.

Direcțiile de lucru în laborator sunt: corp, prezență, rezistență, relația cu publicul, propriile istorii, limite și riscuri. Sunt încurajați sa aplice artiști care, într-o eră suprasaturată mediatic, își centrează practica pe mijloace proprii și directe. Conceptul laboratorului – Țara  Nimănui – se referă literalmente la acel spațiu neocupat sau aflat sub dispută, în care nimeni nu pătrunde din cauza incertitudinii.

[1] Live-Art-ul a apărut ca și concept în anii ‘80 în Anglia, combinând dansul, teatrul, acțiunea într-o formă de expresie axată pe corpul artistului și, spre deosebire de Performance Art care a derivat din arta vizuală, se naște din creațiile avangardiste ale artiștilor de spectacole.

Desfășurare

Primele 5 ateliere se vor desfășura colectiv, urmând ca următoarele 3 sesiuni să cuprindă grupuri de 1-2 participanți care lucrează la propriul solo și își oferă feedback alături de coordonatoare. Grupurile de lucru vor fi definitivate în funcție de zone comune de interes și de comunicare. Ultimul laborator aduce împreună întreg grupul de artiști pentru a viziona lucrările solo și a realiza sesiuni de feedback. În cadrul atelierelor colective se vor explora teritorii de expresie individuală, se vor viziona documentări ale unor producții solo recente, internaționale și vor avea loc discuții în grup pe teme precum: statutul artistelor și artiștilor emergenți, oportunități și rezidențe de performance și arte emergente, producția de solo art. WASP ofera tuturor participanților acces liber la mediatecă și la bibliotecă.

Program:

Luni: 1, 8, 15 iunie
Miercuri: 27 mai;  3, 10 iunie
Vineri:  29 mai ;  5, 12 iunie

Intervalul orar va fi stabilit de organizatori împreună cu cei selectați.

Inscriere

Pentru a vă înscrie trimiteți un CV și un link video (vimeo, youtube sau link de download) cu un video al unei lucrări personale care se înrudește cu Performance Art-ul la adresa contact@waspmagazine.com

Termen limită: 25 mai 2015.

Ioana Păun | BIO

Ioana Păun (n. 1984, România) este regizor care lucrează și cercetează internațional, având educație în teatru și performance la UNATC București și Goldsmiths. Artista este interesată de subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. Proiectele Ioanei Păun au fost vizibile în România, Palestina, USA, Marea Britanie, Franța, Austria, România, Cehia, Grecia, Germania, Suedia și Italia în spații precum: Theatre Royal Stratford East Londra, Teatrul Schaubühne, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Teatrul Național din Iași, Teatrul Foarte Mic, Kunstraum Lakeside, Live Art Development Agency, WASP București, CEC ArtsLink, MAXXI Roma, Onassio Centre Atena, Fabrica de Pensule, Cinema Elvira Popescu.

Din 2012, Ioana a lucrat la o platformă de vizibilitate prin teatru pentru cele care muncesc în ”industria afecțiunii”, alături de artiste, jurnaliste, bone și menajere din Mexic, Filipine, România sau Puerto Rico, printre cele mai recente creații fiind spectacolul Produse Domestice. Proiectele recente ale regizoarei confruntă distopiile contemporane și imaginează situații în care participanții ajung să negocieze atitudini și politici de co-existență.

Ioana Păun a predat și a facilitat ateliere de Performance Art în cadrul Ashtar Theatre din Palestina, Atelier 35, UNATC, Universitatea Babeș Balyiai – Departamentul de Teatru, Live Art Development Agency Londra și The Academy of Performing Arts din Praga.

site    portofoliu    produse domestice

Top