Workshop chameckilerner @ WASP


”Ca artiști, suntem interesate să facem personalul public, folosind mereu corpul și prezența lui ca unelte. Nu mediul este cel care atrage piesele. În 1965, Susan Sontag a spus că stilul este în mesaj. Astăzi, noi credem că mediul este în mesaj. În viețile noastre, trăim mereu în prezent, trecut și viitor. Camera capturează doar prezentul. O reprezentație live, pe de altă parte, există doar în prezent și nu capturează nimic. Pentru fiecare piesa noi decidem care mediu este cel mai potrivit.În acest workshop ne propunem să prezentăm și să discutăm piese sau fragmente ale unor piese care au fost realizate ca instalații, video și/sau performance-uri. Apoi, vom implica cursanții în exerciții de grup pentru a experimenta cu concepte și idei simple precum repetiția, sincronicitatea, opoziția, precum și posibilele utilizări ale camerei. În final, vom discuta avantajele fiecărui mediu de a comunica fiecare idee către public.”

chameckilerner | Rosane Chamecki și Andreea Lerner

Duo-ul chameckilerner (Rosane Chamecki și Andreea Lerner) este recunoscut ca unul dintre fondatorii tehnicii de manipulare, folosind un vocabular de mișcare complex și articulat, integrat în structuri care definesc o stare psihologică a corpului. Cele două coregrafe sunt într-o căutare de redefinire a modului de mișcare și a felului în care corpul este reprezentat pe scenă. Printre cele mai importante creații ale artistelor se numără “Visible Content”, “Costumes by god” și “Exit”, performance-uri care împreună alcătuiesc o trilogie, focusată pe conceptul de extincție: dizolvarea punctului de atenție a spectatorului, discolcarea corpului, anularea funcțiilor autorului într-un performance. Cele două coregrafe se disting în peisajul american prin mișcarea lor brută, încărcată de fantezie. Atelierul condus de chameckilerner face o introducere în stilul caracteristic interdisciplinar al artistelor implicând arta video, analiză și structuri modulare performative.

Rosane Chamecki și Andreea Lerner sunt coregrafi și artiști video care creează împreună performance-uri, filme de dans și instalații sub pseudonimul de chameckilerner. Colaborează de 15 ani, timp în care au creat 28 de piese cu care au călătorit în turnee internaționale, câștigând aprecierea publicului de specialitate. Originare din Brazilia, cele două artiste au o carieră de succes în New York activând în spații destinate artei contemporane precum: Dance Theater Workshop, The Joyce Theater, The Kitchen, Performance Space 122, Jacob’s Pillow etc. Din 1995 sunt comisionate sa creeze performance-uri, filme de dans și lucrări expoziționale pentru American Dance Festival (Durham, NC) și Central Park SummerStage (New York) sau companii de dans ca Espacio Alterno (Venezuela), Guaira Theater Ballet (Brazilia), the M.A.D. Co. (Finlanda), și the Woo Co. (Danemarca) etc. Ca directori artistici ai CASA HOFFMANN, Centru de Studiu al Mișcării Brazilia, au luat contact prin activitatea lor curatorială cu artști ca Vera Mantero, La Ribot, Thomas Plischke, Sarah Michelson, David Zambrano, Tere O’Connor, John Jasperse, Margarita Guergue, Deborah Hay și Xavier LeRoy. Ca și curatori au avut o strânsă legătură cu Andre Lepecki și Jeremy Wade, organizând întâlniri și discuții critice care vizează identitatea artistică. În 2007 se lansează în lumea filmului de dans cu EXIT, aducându-le prestigiosul premiu Guggenheim Fellowship pentru merite excepționale în trasnscrierea poeziei corporale în film. Al doilea film FLYING LESSON a câștigat printre altele premiul juriului la cel mai mare festival de gen din lume – Dance on Camera Festival la Lincoln Center, New York. Filmul a fost preluat de televiziuni din America, Olanda, Australia și Marea Britanie. Începând cu anul 2009 cele două coregrafe încep să dezvolte lucrări destinate exclusiv galeriilor sub formă de instalații video, precum CONVERSATION WITH BOXING GLOVES BETWEEN CHAMECKI AND LERNER, comisionată de PERFORMA 09 și de San Francisco Museum of Modern Art ca parte a FUTURIST LIFE REDUX, mai târziu instalația fiind preluată de San Francisco MOMA. În prezent trei dintre lucrările lor sunt expuse ca instalații la NYLA (New York Live Arts).

Mai multe informatii aici.

Program: 15:00 – 18:00 / 25 & 26 aprilie 2015

Înscrieri: prin CV la contact@waspmagazine.com.

Intrare libera, în limita locurilor disponibile.

Atelierul face parte din programul de formare profesionala in artele performative contemporane – GROWASP si este organizat de catre Asociatia 4 Culture si WASP – Working Art Space and Production in cadrul Performance Situation Room, activitate din cadrul proiectului Life Long Burning. Cu sprijinul: Programul Cultura al Uniunii Europene.

Performance Situation Room este un model inovativ de cercetare și partajare de cunoștinte unde diferiți actori ai artei discută preocupările și interesele lor. Acesta susține un mediu în care are loc o reformulare dinamică a principalelor aspecte ale practicii artistice. Metoda de lucru variază de la module săptămânale sau lunare, conferințe de weekend, perioade de cercetare de 6 luni cu întâlniri pe Skype până la procese de studiu nomade.

Life Long Burning (LLB) este un proiect dedicat dezvoltării dansului contemporan și performance-ului european, precum și deschiderii acestei arii culturale către public. Programul este implementat pe o perioadă de 5 ani (1 Iulie 2013 – 30 Iunie 2018) printr-o rețea de asociații de dans, companii și case de producție.

Top