▪ FILM – proiect curatorial ▪ expoziție la Iași și București, workshop Camera Prezentă ▪ București

© Irina Botea Bucan & Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film still / 2018

© Irina Botea Bucan & Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film still / 2018

4Culture, în parteneriat cu WASP Studios, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” și Centrul de Fotografie Contemporană din Iași lansează miercuri 26.09.2018 la Galeria Aparte din Iași, prima expoziție din cadrul ▪FILM – proiect curatorial

Matei Bejenaru, curatorul expoziției, alături de Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan & Jon Dean și Sorin Vreme, propun o analiză a statutului filmului în timpul digitizării accelerate a informației precum și tipuri de narativitate pe care aceștia le dezvoltă în raport cu memoria mediului. Imaginea în mișcare memorată pe o peliculă cinematografică, bandă magnetică sau pe un hard disk ori card de memorie devine imagine dinamică, având caracteristici foarte diferite, de la cea high-tech a industriei cinematografice până la imaginea săracă, poor image, definită astfel de artista și teoreticiana Hito Steyerl.

Expoziția conține filme și instalații video, fotografii, proiecte de sunet experimental, realizate de artiști români ce lucrează constant cu mediul și care pun în discuție filmul de artist în raport cu cinema-ul clasic, galeria de artă contemporană și mediile digitale online. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul va putea să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție. O parte din proiectele expuse vor explorează istoria mediului și modalitățile prin care captăm, codificăm și proiectăm, informația vizuală, altele provoacă noi interacțiuni ale spectatorului cu dispozitivele filmice în ideea amplificării percepției vizuale a spațiului.

 Film – proiect curatorial ▪ este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Detalii expoziție:

□ 26.09 – 07.10.2018, Galeria Aparte, Str. Teodor Codrescu, nr. 1, Iași // Vernisaj: 26.09.2018, de la 18:00 RSVP facebook

□ 12.10 – 20.10.2018, WASP Working Art Space and Production, București / Vernisaj: 12.10.2018, de la 20:00

Curator: Matei BEJENARU

Artiști:

Cătălin SOREANU /  Interlaced  / video, 9’32″, 2018

Lavinia GERMAN / Acolo  / video, 9’38”, 2018

Ciprian CIUCLEA / Portretul lui Shizuo Takano / Instalație video

Diana DULGHERU / Wave / Instalație audio – video

Irina BOTEA BUCAN și Jon DEAN / With Wind. Double Breath / video, 2018

Sorin VREME / Barja 44, Barja 45  / Film video HD, 45 min

Manager de proiect: Andreea CĂPITĂNESCU

Proiectul Interlaced  realizat de Cătălin Soreanu este o metaforă vizuală care pune în relație cunoașterea tehnologică și imaginea analogică specifică mediului televiziunii, într-un proces de codare/decodare a conținutului și semnificațiilor specifice. Instalația propune o lecturare sincronică a imaginii și a sunetului, deconstruite formal în baza unor algoritmi tehnologici apropriați artistic. Astfel, actul de evidențiere a metodei tehnice, mediale, de realizare și transmitere a imaginii TV, duce la obliterarea acesteia, transformând-o într-o structură abstractă de configurații de semne/puncte afișate intermitent și consecutiv în cadrul proiecției.

Eseul video Acolo al Laviniei German cartografiază analogic/manual pe o distanță de câțiva kilometri un cadru natural nepopulat. Camera de filmat și autorul parcurg simbiotic un traseu, completându-și reciproc perspectiva de privire, ambii observatori fiind dependenți unul de celălat. Imaginea oscilează între familiar și instanța sa defamiliarizată prin schimbarea vederii din unghi larg în unghiul restrâns al aceleiași încadrări, poziționînd astfel privitorul în cadru, apoi în afara lui.

Instalația video Portretul lui Shizuo Takano, realizată de Ciprian Ciuclea pune în discuție formatul video VHS (Video Home System) lansat în Japonia în 1976, ca rezultat al cercetărilor echipei conduse de Shizuo Takano împreună cu Yuma Shiraishi. Plecând de la principiul de bază al funcționării sistemului (pe măsură ce banda se freacă de capul de înregistrare, se aplică un câmp magnetic proporțional cu semnalul de intrare). Ciprian Ciuclea a făcut  o serie de experimente utilizând câmpuri magnetice de diferite intensități pentru a imprima informații aleatorii pe o casetă VHS, folosind și o cameră video cu cap de înregistrare parțial distrus. Instalația video propusă utilizează un sistem VCR clasic, televizor CRT, fotografii ale benzii magnetice realizate la microscop, pigment Co-y-Fe2O3 expus unui câmp magnetic și fotografia proiectată a lui Shizuo Takano.

Wave este o instalatie audio-video a artistei Diana Dulgheru prin intermediul căreia se studiază perceptia media si crearea unui hibrid care să includă trăsăturile comune ale mai multor medii ( in cazul de fata, fotografia, filmul, imaginea TV). Propunând o meditație asupra mediului de film, artista a creat forme ce se modifică în timp și care sunt prezentate pe două monitoare LED. Formele vizuale se modulează funcție de vibrațiile sonore.

Pornind de la o filmare pe peliculă de 16mm, Irina Botea Bucan și Jon Dean au procesat și animat prin scanare cadrele din film care repezintă cuvintele preferate folosite de mama artistei. Filmul video astfel realizat, intitulat With Wind. Double Breath, are ca referințe proiectele de artă conceptuală ce folosesc limbajul scris și filmele experimentale de artist din anii 60-70.

Poetica filmului video Barja 44, Barja 45, realizat de Sorin Vreme, constă în modalitatea de a lucra cu elementele de limbaj specifice filmului: durata, planul de focalizare și profunzimea de câmp. Sorin Vreme a filmat pe malul Dunării barjele care se deplasează cu viteză constantă. Prin folosirea unui obiectiv de focală mare, spațiul se aplatizează și, aparent, își pierde profunzimea. Pe de altă parte, există foarte puțină mișcare în cadrul filmului, dimensiunea minimalistă conducând privitorul către o stare de meditație asupra reprezentării subiectului în imaginea dinamică, precum și observație-monitorizare, știut fiind că în timpul conflictului din fosta Iugoslavie din anii 90, barjele uneori transportau ilegal în Serbia combustibil.

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Despre proiect

 “Înainte de a fi un spectacol vizual, filmul este o manieră de a gândi în imagini (Philippe-Alain Michaud, Sur le film, Editions Macula, Paris, 2016, pag.7). Evoluția de la dorința de a reprezenta dinamic vizibilul prin dematerializarea acestuia, în filmul clasic, către analiza structurilor formale ale imaginilor, precum și a înregistrării și proiectării acestora din cinematograful experimental, a condus către integrarea mediului filmului în galerii și muzee alături de alte forme de artă contemporană. Aici, artiștii vizuali investesc filmul cu noi valențe și semnificații datorită fuzionării proprietăților intriseci ale mediului, lumina, durata, mișcarea, cu altele noi legate de prezența fizică, aparatul și suprafața de proiecție, fascicolul de lumină. Astfel, filmul nu reprezintă doar o reprezentare ci și o prezență fizică într-un spațiu prin dispozitivele care fac posibilă percepția sa” – Matei Bejenaru, curatorul expoziției și al proiectului.

Proiectul a fost gândit în două dimensiuni: o expoziție, precum și un workshop destinat tinerilor artiști, inititulat Camera prezentă și coordonat de Lavinia German, în perioada 6 – 10 octombrie, la WASP Working Art Space and Production. Workshop-ul propune să exploreze relația cameră-timp-corp, interogând caracteristicile mediului video, practicile artistice din domeniului filmului experimental și metodele conceptuale de construcție a imaginii dinamice. Filmele experimentale realizate în cadrul workshop-ului vor fi integrate în expoziția din București în perioada 12 -20 octombrie 2018.

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Producător:             Asociația 4Culture

Co-producător:      WASP Studios

Parteneri:                Universitatea Națională de Arte “George Enescu”, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași și Galeria apARTe Iași

Proiect cultural co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri media:       Radio România Cultural, Zeppelin, Revista Arta, Modernism

Top