► During the during. A catalogue of steps ► DD Dorvillier

DD Dorvillier - A catalogue of steps

► During the during. A catalogue of steps ► DD Dorvillier
Un eveniment online cu DD Dorvillier
19.11.2020 // 15h CET, 16h EET, live pe pagina de facebook WASP Working Art Space and Production 

Structurat într-un mod intuitiv, A catalogue of steps s-a născut dintr-o nevoie de distanțare și reflecție în examinarea propriei istorii și a motivației de-a dansa și crea – încercând să fac față unui trecut artistic pe care îl simțeam foarte diferit de prezent și de evoluția viitoare a acestuia. Natura sa procesuală, documentară, cu multiple perspective de lectură, seamănă cu cea a unui proiect de cercetare cu o durată extinsă. Spre deosebire de o arhivă stocată într-un dulap vechi sau pe un hard disk, A catalogue of steps este un proiect viu care cere să fie vizitat și experimentat prin lucru, “during the during”.

În cadrul prezentării online voi descompune câteva dintre principalele practici ale cercetării noastre. Dincolo de acumularea de vizite publice în locuri uimitoare pe care le reprezintă proiectul, ceea ce mă interesează cel mai profund astăzi este experiența de a reflecta împreună, asupra dansului, în și cu dansul, de a observa cum creațiile realizate odinioară pentru locuri îndepărtate pot cuprinde multe spații simultan, inclusiv cele noi și actuale, modul în care învățarea unui dans poate fi mai degrabă progresivă decât retrospectivă, modul în care dansul afectează limbajul și cum limbajul produce dans.

***
Prin practica sa artistică, DD Dorvillier a pus întotdeauna la încercare definițiile prestabilite, inclusiv pe cele personale, cu privire la dans și coregrafie. Prin dezvoltarea unor lucrări prin intermediul abordărilor filozofice, conceptuale și fizice, ea cercetează relațiile complexe dintre gest, statutul de spectator, corp, limbaj și percepție, într-o manieră ludică, dar și de natură imediată. Abordarea sunetului, luminii și obiectelor ca materiale cvasi-lingvistice reprezintă baza procesului ei. În ultimii ani, a acordat o atenție specială modului în care spațiul influențează lucrările sale artistice.
Înainte de a se muta în Franța, în 2010, a locuit și lucrat în New York timp de 20 de ani. În 1991, ea și coregrafa Jennifer Monson au creat Matzoh Factory în Williamsburg, Brooklyn. Pentru mai mult de un deceniu, studioul a reprezentat un refugiu de bază pentru experimentare, unde artiștii se adunau pentru spectacole, repetiții și lecturi.

Lucrările sale au fost prezentate și produse în New York și Europa, la scară largă. A primit numeroase premii, iar în 2008 a fost mentor artistic (alături de Trajal Harrell) în cadrul programului DanceWeb, la ImPulsTanz. A lucrat ca artist-cercetător asociat în cadrul programului exerce la ICI – CCN în Montpellier, în perioada 2017 – 2019, fiind în prezent artist asociat la Centre de développement chorégraphique national (CDCN) – “Le Dancing”, în Dijon, Franța. În 2019, ea și compozitorul Sébastien Roux au inaugurat La Corvette, un nou spațiu pentru cercetare și experimentare în dans și muzică, în rurala Burgundie, Franța.

DD Dorvillier a fost prezentă în anul 2019 la București, în cadrul ediței 14 a eXplore festival, prezentând No Change, or “freedom is a psycho-kinetic skill” – un performance de referință pentru creațiile ulterioare ale artistei.

humanfuturedancecorps.org

***

Prezentare organizată în cadrul proiectului SCORES ON A CATALOGUE OF STEPS

Producător: WASP Studios, co-producător: Asociația 4Culture

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. Administrația Fondului Cultural Național nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, feeder.ro, IQads, România Pozitivă

 

Photo credit: DD Dorvillier

Related posts

Top