5 solo dance performance // Laboratorul de Creație Growasp 2017

Print

 

Laboratorul de Creație prezintă luni 13 noiembrie, de la 19.30 la WASP Working Art Space and Production - white box, producțiile solo ale artiștilor participanți din cadrul Growasp 2017, avându-i ca mentori pe coregraful Florin Fieroiu, artistul vizual Matei Bejenaru, curatoarea Lavinia German, regizorul Theodor Cristian Popescu și pe coregrafa Andreea Căpitănescu.

19:30 // Vlad Benescu ■ Unboxing [15 min]

19:50 // Corina Mitrovici ■ Nothing Special. Just Personal [30 min]

20:25 // Eliza Trefaș ■ What kind of mixt are you? [15 min]

20:45 // Ruxandra Hule ■ Complex – work in progress [ 40 min]

21:30 // Elena Copuzeanu ■ Soft [ 30 min]

……………………………………………………………………

■ Eliza Trefaș ■ What kind of mixt are you? ■

“Breathe in
Consume
Take
Receive
Keep
Build
Become
Convert
Forget
Remove
Send
Ignore
Give
Move
Breathe out
Repeat.

Piesa analizează posibilitățile de devenire. Natura și materia organsimelor detectate. Ea se compune din procese continue, cu dus-întors, de construire și deconstruire a încrețirii scoarței terestre.”

■ Corina Mitrovici ■ Nothing Special. Just Personal ■

“Apoi am decis că e mai bine fără. Pentru că nu voiam să murdăresc spațiul. Acum, totul este superb poziționat, la distanțe confortabile. Dar ce se întâmplă dacă mișc puțin creionul din urechea ta?
Acesta se dorește a fi un performance în care percepția ta este pusă la îndoială. Un performance în care spațiul devine obiect și obiectele devin spațiu. Depinde de tine, publicul meu, ce vei vedea, simți, experimenta în acest timp, în acest spațiu.

■ Vlad Benescu ■ Unboxing ■

Ideea acestui solo a plecat de la observarea faptului că foarte multe lucruri din jurul nostru au forma de pătrat și dețin unghiuri drepte. Ne trezim într-un pat dreptunghiular, după ce am dormit într-o cameră dreptunghiulară, ieșim pe o ușă dreptunghiulară, turnăm cereale dintr-o cutie, faianța și gresia au multe unghuri drepte, tastatura la fel, garduri, pachete de țigări, ferestre etc.
Un alt fapt este că noi percepem viața pe baza și cu ajutorul simțurilor, iar văzul are clar o pondere majoritară. Și de aici rezultă unele întrebări: Ne influențează felul de a gândi, de a ne seta ținte, dorințe și idealuri?
Văzul nu ne umple el cel mai des imaginația? Nu pe baza a ce am văzut ne-am imaginat cele mai multe lucruri? Cum ar fi dacă am vedea numai cercuri, dacă ne-am trezi într-o cameră rotundă?
Am putea sa fim mai detașați de această iluzie umană de a cauta puncte, momente, ceva statuar?
Viața, existența, realitatea și natura sunt mult în relație cu cercul, cu linia curbă.
Nu am reușit nici eu gândindu-mă să dau o soluție sau să am o concluzie, dar m-am gândit să fac cumva să fac oamenii să observe asta și apoi asta li se propagă în minte și apoi o vor întâlni peste tot.
Se află deja într-o cameră cu unghuri drepte, au telefonul în buzunar și așa mai departe.
Am început să dezvolt acest solo aflându-mă într-o rezidență în Bruxelles, la studiourile Ultima Vez, fiind inspirat de faptul că Bruxelles-ul este ticsit de cutii. Nu treci des de un colț de stradă până ce nu ai întâlnit o sumedenie de cutii aruncate și împachetate eventual. Mă plimbam pe străzi și eram bombardat de această realitate și format. Mi-a fost apoi foarte ușor să îmi fac rost de recuzită pentru solo alegând să folosesc cutii pentru a construi momentele și decorul împânzit cu această fascinație a unghiului drept.
Și apoi, având aceste cutii, am început să mă joc corporal cu ele, să descopăr ce relații pot avea ele cu corpul, cum ele mutate prin spațiu creează diverse imagini și structuri.

■ Elena Copuzeanu ■ Soft ■

Cu SOFT îmi propun construirea unui spațiu de comunicare, reflecție și practică atât a mea ca performer cât și a celui/celor care sunt implicați ( public ). Coordonatele acestui spațiu sunt mobile și
permutabile. Locul de întâlnire între performer și public va fi
construit, definit sau după caz redefinit împreună. A performa și a
recepta devin acțiuni în mod egal participative în aceast perimetru.
Importanta este comunicarea dintre mine și celălalt, și cât de mult
vom putea extinde de comun acord în timp și spațiu, acest dialog
performativ, această relaționare și interșanjabilitate. Voi considera
data de 13 Nov 2017, data când voi prezenta SOFT în cadrul
Growasp, doar o secvență din acest demers. O etapă în care ceea ce am lucrat va putea fi expus privirilor publicului astfel stabilindu-se un prim contact cu acesta dar, și parametrii, viitoarelor întâlniri.
Structura acestei piese de dans este mai degrabă descoperită pe
parcursul acestor etape care se vor desfășura în timp, iar modul în
care piesa în sine va fi receptată și interpretată va fi construit
împreună. Sunt intențiile artistului, interpretările audienței și
(posibilul) înțeles/înelesuri esențiale pentru ceea ce am putea defini
ca fiind dans ?

■ Ruxandra Hule ■ Complex – work in progress ■

Exercițiu de asumare a vulnerabilității cu scopul de a descoperi și de a naște mai departe întrebări legate de o conștiință eliberată de lume. Cuvântul “complex” definește atât o tendință de comportare, cât și un întreg.

Întregirea implică un process complex de vindecare prin explorare a inhibițiilor psihice și de expunere la “Fortuna Vulnerabilis” pentru a înțelege energia emoțională izvorâtă în continuu din cele mai adânci
părți ale sinelui.
*
Pierderea diamantului este cauzată de reprimarea unui material care, la un moment dat, a fost conștient. Împins în zonele profunde ale psihicului, acest material se menține acolo ca o unitate autonomă, hrănit de către libido si transformat într-un puternic complex de idei. Treptat, prin asociere, acesta din urmă se lărgește. Simptomele nervoase și psihice ale dezordinii, precum și compulsiile psihice își datorează existența complexului reprimat, care nu se mulțumește pur și simplu să existe în inconștient.
Dimpotrivă, devine exploziv și periculos. Și, din moment ce a ajuns să se asocieze cu diferite concepte inofensive în sine și care nu e necesar să fie reprimate, va forța intrarea în conștiință pe ușa din dos.
[…]
Odată eliberat și asimilat în mod rațional de către conștiință, materialul inconștient devine purificat. Nu va mai căuta o ieșire cu forța.

//

Conceput ca un format de producție artistică în regim de mentorat, Laboratorul de Creație din cadrul GROWASP 2017 își propune să dezvolte capacitatea creatoare a tinerilor, stârnindu-le interesul spre cunoașterea practică și teoretică a unor metode de creație propuse de către coordonatori, în paralel cu explorarea unor metode personale de expunere a ideilor.

Aplicat în strânsă relație cu celelalte arte contemporane, și având un caracter interdisciplinar, Laboratorul de Creație este un format inițiat și coordonat de către directorul artistic al WASP Studios, Andreea Capitanescu, și dezvoltat din anul 2017 împreună cu cei doi mentori: coregraful Florin Fieroiu și artistul vizual Bejenaru Matei, alături de invitații acestora.

//

Inițiat de către WASP Studios în anul 2015, GROWASP – Ground for Research and Orientation este un program intensiv de formare și producție artistică a tinerilor artiști din domeniul artelor performative contemporane.

GROWASP 2017 trasează două direcții de interes:
1. Susținerea producției și creației coregrafice contemporane, într-o strânsă relație cu celelalte arte contemporane – în cadrul „Laboratorului de creație”, și
2. Dezvoltarea publicului și promovarea dansului și performance-ului contemporan – în cadrul „Atelierelor GROWASP”

……………………………………………………………………
Producător: WASP Studios
Parteneri: UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, Centrul de Fotografie Contemporană Ia Iași, Goethe-Institut BucurestiInstitutul Francez București.

Proiect cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Credit foto: Malina Moncea

Related posts

Top