Apel pentru artiști vizuali și new media – Platforma X / Ediția 2

platforma x open call

În preambulul celei de-a 10-a ediții a eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, cel mai important eveniment de dans și performance din România, Asociația 4Culture în co-producție cu WASP – Working Art Space and Production, Tangaj Dance și Life Long Burning dau startul celei de-a doua ediții a Platformei X — un program de rezidențe ce oferă suport în cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media, dedicat noii generații de artiști vizuali din România și din Europa.

Platforma orbitează anul acesta în jurul conceptului “corporalitate și limită”, avându-i curatori pe Olivia Nițiș și Ciprian Ciuclea. Lucrările propuse trebuie să se afle  într-un stadiu avansat de finalizare, artiștii sau grupurile de artiști care le-au inițiat beneficiind de rezidențe la WASP-Working Art Space and Production pentru finalizarea și/sau prezentarea lor în premieră. Se caută lucrări din zona instalațiilor interactive și participative care să problematizeze relația dintre corp și limită, instalații video, de sunet și environment de concept în care corpul poate genera un anumit tip de experiență, dar totodată în care corpul poate fi înglobat într-un alt tip de realitate/experiență disruptivă. Proiectul se va concretiza în perioada 28 august – 5 septembrie, cu o expoziție de grup a artiștilor rezidenți.

Prima ediție a Platformei X s-a desfășurat anul trecut oferind rezidențe pentru 12 artiști tineri din București, Timișoara, Amsterdam și Londra, cu background-uri variate, de la arhitectură și pictură până la performance sau computer based art. Artiștii au avut timp de o lună ocazia de a explora și de a dezvolta instalații individuale sau de grup la WASP-Working Art Space and Production, în regim de mentorship, coordonați de Marilena Preda-Sânc, Ciprian Ciuclea, Jan Eugen și Cosmina Chituc. Expoziția a purtat marca Oliviei Nițis, curatorul proiectului și s-a desfășurat în perioada 14 – 20 septembrie 2014.

Pe WASP magazine gasiti o arhiva a ediției de anul trecut.

Anul acesta organizatorii caută proiecte aflate în stadiu de finalizare sau final, care pot fi produse și expuse în perioada desfășurării rezidențelor: 10 august – 5 septembrie 2015.

Metode de aplicare:

Trimite un dosar de aplicație format din:

formularul de aplicare completat și semnat.

• CV (obligatoriu) și portofoliu (selecție de proiecte maximum 5 pagini pdf)

• alte atașamente relevante pentru aplicație maximum 5 pagini pdf (descriere detaliată a proiectului, fotografii, documentări, schițe etc.).

* Pot fi trimise și materiale video și sound în limita unui sample în format dvd video, mp3 sau mp4, maximum 2 minute. Materialele se vor trimite via wetransfer, myairbridge sau dropbox.

Toate documentele trebuie trimise până la data de 5 august 2015 la contact@waspmagazine.com în CC: tangajdance@gmail.com  cu mențiunea Aplicație Platforma X#2.

Calendar:

Perioada de aplicare: 9 iulie – 5 august
Deadline: Miercuri, 5 august
Selecția aplicațiilor: 6 – 7 august
Anunțarea artiștilor selectați: 7 august
Perioada desfășurării rezidenței: 10 – 27 august
Expoziția platformei: 28 august – 5 septembrie

*Datele pot fi modificate la decizia organizatorilor.

Orientări și cerințe:

• Acest apel se adresează atât artiștilor români, cât și celor din Europa.
• Propunerile pot fi trimise atât în limba română, cât și în limba engleză.
• Număr de lucrări: maxim 2 / autor.
• Apelul se adresează proiectelor aflate într-un stadiu avansat de dezvoltare a conceptului, cu propuneri clare de materializare.
• Lucrările trebuie să se integreze în conceptual curatorial trasat de Olivia Nițis și Ciprian Ciuclea – “Corporalitate și Limită”
• Propunerile trebuie să vizeze proiecte care nu au mai fost expuse până acum în formă finală.
• Lucrările pot lua orice formă, însă trebuie să fie bine documentate, de sine stătătoare, ușor de transportat și sustenabile unor prezentări ulterioare.
• Lucrările trebuie să fie potrivite și să încurajeze participarea unei sfere largi de public, de la copii până la adulți.
• Încurajăm proiectele colaborative, care implică îmbinarea mai multor domenii de studiu (ex. design și biologie, artă vizuală și tehnologie etc.).
• Echipa Platformei X este deschisă la aplicații originale și imaginative care să pună în lumină creativitatea, inventivitatea și simțul estetic al tinerilor artiști.
• Încurajăm experimentele, rezolvarea de probleme și găsirea de metode de a implica publicul în moduri inovatoare, ce provoacă gândirea.

• 4Culture va asigura productia expozitiei finale, costurile de cazare, transport si onorariu pentru artistii selectati in cadrul Platforma X – editia a 2-a. Detaliile vor fi stabilite impreuna cu artistii invitati in proiect.

Platforma X este un proiect cultural în co-producție 4Culture, WASP — Working Art Space & Production, Tangaj Dance și Life Long Burning, cu sprijinul programului Cultura 2007 — 2013. Partener: Experimental Project. Un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Ministerul Culturii.

Logo4culture        wasp jpeg sigla tangaj_FINAL LLB medium       logo

                                     logo-afcn         logo

Top