CĂTĂLIN CREȚU ȘI IOSIF KIRÁLY // PLOAIE FĂRĂ NORI

Iosif Kiráy and Christine Ulke - 87-88 Clouds Will Rain for You - Credit Foto Vlad Dinu

Performance colaborativ / instalație

Lucrarea este o variantă hibridă (cuvânt des folosit în ultima perioadă pentru desemnarea unor relații atât față-în-față cât și mediate, prin diverse platforme online) a instalației sonore 61-87-88 Clouds Will Rain for You (Lucrare realizată de Iosif Király și Christine Ulke și dedicată artistului Fluxus Geoffrey Hendricks, care le-a fost acestora profesor în cadrul Sommer Akademie Salzburg 1992). Prima prezentare a avut loc chiar la Salzburg în același an, iar variante ulterioare, de mai mari dimensiuni au fost prezentate la UNAgaleria și WASP Working Art Space and Production – București, Royal Akademy of Arts Antwerp, Musica – Impulse Center for Music, Dommelhof, Belgia. (ultimele două în cadrul festivalului Europalia, 2019), din care provine.

WASP Studios a invitat cei doi artiști să conceapă o acțiune artistică ce poate fi prezentată (în funcție de situația fragilă și imprevizibilă generată de pandemie), atât în variantă “on site” cât și “online”. De data aceasta, sunetul este mediat electronic, prin captări, procesări și spațializări diverse.

IOSIF KIRÁLY este artist, arhitect și educator ce trăiește în București. A participat în numeroase expoziții și evenimente artistice naționale și internaționale, atât individual, cât și în diverse proiecte colaborative, dintre care cel mai cunoscut este grupul subREAL.

A beneficiat de burse și rezidențe artistice, a participat și coordonat programe culturale și documentare. Lucrările sale se află în numeroase colecții de artă atât publice, cât și private.

Este unul dintre membrii fondatori (în 1995) ai Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul Universității Naționale de Arte București, unde în prezent este profesor. De asemenea, din 2013, ține un curs la masterul de studii vizuale din cadrul SNSPA.

CĂTĂLIN CREȚU este compozitor, artist multimedia, cercetător științific la Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (catalincretu.ro). Preocupările sale acoperă o zonă vastă, de la compoziția pentru instrumente acustice până la experimente în zona interactivității audio-vizuale. A publicat o carte de referință despre implementarea noilor tehnologii în muzica nouă:
De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă. Editura UNMB/Vellant, 2015.

//

Creație realizată în cadrul proiectului “Mixed territories“, la WASP Working Art Space and Production.

 

Producție: WASP Studios

Co-producător: Asociația 4Culture

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Instalația poate fi vizitată în cadrul eXplore festival #15 la WASP Working Art Space and Production astfel:

@Photo by Vlad Dinu –  Iosif Király and Christine Ulke – 87-88 Clouds Will Rain for You

Top