D.I.M.A.P, Simona Deaconescu

D.I.M.A.P - Simona Deaconescu

D.I.M.A.P. sau “Direcții inovatoare în multimedia și arta performativă” presupune o serie de ateliere progresive de asimilare a tehnicilor de compoziție în arta interdisciplinară, aducând în prim-plan dansul, filmul, performance-ul și instalația. Cursanții vor căpăta cunosținte legate de raportul dintre mișcare și estetica video prin exerciții teoretice și practice. În fiecare atelier vor fi puse în discutie tendințe inovatoare în arta contemporană multimedia, fiecare participant având posibilitatea de a-și realiza propriile lucrări în formatul specific propus de coordonatorul atelierului (Simona Deaconescu).

Fiecare sesiune în parte va conține noțiuni de bază despre tema atelierului atât la nivel teoretic cât și exerciții practice de laborator. La sfârșitul fiecărui atelier cursanții au posibilitatea de a-și prezenta lucrările în fața publicului. La sfârșitul programului participanții vor dobândi aptitudini de compoziție coregrafică și performativă, operare imagine, editare și compoziție video, proiectare a unui material video, realizare instalație “site-specific” și multimedia, dezvoltarea unor miniaturi live cinema și a unor filme de dans. În funcție de tematica fiecărui atelier vor fi invitați specialiști din domeniu din țară și din străinătate care vor oferi informații practice și teoretice asupra domeniului de studiu, prin organizarea unor sesiuni de prezentări informale și laboratoare creative.

D.I.M.A.P. este un curs integrat în GROWASP – Ground for Research an Education,un program organizat de Asociația 4Culture și WASP-Working Art Space and Production, care are scopul de a trasa noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i integra în contextul de dezvoltare al artei contemporane la nivel internațional, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.

Organizatorii pun la dispoziția cursanților aparatura necesară desfășurării cursurilor și prezentărilor finale (cameră de filmat, aparatură de înregistrare sunet, lumini, aparate de video proiecție, computer și soft destinat editării materialelor) precum și accesul la mediatecă. Cursanții pot aduce la cursuri materiale și aparatură proprie. Coordonatorul atelierului va invita pe parcursul sesiunilor de curs specialiști din domeniu care să ajute la dezvoltarea abilităților teoretice și practice ale cursanților.


ATELIERE D.I.M.A.P.:

#1 | Laborator Dance Film: coregrafie și cinematografie

#2 | Performance multimedia: lumină, film și mișcare
#3 | Video art: corp, spațiu, timp
#4 | Instalație multimedia: coregrafia elementelor
#5 | Instalație site-specific: baletul mecanic și baletul organic

SIMONA DEACONESCU | BIO:

A studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, simțindu-se mereu inspirată de performeri cu abilități deosebite și idei îndrăznețe.

Simona este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, realizând în ultimii doi ani unele dintre cele mai apreciate lucrări coregrafice din peisajul autohton: “0001_Fabrica de Vise”, “0002_Birdville” și filmul de dans “Silent Places”, lucrări care au fost prezentate în festivaluri de profil din România, Europa și SUA. În vara anului 2014 Simona primește una dintre cele mai râvnite burse la nivel european, bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning în cadrul “Impuls Tanz International Dance Festival Vienna” și două rezidențe artistice: una la WASP (Working Art Space and Production, oferită de Asociația 4 Culture), finalizată cu o prezentare publică – “Dispatched” și una în studiourile Battery Dance Company New York, pentru a realiza feeria coregrafică interactivă “Birdville”, cu o echipă mixtă formată din dansatori români și americani, prezentată anul acesta în cadrul Explore Dance Festival #9, la Fabrica de Pensule în Cluj și la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. “Silent Places” a fost prezentat până în prezent la Loikka Dance Film Festival (Helsinki, Finlanda), Festivalul Filmului European (București), International Screendance Festival (Durham, North Carolina, SUA), Ceau, Cinema! (Timișoara), Sans Souci Festival of Dance Cinema (Boulder, Colorado, SUA), Ammutinamenti Film Festival (Ravenna, Italia), deschizând POOL – Internationale TanzFilmPlattform (Berlin), San Francisco Dance Film Festival (San Francisco, SUA), Leeds International Film Festival (Leeds, UK) etc.

Până în anul 2013 când atenția Simonei s-a îndreptat exclusiv spre dezvoltarea unui colectiv artistic interdisciplinar, Simona a fost membru fondator al Asociației Secția de Coregrafie, alături de care a realizat proiecte precum: ADN (prima revistă online de dans, dedicată artei coregrafice) și Cartierul de Dans (program curatorial dedicat generației tinere de coregrafi și perfomeri). Simona este activ implicată în dezvoltarea artei contemporane și preocupată de dizolvarea barierelor dintre diferitele manifestări artistice, în toamna anului 2014 făcând parte din echipa Platformei X (expoziție New Media, produsă la WASP – Working Art Space and Production).

Simona a participat la ateliere cu coregrafi din țară și din străinătate, aprofundând tehnici de dans novatoare și modalități de a stimula creativitatea: Anne-Marie Cunningham, Ivonne Ramos, Natașa Murariu, Konstantin Mihos, Anna Wehsarg, Mat Voorter, Yael Orni, Kira Kirsch, Gerald Kurdian, Bruno Caverna, Ko Murobushi, David Wampach, Chris Haring, Doris Uhlich, Alva Noe, Saju Hari, Laura Aris, German Juaregui, Billy Cowie, John Vorhaus.

Mai multe informații despre Simona Deaconescu și proiectele ei:

http://www.tangajdance.com/
http://www.danscontemporan.net/

Top