Bodyparts | Dance and video, Marieke Helmus

MARIEKE HELMUS (NL)
31.10 – 10.11 / 11:00 / WASP

Acest workshop se concentreaza pe crearea unei simbioze autentice intre dans si film. In alte cuvinte: vom face un dans care nu exista fara utilizarea filmului.

Dansul va fi inspirat de diferiti artisti, ca opera kinetica (mobilele) lui Calder si tablourile si sculpturile lui Picasso, adica artisti avangardisti. In primele zile vom explora dansul prin izolarea partilor corpului. In ce fel poti sa-ti concentrezi dansul dintr-o singura parte a corpului, in acelasi timp ramanând credincios restului corpului tau ? Cu lumini si tehnici de filmare vom fi capabili sa izolam partile corpului si mai bine si sa cream o mica piesa de arta in spatiu.

Urmatorul pas va fi sa cream un nou corp din parti ale corpului apartinand diferitilor oameni, din nou invatand din compozitia operelor de arta si tablourilor abstracte avangardiste. In acest moment filmul devine important, pentru ca, prin moduri diferite de filma si monta, incercam sa cream noi corpuri, nu cu tehnici dificile de animatie, ci preluand libertatea picturilor si sculpturilor abstracte si prin folosirea ritmului si sunetului. Astfel vom crea noi corpuri vii din parti ale corpului apartinand diferitilor oameni, dar, de asemenea : dintr-un grup de maini un nou corp utopic va sterge. Sau ce sa gandim despre maini si picioare ‘inotand’ sincron intr-un studio negru, in care corpurile zvacnesc brusc din intunecime ? In aceste dansuri in grup vom incerca sa cream o tensiune perfecta intre elemente diferite, ca mobilele lui Calder sau o pictura perfect echilibrata. Putem, de asemenea, să experimentam cu diferite culori, spre exemplu a lucra intr-un studio complet alb cu o usoara concentrare a filmului si a incerca sa gasim emotia si culorile unui anumit tablou in culori pastelate.

Va fi un experiment adevarat; nu stim care va fi rezultatul final. Vom lucra cu un spirit de explorare si descoperire. La fel ca artistul avangardist, nu vom reprezenta ceea ce se vede cu ochiul liber, ci vom dansa si filma emotii, impresii, relatii si contraste.

Mai multe informatii pentru exemple: http://calder.org

Tema in avans : faceti o poza cu opera de arta avangardista preferata

Marieke Helmus (1980, Olanda) a realizat o varietate de filme de dans si diferite clipuri pentru a fi proiectate in performance-uri de dans. Pentru Cape Town Soup, a lucrat cu dansatori traditionali africani si i-a incurajat sa experimenteze cu dansul modern. In Rotterdam Tranen (Rotterdam Tears) a examinat relatia pe care o au tinerii dansatori cu locurile comfortabile sau incomfortabile din Portul Rotterdam. Pentru performance-ul docu-dans Sneak Preview, a investigat libertatea de miscare a femeilor arabe acoperite cu val. Filmul si dansul se contopesc intr-un performance multidisciplinar. Ultimul film al ei se numeste Dansen in Stilte (Silent Moves), în care urmărește cinci dansatori surzi și conferă o nouă perspectivă asupra sunetului și liniștii. In ultimul timp a cercetat dansul Butoh si in acest contet a filmat la Mud Flats pentru a reinvia o legenda veche de mare cu dansatori butoh.

Înscrierile se fac pe baza de CV și scrisoare de intenție la adresa: workshops@exploredancefestival.ro

Termen limită pentru înscrieri:

- 5 octombrie 2013 (pentru artiștii români)

- 15 octombrie 2013 (pentru artiștii străini)

Related posts

Top