Andreea Vlăduț // Artificial lungs // Immersive sound installation

andreea vladut_artificial lungs

Andreea Vlăduț // Artificial lungs // Immersive sound installation

Proiect selectat în cadrul “Visualizing the sound” 2017

O producție: WASP Studios. Co-producător: Asociația 4Culture

Curatori: Olivia Nițiș și Ciprian Ciuclea

Opening: 25.10.2017 | 8 pm

WASP – Working Art Space and Production

Str. Ion Minulescu 67-93, sector 3, Bucuresti

 Intrarea liberă

Artificial Lungs este un proiect în desfășurare, început în Decembrie 2016, în care Andreea prezintă publicului o experiență sinestezică a unei suflări gentile de vânt. Proiectul este focusat pe mișcarea naturală invizibilă a aerului și explorează forme și materiale ce reorganizează fenomenul natural într-o aranjare senzorială a stimulilor auditivi, vizuali și estetici. Obiectele sferice de sticlă, metal și ceramică umplu sala galeriei. Aranjamentul spațial și forma armonioasă amplifică fluxurile reciproce constitutive de aer în diferite tonuri. Sunetele, texturile și emoțiile circulă discret în mișcarea aerului, oferindu-i posibilitatea instalației Artificial Lung să dezvăluie/ compună compoziția secretă a vântului. Într-o lume în care experiențele se diluează, realitatea este mediată și înlocuită treptat de stigmatizate serii de simulacre, Andreea aduce, în prim-plan, sunetul brut, nealterat al environment-ului, suprapunându-i imaginea video sau filtrându-l prin materialitatea obiectului. Hazardul se instituie ca unic principiu de generare a compoziției muzicale, reactualizând și recontextualizând impulsuri și tendințe avangardiste, ulterior preluate și reorientate de compozitorul John Cage într-o serie de happening-uri cu ecou.

Multimedialitatea este o constantă în practica artistică a Andreei, care optează uneori și pentru acțiuni nemediate, în care corpul devine suportul pe care semnele convenționale ale limbajului se înscriu sau o sursă de semnificanți pentru trăiri brute.

Andreea Vlăduț s-a născut în Slatina, un oraș din sudul României. În 2013 s-a mutat în București pentru studii, unde a absolvit Universitatea Națională de Arte București în cadrul departamentului de grafică. Pe parcursul anilor de studii, prin intermediul bursei Erasmus, a studiat la Universitatea de Arte din Poznan, Polonia, unde a devenit interesată de sound-art și de relația sunet-spațiu, și a început să experimenteze în aceste domenii. După această perioadă toate lucrările artistice ale Andreei, inclusiv diploma sa de licență Seconds in Value, au fost strâns legate de sunet și spațiu.

În Octombrie 2016, prin intermediul bursei Erasmus a reușit să obțină un internship ca asistent laborant la Studioul de Activitate în Spațiu, în cadrul Universității de Arte din Poznan unde și-a continuat interesul și lucrul în sfera sound-art și a intervențiilor în spațiu.

andreea vladut

VISUALIZING THE SOUND este un proiect cultural realizat de WASP STUDIOS în co-producție cu Asociația 4Culture.

Parteneri: UNArte – Universitatea Națională de Artă, Zeppelin, Post Modernism Museum, kinema ikon, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB.

Proiect cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Related posts

Top