Workshop Videodance | Simona Deaconescu

11165195_1120747527950771_2346821870961136884_o

dance_video_art | body, space & time

După un prim laborator de dance film, seria atelierelor D.I.M.A.P. (Direcții Inovatoare în Multimedia și Artă Performativă) continuă cu un workshop intensiv în care corpul, spațiul și timpul vor fi folosite ca ustensile creative în realizarea de video instalații. În timpul atelierului cursanții își vor dezvolta propriile idei legate de felul în care corpul lor răspunde la senzații și stimuli din lumea exterioră, fiecare cursant fiind încurajat să descopere lucruri noi despre propriul corp și posibilitățile lui motrice, prin improvizație și exerciții de compoziție. Principalul mediu de operare va fi arta video, participanții dobândind cunoștinte de bază despre cum să lucreze cu un aparat de filmat, cum să editeze o filmare și ce suprafață de proiecție este potrivită pentru materialul rezultat. Pe parcursul atelierului vor fi expuse și experimentate tehnici de compoziție interdisciplinare, cu precădere studiul mișcării în raport cu mișcarea aparatului de filmat, procedee de selecție și amplificare a unor segmente de mișcare, dinamica și ritmul elementelor care fac posibilă o astfel de compoziție, traseul de la concept la materializarea conceptului, asocieri și disocieri ale corporalității cu sunete și texte, suprapunerea de planuri și alterarea perspectivei.

Alături de Simona Deaconescu veți elabora lucrări video în care corpul este în prim plan, impactul vizual fiind augmentat prin folosirea unor metode de post-procesare video, explicate și testate în timpul sesiunilor de curs.  Atmosfera workshop-ului este bazată pe experimentare și descoperire, având un ritm alert și jucăuș, ghidând participanții spre a găsi o cale de explorare bazată pe intuiție și recontextualizare. Lucrările vor fi filmate și editate live în timpul cursului. Instalațiile realizate vor fi lucrări de grup, sfârșitul atelierului culminând cu realizarea unei expoziții videodance la WASP-Working Art Space and Production.

Participanții sunt încurajați să se miște fie în fața, fie în spatele camerei de filmat!

Cursul este coordonat de Simona Deaconescu. Exercițiile de montaj și prelucrare sunet sunt realizate sub îndrumarea editorului Alex Gheorghe.

Program:  22-28 iunie | 19:00-22:00

*pe 28 iunie va avea loc prezentarea publică

Cine poate participa?

Atelierele sunt adresate performerilor și creatorilor din zona artei performative (dans, teatru, păpuși, performance etc.), a artei vizuale și a muzicii, deopotrivă studenților și artiștilor emergenți. Cursul este deschis pentru persoanele autodidacte, fără studii de specialitate, dar care vor să experimenteze sau să se specializeze printr-un sistem alternativ de formare profesională.

Nr. de participanți: maxim 20
Taxa: 450 RON / 300 RON (studenti)

Inscriere: contact@waspmagazine.com cu subiectul INSCRIERE WORKSHOP VIDEODANCE

Organizatorii pun la dispoziția cursanților aparatura necesară desfășurării cursurilor și prezentărilor finale (cameră de filmat, aparatură de înregistrare sunet, lumini, aparate de video proiecție, trepied, computer și soft destinat editării materialelor) precum și accesul la mediatecă. Filmările se vor realiza cu Sony AX100 iar editarea se va face în Final Cut Pro, folosind un Macbook Pro. Cursanții pot aduce la cursuri aparatură proprie, precum alte camere de filmat și computere cu precizarea că programul de montaj este compatibil numai cu sistemul Macintosh.

Simona Deaconescu | BIO

Simona Deaconescu (născută în1987) este fondator ul și directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, alături de care creează spectacole, filme de dans și instalații performative. Este absolventă a Facultății de Coregrafie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică <> București și a Facultății de Regie de Film și TV din cadrul Universității Media București. În anul 2014 primește bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning în cadrul ImpulsTanz Festival Vienna, avându-i ma mentori pe Chris Haring și David Wampach. A participat la numeroase traininguri în țară și în străinătate fiind interesată de tehnici de dans care implică asumarea riscurilor pe scenă, compoziție intermedia, sunet și dans. În 2013 inițiază o serie de spectacole, sub forma unor camere virtuale, care pun dansul într-o ecuație liniară cu tehnologia, operând cu muzică live pe scenă, animații generative interactive și grafică video. Primele două spectacole din această serie sunt <<0001_Fabrica de Vise>>, realizat în parteneriat cu CNDB  și <<0002_Birdville>>, co-produs de 4Culture, WASP și Battery Dance Company New York. În 2013 realizează filmul de dans <> alături de directorul de imagine Oleg Mutu. Lucrările realizate de Simona au fost prezentate în cadrul Romanian Dance Showcase(RO), eXplore Dance Festival #9 (RO), Linia de Producție – Fabrica de Pensule (RO), Downtown Dance Festival New York, Loikka Dance Film Festival (FN), Festivalul Filmului European (RO), International Screendance Festival (SUA), Sans Souci Festival of Dance Cinema (SUA), Ammutinamenti Film Festival (IT), Leeds International Film Festival (UK), POOL – Internationale TanzFilmPlattform (DE), FEMCINE 5 (Chile), Bestias Danzantes (Chile). Silent Places a obținut <> la San Francisco Dance Film Festival (SUA) și a fost selectat în cele 10 filme promovate în turneul internațional organizat de Oklahoma Dance Film Festival (SUA).

Din 2010 organizează în mod constant cursuri de dans contemporan în București sub formă de module și workshop-uri, susținând ocazional ateliere de dans la Cluj și Budapesta. În 2015 dezvoltă în cadrul GROWASP un program de formare interdisciplinară și descoperire personală sub numele de D.I.M.A.P. (Direcții Inovatoare în Multimedia și Artă Performativă) organizând laboratoare de video dance și co-prezentând filme de dans selectate în cele mai importante festivaluri de profil din lume. Simona se implică activ în dezvoltarea dansului contemporan din România și a artelor conexe, până în anul 2013 coordonând proiecte precum ADN (Revista Online de Dans), Cartierul de Dans și ALT-Concurs Național de Coregrafie. În 2014 inițiază și coordonează alături de 4Culture și WASP proiectul Platforma X, un program de rezidențe și expoziție new media. În prezent Simona lucrează la realizarea unui nou performance, camera numărul trei din proiectul serial început în 2013 și urmează să filmeze un dance film în toamnă.

Top