Dragi Ascultători, conferința – dialog și proiecții video cu Wanda Mihuleac (Paris) și Marilena Preda Sânc (București)

vizual

dragi-ascultatori

© Wanda Mihuleac // La voix qui se voit, video still VHS, 1994, Paris  și Marilena Preda Sânc, Diva politica, 210-105 cm, digigraphy, 2011

17.10.2018 / 20:00
Conferință-dialog / 70′ / Muzeul Național al Literaturii Române / intrarea liberă

eXplore festival #13Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival invită publicul la conferința-dialog Dragi Ascultători, susținută de artistele Wanda Mihuleac și Marilena Preda Sânc în data de 17 octombrie 2018, începând cu ora 20:00, la Muzeul Național al Literaturii Române. Dezbaterea oferă răspunsuri la întrebarea: „Au fost evenimente în spații neconvenționale sau a existat artă alternativă în România, înainte de ’89?” și prezintă o paralelă între caracterul colectiv al acțiunilor artistice discrete și marginale din România, în perioada 1974-1990, și Franța ultimilor 20 de ani. Prin dialogul generat, se conturează portretul artistului în funcție de rolurile pe care le poate interpreta: artistul – creator de evenimente versus artistul curator, artistul conceptual versus artistul contextual, artistul în spațiul public versus artistul izolat.

Conferința face parte din proiectul cu deschidere internațională NETCAST – București/Paris, un demers de conectare a comunităților și artiștilor din orașe diferite din România și Europa, prin intermediul mediilor artistice variate. La nivel extins, programul explorează soluții tehnologice inovatoare în relație cu abilitatea creativă de a produce și prezenta instalațiii și live performance, iar activitățile din cadrul lui pun accent pe patru noțiuni cheie: dialog, ascultare, explorare, asimilare. Următoarea întâlnire-dialog dintre cele două artiste va avea loc în luna noiembrie la WASP Working Art Space and Production, și va fi organizată de WASP Studios în colaborare cu Cabaret de la Performance (Paris), tot în cadrul NETCAST – București/Paris.

Wanda Mihuleac este artist vizual, pictor, gravor și editor de origine română, stabilită la Paris. A studiat la Universitatea Națională de Arte din București (1964-1970) și din Paris (Pantheon-Sorbonne, 1993-1994). În 1988 a fost bursieră a Ministerului Culturii din Franța la Cité Internationale des Arts. A câștigat numeroase premii la bienale internaționale și distincții atât în România, cât și în Franța. Începând din 1973, a realizat 28 de expoziții solo în galerii și muzee din întreaga lume, inclusiv în Paris, Marsilia, București, Timișoara, Atena, Geneva, Roma, Milano, Tokyo și New York. În 1996, a creat TranSignum, editură care publică ediții limitate și cărți de colecție, însoțite de gravuri, fotografii și lucrări originale.

Marilena Preda Sânc este un artist interdisciplinar, profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Din 1980, opera sa a fost prezentată la nivel internațional în muzee, festivaluri, conferințe, simpozioane, emisiuni și galerii. Integrând formele tradiționale de artă și new media, lucrările sale vizualizează și investighează corpul/mintea/sufletul/comportamentul în raport cu natura și spațiul social/politic și reprezentativ. Opera sa explorează problemele feminismului ca gen/vârstă și femeia ca lider într-o notă eco-feministă.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 Producători: WASP Studios și Asociația 4Culture

Parteneri: Cabaret de la Performance (Paris), Universitatea Națională de Arte București, Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder

Top