Incursiuni urbane în vizual // discuții și prezentări online cu Ilinca Păun Constantinescu, Micheline Dufert, Manon Istasse, moderator Andreea Căpitănescu

Screen Shot 2020-10-22 at 13.10.59

Proiectul Incursiuni urbane în vizual reprezintă o continuare a demersurilor WASP Studios de a investiga relația dintre artă și spațiu public, dintre patrimoniul construit și natură, având ca punct central memoria corpului și comunitatea.

Conceput ca un proiect transdiciplinar, Incursiuni urbane în vizual pune în dialog profesioniști din domeniul artelor vizuale, new-media și performance, cu arhitecți și urbaniști din România și Belgia.

Ilinca Păun Constantinescu, Micheline Dufert, Manon Istasse sunt invitate în cadrul proiectului la o discuție moderată de Andreea Căpitănescu, vineri, 23.10.2020, de la  15:00, online pe paginile WASP Magazine și eXplore festival.
Discuția înregistrată va fi accesibilă publicului online în perioada  23 octombrie – 15 noiembrie 2020
Micheline Dufert – explorator urban în compania partenerului său Francis Pourcel parcurg împreună trasee care depășesc barierele teritoriale din orașul lor, Charleroi (Belgia). Prin intermediul blogului lor, cheminsdesterrils.be, și al vizitelor ghidate de explorare, Micheline investighează relația de iubire / ură față de peisaj. Micheline încearcă relatarea unei povești despre peisaj și împreună au „făcut” Boucle Noir (Bucla neagră).
Boucle Noir (Bucla neagră) prin peisaje industriale, post-industriale, zone urbane și semi-rustice din Charleroi, un traseu marcat și conectat la rute complexe de drumeții europene de-a lungul cursurilor de apă pe care a fost fondat orașul, alături de castele, catedrale industriale și străduțe vechi, se strecoară printr-un parc englez, traversează vechile linii de cale ferată reabilitate pentru plimbare, invită oamenii într-un tunel albastru-verzui, explorează rămășițele unui sit minier, un drum într-o pădure reinventată, escaladează multitudinea balcoanelor deasupra orașului și traversează teritoriile de zgură.
Micheline Dufert, împreună cu Francis Pourcel lucrează de ani cu proiectul Boucle Noire / Black Loop din Charleroi. Charleroi, după decenii de glorie, a suferit o transformare impresionantă. Charleroi încă are un trecut industrial puternic, cu peisaje și locuințe pline de contrast. Micheline și Francis, în calitate de călători și exploratori urbani, au proiectat un traseu lung în jurul orașului în 2013 pentru a reconecta foștii locuitori/străinii cu peisajul lor după 20 de ani de depresie economică. Traseul străbate cartierul de Vest și dezvăluie printre cartiere, vechi fabrici de oțel, furnale, resturi de mine de cărbune, foste tunele feroviare, grămezi de zgură, concentrându-se pe caracteristicile peisajului din jurul metropolei. Boucle Noire / Black Loop fusese în cele din urmă conectată la traseul internațional Sentiers de Grande Randonnée. Boucle Noire / Black Loop nu este doar un traseu de drumeție urbană, ci o experiență a pietonilor prin suburbiile unui fost oraș industrial cu specificități sociale și urbanistice de explorat, înțeles sau contemplat.
Arhitect, curator și cadru didactic, Ilinca Păun Constantinescu practică la biroul de arhitectură Ideogram Studio, conduce proiecte culturale în cadrul Asociației IDEILAGRAM și predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Împreună cu echipa ei de la IDEILAGRAM, a editat Shrinking Cities in Romania. Orașe românești în declin  (DOM publishers, Berlin & Editura MNAC, București, 2019) și a realizat cercetări și expoziții precum: Shrinking Cities in Romania (MNAC București, 2016), Despre locuire (Halele Timco, Timișoara, 2018), Uranus Acum (MNAC București, 2019- inițiat de S. Ghenciulescu si D. Hasnas). În anul 2021 va reprezenta România , în cadrul proiectului Fading Borders, alături de echipa  De nouă ani este implicată în proiectul de regenerare post-industrială a orașului Petrila, unul dintre cele mai mari proiecte participativ desfășurat vreodată în România, inițiat de un artist local, recunoscut internațional, preluat de un grup de arhitecți și dus mai departe împreună cu o echipă ce crește ca un bulgăre de zăpadă.

Manon Istasse este antropolog. În 2013, a obținut titulatura de doctor, după ce a investigat de ce și cum se implică neprofesioniștii (sau amatorii) în cunoașterea și conservarea patrimoniului cultural. Manon a participat la cercetări în Maroc (Fez), Franța (Amiens și Lyon) și Belgia (Charleroi). În prezent lucrează la Centrul Cultural Charleroi (Eden), unde acordă interes – printre altele – teritoriului local – Charleroi și împrejurimilor sale. Misiunea Eden este de a cunoaște și de a face cunoscut acest teritoriu. Aceasta se materializează printr-o varietate de activități: conferințe, ateliere, cartografiere digitală participativă și plimbări cu Micheline și Francis pentru a descoperi teritoriul și peisajele sale.

Detalii eveniment facebook

INCURSIUNI URBANE ÎN VIZUAL

Producție: WASP Studios
Co-producător: Asociația 4Culture
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Asociația Ideilagram, Asociația Planeta Petrila, Institutul Național al Patrimoniului, Chemis des terrils din Charleroi, Belgia, Eden | Centre Culturel Régional de Charleroi

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. Administrația Fondului Cultural Național nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, feeder.ro, IQads, România Pozitivă
Top