Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir

afis eveniment - facebook

Asociatia 4Culture & WASP – Working Art Space and Production va invita la:

Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir

 27, 28, 29 iunie 2013

Locatie: WASP – Working Art Space and Production, Fabrica Flaros, str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2, Bucuresti.

Asociatia 4Culture in parteneriat cu WASP – Working Art Space and Production are placerea de a anunta evenimentul Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir, in perioada 27 – 29 iunie 2013.

Bucharest Souvenir a pornit de la ideea unei selectii retrospective a celor cinci ani de activitati desfasurate in cadrul proiectului Jardin d’Europe. Intre 2008-2013 Jardin d’Europe a insemnat rezidente, workshop-uri si burse internationale (wild cards si danceWEB scholarships), seminarii de critica de dans (Critical Endeavour), seminarii dedicate cercetarii metodelor de predare in domeniul coregrafic (Teaching the Teachers), premiul european dedicat coregrafilor emergenti (Prix Jardin d’Europe), program de profesionalizare a tinerilor manageri culturali (SuSy), reteaua balcanica (Nomad), activitati de documentare si cercetare (Action Research), productii coregrafice (Prix Jardin d’Europe co-productions).

Toate aceste activitati derulate de catre reteaua Jardin d’Europe au avut un impact major asupra scenei de dans europene, contribuind la dezvoltarea schimbului de informatie, intensificarea cooperarii internationale intre artistii implicati in proiecte si implicit a vizibilitatii coregrafilor emergenti pe scenele europene.

In perioada 2013-2018, Asociatia 4 Culture va continua cooperarea la nivel international in cadrul proiectului Life Long Burning, intr-o retea europeana ce cuprinde 12 operatori culturali europeni.

Program Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir:

Joi, 27 iunie 2013

19:00 – Lansare Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir Installation

19:30 – Prezentari finale rezidente Jardin d’Europe la Bucuresti, urmate de discutii informale cu publicul

Artisti: Nathalie Wahlberg (SE), Ida Larsen & Marie Louise Stentenbjerg – “two-women-machine-show” (DK)

Vineri, 28 iunie 2013

19:00 – Prezentare finala workshop de dans contemporan “Fluid” – condus de Valentina de Piante

20:00 – Prezentare finala workshop “Dramaturgie coregrafica” – condus de Gina Serbanescu

Sambata, 29 iunie 2013

18:00 – Prezentarea proiectului si a retelei europene Life Long Burning (2013-2018)

19:00 – Prezentarea participantilor din cadrul instalatiei “Jardin d’Europe – doar o metafora”?

20:00 – EIO – one hour society (Prix Jardin d’Europe 2010, Istanbul/Turcia)

Performance de: Maria Baroncea (RO), Eduard Gabia (RO), Dragana Bulut (RS)

21:30 – Karpov not Kasparov / concert cu Eduard Gabia si Valeriu Borcos

Program detaliat

Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir:

Joi, 27 iunie 2013

ora 19:00 – Lansare Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir Installation

O selectie de brosuri, reviste, carti, filme, documentare, fotografii si interviuri realizate de catre reteaua Jardin d’Europe in perioada 2008–2013 vor fi prezentate public in cadrul unei instalatii coordonate de catre Andreea Capitanescu (director artistic, Asociatia 4 Culture) si Paula Onet (coordonator multimedia, WASP – Working Art Space and Production).

Instalatia va fi prezentata in perioada iunie-octombrie 2013, la WASP.

ora 19:30 – Prezentari finale rezidente Jardin d’Europe la Bucuresti, urmate de discutii informale cu publicul.

Artisti: Nathalie Wahlberg (SE), Ida Larsen & Marie Louise Stentenbjerg – “two-women-machine-show” (DK)

4Culture a organizat in perioada mai-iunie 2013, la WASP, o serie de 10 rezidente coregrafice, finalizate cu prezentari informale deschise publicului.

Nathalie Wahlberg, invitata in cadrul Meet the Next Generation la eXplore dance festival 2012, lucreaza in prezent la prima creatie solo, ce va avea premiera in toamna 2013. Solo-ul este o co-productie 4Culture, realizata cu sprijinul Jardin d’Europe.

two-women-machine-show” este un proiect cadru in care cele doua coregrafe daneze Ida-Elisabeth Larsen si Marie-Louise Stentebjerg au inceput sa colaboreze. In cel mai recent performance al lor, intitulat Who’s my Buddy?, “two-women-machine-show”, in stransa colaborare cu Lieutenant Colonel Lars R. Møller, scenograful Sille Dons Heltoft si artistul sonor Jassem Hindi vor crea o coregrafie bazata pe o strategie pura de supravietuire, aducand pe scena sistemul militar de lupta ‘Battle Buddy’.

Vineri, 28 iunie 2013

ora 19:00 – Prezentare finala workshop de dans contemporan “Fluid” – condus de Valentina de Piante.

ora 20:00 – Prezentare finala workshop “Dramaturgie coregrafica” – condus de Gina Serbanescu.

Cele doua workshop-uri s-au desfasurat la WASP in perioada aprilie-iunie 2013, fiind o urmare fireasca a experientelor celor doua invitate in cadrul proiectului Jardin d’Europe (Valentina de Piante – coregraf si Gina Serbanescu – critic de dans si dramaturg).

Valentina de Piante a participat in cadrul Teaching the Teachers 2009 la Bucuresti si in 2013 la Budapesta. In cadrul Jardin d’Europe, Valentina de Piante a beneficiat de rezidente, co-productii si a fost nominalizata in cadrul Prix Jardin d’Europe 2011.

Gina Serbanescu a participat in cadrul Critical Endeavour 2009 la Bruxelles si in 2012 la Viena. In cadrul Jardin d’Europe, Gina Serbanescu a colaborat in calitate de dramaturg cu artistii aflati in rezidenta la Bucuresti in perioada 2008-2013 si a realizat numeroase materiale de documentare scrisa a activitatilor.

Sambata, 29 iunie 2013

ora 18:00 Prezentarea proiectului si a retelei europene Life Long Burning (2013-2018)

Life Long Burning (LLB) este un proiect european ce reuneste 12 co-organizatori (Cullberg Ballet/SE, Centre Choregraphique de Montpellier/FR, danceWeb/AT, Lokomotiva/MK, Station – Service for Contemporary Dance/RS, Ultima Vez/BE, worskspacebrussels/BE, Workshop Foundation/HU, Asociatia 4Culture/RO, Stichting Het Veem Theatre/NL, Tala Dance Centre/HR, Ufer Studios GmbH/DE) si 45 de parteneri asociati din Europa.

Life Long Burning isi propune sustinerea unei cooperari sustenabile, crearea si dezvoltarea unei infrastructuri in domeniul dansului contemporan si al performance-ului in Europa. Activitatile din cadrul Life Long Burning vizeaza sustinerea si profesionalizarea profesionistilor din domeniul dansului contemporan (performeri, coregrafi, profesori, administratori, manageri, jurnalisti etc), dar si a publicului larg.

Prezentarea din cadrul evenimentului Jardin d’Europe / Bucharest Souvenir va cuprinde cele mai importante obiective si activitati ale proiectului Life Long Burning pentru urmatorii cinci ani.

ora 19:00 Prezentarea participantilor din cadrul instalatiei “Jardin d’Europe – doar o metafora”?

Pornind de la libera interpretare a temei “Jardin d’Europe”, Asociatia 4Culture a selectat cele mai indraznete si creative propuneri de proiect ce folosesc platforme cross-media (instalatii de sunet, fotografie, video, performance, immersive virtual reality si Internet) si care vor fi produse si prezentate la WASP – Working Art Space and Production.

ora 20:00 – EIO – one hour society (Prix Jardin d’Europe 2010, Istanbul/Turcia)

Performance de: Maria Baroncea (RO), Eduard Gabia (RO), Dragana Bulut (RS)

“…Maria Baroncea, Eduard Gabia si Dragana Bulut au primit cea mai importanta recunoastere artistica din viata lor de pana acum pentru o creatie in care ei, personal, nu fac, practic, nimic si care, dupa o serie vasta de criterii prestabilite istoric, nu e nici pe departe un spectacol de dans. Si, cu toate acestea, E.I.O. e cel mai inteligent si profund demers coregrafic despre relatia dintre munca si arta, despre cum functioneaza, la ce si cui serveste arta si cat valoareaza ea ca produs in ultima vreme – tocmai pentru ca cei trei autori ai lui nu fac, practic, nimic.” (Iulia Popovici, Observator Cultural, nr. 549, noiembrie 2010)

Creatorii EIO descriu performance-ul ca fiind: “o fictiune utopică bazata pe solutii practice.”

“E.I.O.” a primit Prix Jardin d’Europe 2010, premiu European de dans pentru coregrafi emergenti. Motivatia juriului pentru premiul atribuit Mariei Baroncea, lui Eduard Gabia si Draganei Bulut este: „pentru modul in care prin acest performance, cu minime resurse si multa imaginatie, au redefinit profund conceptul de munca, punand sub semnul intrebarii mijloacele de productie atat in arta, cat si in viata reala, crearea, distributia si valoarea artei“.

21:30 – Karpov not Kasparov

concert cu Eduard Gabia si Valeriu Borcos

Un joc de actiune si reactie intre sintetizator si drum machine. Karpov not Kasparov este un proiect nascut in 2009, de-a lungul timpului au existat colaborari cu diversi artisti contemporani impreuna cu care fiecare concert devenea un spectacol de teatru sau dans experimental cu muzica live compusa uneori in timp real.

Karpov not Kasparov a lansat un EP la Local Records numit “Soundtrack for a Game of Chess“, declarat printre cele mai bune aparitii ale anului 2011 de Radio Romania Cultural si de Radio Europa Libera; desemnat apoi cel mai bun album al lunii de catre Vice Magazine si selectat in playlist-ul online al postului de radio WMFU din New York.

Jardin d’Europe (2008-2013) este un proiect european dedicat sustinerii scenei emergente de dans contemporan. Construit ca o retea europeana cu 10parteneri (Asociatia 4Culture, Bimeras Culture Foundation, Centre Chorégraphique de Montpellier, Cullberg Ballet, danceWEB, Lokomotiva, Station -Service for contemporary dance, Southbank Centre, Ultima Vez, Workshop Foundation) proiectul deruleaza activitati in scopul dezvoltarii uneiinfrastructuri sustenabile care sa sustina profesionalizarea dansatorilor, coregrafilor, managerilor si criticilor de dans emergenti.

Organizator: Asociatia 4Culture

Partener: WASP – Working Art Space and Production

In cadrul proiectului Jardin d’Europe, cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene
Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National

 Detalii si program:

www.4culture.ro | waspstudios.wordpress.com | http://jardindeurope.eu/

facebook event: https://www.facebook.com/events/169077773270979/

Contact si informatii:

Ana Dragnea, coordonator proiecte

coordination@4culture.ro

 *Acest proiect este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului iar Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Related posts

Top