Labirint | Maria Balabaș și Deniz Dilek

Michaux 1

Data: 15 noiembrie, 20:00
Durata: 30 min

Labirintul este tema principală a performance-ului sonor conceput de Maria Balabaș și Deniz Dilek. Cei doi artiști au avut ca puncte de pornire ale demersului lor două întâmplări separate: citirea unui poem de Henri Michaux și o întâlnire petrecută în viața reală.
Într-un timp în care pe buzele tuturor se află soluțiile rapide la existență, ideea labirintului pare pierdută într-un spațiu al fascinației și al fricii, ambele sentimente periculoase pentru o viață „sănătoasă”. Cum transpui în sunet ideea labirintului, cum se aude un labirint, cum anume citești un poem, ce limbă i se potrivește cel mai bine poemului, ce limbaj ți se potrivește cel mai bine ție însuți, cum apare comunicarea între personaje necunoscute și cum își rezolvă fiecare propriul labirint în interacțiunea cu celălalt? Răspunsul nostru până în acest moment stă în actul de creație.

Maria Balabaș este sound artist și jurnalistă de radio. Moderează emisiunea Dimineața crossover de la Radio România Cultural și a creat proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). În 2014 a fost nominalizată la Prix Europa (Berlin) pentru documentarul Maria Tănase – Soundtrack urban pentru o divă. A inițiat grupuri muzicale precum Avant’n'Gard și Soare Staniol, inspirate de tehnicile de improzivație, muzica electronică, tehnici ale muzicii acustice. Crează instalații generate de interesul artistic pentru forma de memorie auditivă specifică înregistrărilor de teren.

Începând prin a cânta la chitară și la claviatură în diferite trupe rock, Deniz Dilek a studiat muzică, filosofie și lingvistică computațională în Oldenburg și Potsdam. A urmat cursuri de compoziție ale compozitorilor de muzică electroacustică Jonty Harrison, Kees Tazelaar și Gottfried Michael Koenig la Udk și TU Berlin. Muzica sa ”acusmatică” atinge subiecte precum relația muzică – limbaj, cinema și suprarealism. În domeniile ”improvizație” și ” live electronics” el a lucrat recent alături de compozitorii Caspar de Gelmini și Gregory d’ Hoop, poetul Tobias Scheucher și saxofonistul jazz Thomas Pertzel. În ultimii ani a conceput design de sunet pentru design de produs și a predat max msp și compoziție muzicală și teatru radiofonic pentru copii și adolescenți.

Performance realizat în cadrul programului ”Rezidențe de creație WASP 2016”
“Rezidențe de Creație WASP 2016” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, prin Programul ACCES si AFCN –Administrația Fondului Cultural National.
Producător: WASP Studios
Co-producție: Asociația 4Culture
Partener: Workspace Brussels

Detalii eveniment

*

*

Top